Kokouksen alussa valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja kokousvirkailijat

Kokouksen avaa normaalisti taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Toki avauksen voi suorittaa puheenjohtajan poissa ollessa myös joku hallituksen jäsenistä tai isännöitsijä. Kokouksen alussa suoritetaan kokouksen järjestäytyminen eli valitaan yhtiökokoukselle puheenjohtaja sekä nimetään kokoukselle sihteeri, valitaan ääntenlaskijat ja pöytäkirjantarkastajat.

Yhtiökokouksen puheenjohtajaksi pyydetään esityslistan tässä kohdassa tekemään ehdotuksia. On melko tavanomaista, että hallituksen puheenjohtaja toimii myös yhtiökokouksen puheenjohtajana. Myös joku toinen kokouksen osallistujista voidaan valita kokouksen puheenjohtajaksi. Joskus puheenjohtajaksi kutsutaan yhtiön ulkopuolinen asiantuntija eli esim. Kiinteistöliiton lakimies tai paikallinen asianajaja taikka joku muu asiantuntija.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittu kutsuu kokouksen sihteeriksi yleensä taloyhtiön isännöitsijän. Myös joku toinen voidaan valita sihteeriksi, mutta se on poikkeuksellista.

Normaalisti yhtiökokoukselle valitaan lisäksi kaksi (2) ääntenlaskijaa sekä kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa. Jos ei ennakoida kokouksessa tulevan äänestyksiä, voidaan samat henkilöt valita molempiin tehtäviin. Mikäli on odotettavissa useitakin äänestyksiä, voi olla paikallaan valita eri henkilöt ääntenlaskijoiksi ja eri henkilöt pöytäkirjantarkastajiksi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

23.5.2017

Asiakohdan käsittely yhtiökokouksessa

Kokouksessa käsitellään asiat yksi kerrallaan ja kustakin asiasta keskustellaan siinä kohdassa kokousta kuin kyseistä asiaa käsitellään. Näin kokous etenee johdonmukaisesti ja osallistujien on mahdollista paremmin osallistua käytävään keskusteluun ja päätöksentekoon kokouksessa. Yhtiökokouksen puheenjohtaja ilmoittaa esityslistan kunkin kohdan osalta käsiteltävän asian.

20.4.2018

Hallituksen uuden puheenjohtajan muistilista

Kevät on varsinaisten yhtiökokousten aikaa, jolloin moni taloyhtiö saa uuden hallituksen ja sitä myöten moni hallitus uuden puheenjohtajan. Tuoreen tehtävän edessä puheenjohtajaksi valituksi tulleen on tarpeen opiskella tärkeimmät asiat saattaakseen itsensä kartalle hallitustyöskentelyssä. Ensinnäkin hallituksen puheenjohtajan pitää tutustua liutaan taloyhtiön asiakirjoja, ellei ne ole tulleet tutuksi jo aiemman hallitustyöskentelyn aikana.

18.5.2017

Yhtiökokouksen puheenjohtajuuden hoitaminen

Kiinteistöliitto on laatinut yhtiökokousten puheenjohtajille nuotit kokouksen johtamisen tueksi ja apuvälineeksi. Pj-nuotit on yhtiökokouksen mukaisesti kohdittain etenevä muistilista, jossa opastetaan kokouksen puheenjohtajaa toimimaan oikein kussakin kohdassa. Nuoteista kokeneempi puheenjohtaja voi palauttaa ennen kokousta ja kokouksen aikana mieliin puheenjohtajana toimimiseen ja kokouksen johtamiseen liittyvät seikat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti