Kokouksen alussa valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja kokousvirkailijat

Kokouksen avaa normaalisti taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Toki avauksen voi suorittaa puheenjohtajan poissa ollessa myös joku hallituksen jäsenistä tai isännöitsijä. Kokouksen alussa suoritetaan kokouksen järjestäytyminen eli valitaan yhtiökokoukselle puheenjohtaja sekä nimetään kokoukselle sihteeri, valitaan ääntenlaskijat ja pöytäkirjantarkastajat.

Yhtiökokouksen puheenjohtajaksi pyydetään esityslistan tässä kohdassa tekemään ehdotuksia. On melko tavanomaista, että hallituksen puheenjohtaja toimii myös yhtiökokouksen puheenjohtajana. Myös joku toinen kokouksen osallistujista voidaan valita kokouksen puheenjohtajaksi. Joskus puheenjohtajaksi kutsutaan yhtiön ulkopuolinen asiantuntija eli esim. Kiinteistöliiton lakimies tai paikallinen asianajaja taikka joku muu asiantuntija.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittu kutsuu kokouksen sihteeriksi yleensä taloyhtiön isännöitsijän. Myös joku toinen voidaan valita sihteeriksi, mutta se on poikkeuksellista.

Normaalisti yhtiökokoukselle valitaan lisäksi kaksi (2) ääntenlaskijaa sekä kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa. Jos ei ennakoida kokouksessa tulevan äänestyksiä, voidaan samat henkilöt valita molempiin tehtäviin. Mikäli on odotettavissa useitakin äänestyksiä, voi olla paikallaan valita eri henkilöt ääntenlaskijoiksi ja eri henkilöt pöytäkirjantarkastajiksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

perehdytys hallituksen puheenjohtaja

24.5.2023

Perehdytys tukee uutta hallituksen puheenjohtajaa

Jussi Jurkolasta tuli taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtaja ilman aikaisempaa kokemusta asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelystä. Hän sai kattavaa perehdytystä hallituksen konkareilta ja etsi myös itse tietoa. Kaikkein tärkeintä oli muulta hallitukselta saatu luottamus.

puheenjohtajan

6.9.2023

Puheenjohtajan kannattaa valmistautua huolella kokouksiin

Esko Ahola on vuosia johtanut puhetta useiden taloyhtiöiden yhtiökokouksissa. Hän neuvoo puheenjohtajia valmistautumaan kokoukseen hyvin ja antamaan osakkaiden saada äänensä kuuluviin. Äänestyksiä ei hänen mukaansa pidä pelätä.

riidat hallituksessa

24.7.2023

Miten selvittää riidat hallituksessa?

Taloyhtiön hallituksessa voi esiintyä riitoja, jotka johtuvat joko henkilökemioista tai näkemyseroista. Riidat kannattaa selvittää välittömästi puheenjohtajan avulla. Hallituksen kokoukset kannattaa pitää kasvotusten, sillä se ennaltaehkäisee väärinymmärryksiä.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti