Koira löytää homeen

Homekoira on tehokas ja lahjomaton homevaurioiden paljastaja. Homekoiria käytetäänkin yhä enemmän apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa. Koira ei kuitenkaan ymmärrä rakennustekniikkaa, joten tulkinta on ihmisten tehtävä.

Kuono etenee lattianrajassa jalkalistaa pitkin, nousee välillä ylemmäs. Jossakin täällä minä sen jo haistoin… Englanninspringerspanieli Ready pysähtyy ja osoittaa pontevasti paikkaa keittiön lattianrajassa. Siellähän se kätkö olikin. Tällä kertaa oli kyseessä työnäytös.

Homekoira on koulutettu löytämään hometta, kuten huumekoira huumeita – tai jotkut koirat räjähteitä. Eräänlainen hidas räjähdehän homevauriokin usein on.

– Koulutettu homekoira tunnistaa sädesienen ja parikymmentä rakennusten vaurioihin liittyvää homelajia, Jaana Sagulin sanoo. Mäntsäläläisellä Homekoirat Sagulin Ky:llä on viisi englanninspringerspanielia ja kaksi cockerspanielia.

– Homekoiraidea syntyi alun perin oikeastaan miehen metsästysharrastuksesta. Hänellä oli silloin kaksi käyttölinjan spanielia. Vuodesta 2006 olen ollut päätoiminen homekoirayrittäjä.

Homekoira osaa erottaa rakennusten homeet muun tyyppisistä.

– Pöydälle unohtunut juusto ei koiraa hämmennä. Sen sijaan esimerkiksi takkapuissa voi olla hometta, joka on samaa tyyppiä kuin talojen homeongelmissa. Polttopuut pitäisikin mieluiten viedä pois ennen koiran tuloa, Sagulin kertoo.

Koulutuksessa ja harjoituksissa käytetään viljeltyä hometta tai homeen vaurioittamaa materiaalia.

– Opetetaan oikeita suorituksia palkitsemalla ja siten niitä positiivisesti vahvistamalla: nameja, palloa, sen mukaan mistä kukin koira tykkää. Vuoden tai kahden vanhana koira on valmis homekoira.

Homekoiran pitää tottua kulkemaan vieraissa taloissa. Se ei saa pelätä eikä olla pelottava.

Jaana Sagulin kertoo, että homekoiriksi sopivat monet rodut: esimerkiksi saksan- ja belgianpaimenkoira, spanielit, noutajat, vesikoirat ja parsonrussellinterrieri.

 Homekoira on nopea ja lahjomaton. Se haistaa homeen ilman, että rakenteita tarvitsee purkaa.

Homekoira nuuhkii ja ihminen tutkii

Homekoiratutkimus on usein ensimmäinen toimenpide, kun asukkaat ovat alkaneet epäillä sisäilmaongelmaa. Joskus taas koira saapuu, kun taloa on jo tutkittu löytämättä ongelman aiheuttajaa.

​Homekoirapalvelun tilaaja huolehtii luvista. Vuokralaisen on pyydettävä tutkimukseen lupa vuokranantajalta. Koiran tulosta on suositeltavaa ilmoittaa taloyhtiön isännöitsijälle tai hallitukselle.

Koira tietää jo tilassa hetken kierreltyään, onko siellä hometta vai ei. Jos on, se pyrkii paikallistamaan homeen mahdollisimman tarkasti. Näin se auttaa tekemään jatkotutkimukset oikeissa kohdissa. Koiran ”tutkimustulokset” vaativat kuitenkin aina ihmisten tulkintaa. Koira ei osaa kertoa, onko kyse harmittomasta reiästä silikonissa vai laajasta homevauriosta.

– Jos esimerkiksi kosteusvaurio on muovimaton alla huoneen keskellä, koira saattaa merkitä maton reunan huoneen seinustalla, koska haju pääsee siellä ulos maton alta, Jaana Sagulin sanoo.

Varsinkin vanhoissa kiinteistöissä voi korvausilma tulla vähän mistä sattuu ja sen mukana homeen haju. Täysin vääriä hälytyksiä homekoira ei Sagulinin mukaan anna, mutta ei myöskään sataprosenttisen varmaa tulosta.

– Joskus haju voi tulla läpivientien kautta alhaalta. Koira paikallistaa ja ihminen sitten tutkii. Koira ei ole kone.

Homekoira on lahjomaton. Se ei myöskään anna säälistä liian optimistista lausuntoa, niin hyväluontoisia kuin esimerkiksi Sagulinin spanielit muuten ovatkin.

Jokaisella koiralla on sille ominainen tapa ilmaista, että nyt löytyi hometta: joku ilmaisee aktiivisesti raapimalla tai haukkumalla, toinen passiivisesti maahanmenolla tai kuonolla koskettamalla. Ohjaaja kertoo ilmaisutavan asiakkaalle ennen kuin koira aloittaa työskentelyn.

Koiran varsinainen työskentely kerros- tai rivitaloasunnossa kestää ehkä parikymmentä minuuttia.

Tyyli on vapaa. Spanieli työskentelee eri lailla kuin saksanpaimenkoira, mutta tulos on sama. Jaana Sagulin kertoo usein ottavansa käynnille mukaan kaksi koiraa.

– Näin saadaan varmistusta asiaan, jos vaikkapa toisella koiralla sattuu olemaan vähän huonompi päivä. Kaikkiaan käynti valmisteluineen ja alustavine raportointeineen kestää ehkä kaksi tuntia.

Koira ei tunnista muita sisäilmaongelmia kuin homeet ja sädesienet. Toisaalta niitä eivät myöskään häiritse esimerkiksi liimat tai muut rakenteista lähtevät, homeisiin liittymättömät hajut.

Koira löytää pienet homevauriot, joita asiantuntijoidenkin olisi vaikea löytää. Tällaisia voivat olla esimerkiksi rakennusaikana syntyneet ja sitten muovimaton alle jääneet ”läiskät”. Koira nuuhkuttaa myös homeet, jotka tutkimushetkellä ovat kuivia. Niitä kosteusmittarit eivät löytäisi.

Tarvitaan pätevä koira ja ohjaaja

Koska koira ei pysty ilmoittamaan vaurion laajuutta tai syytä, homekoiraohjaaja raportoi tulokset ja tekee lisätutkimuksia koiran ilmaisemissa kohdissa. Rakennus- ja terveysalojen asiantuntijat ottavat ja tutkivat näytteitä ja antavat suositukset toimenpiteiksi. Jatkotutkimusten tarve ja menetelmät ovat aina tapauskohtaisia. Joskus voi olla hyödyllistä, että koirakin käy paikalla kahdesti.

Tuomioistuimessa homekoiratutkimusta ei koskaan esitetä esimerkiksi asuntokauppariidassa ainoana todisteena. Tarvitaan aina myös rakenteita avaavia tutkimuksia. Homekoiratutkimuksen raportti on usein kirjallisena todisteena. Koiran ohjaajaa saatetaan kuulla asiantuntijana tai muutoin todistajana.
– Oikeudessa koiran merkkaukset eivät yksin käy todisteesta, mutta voivat olla todistusaineistossa mukana. Kyllä me oikeudessakin olemme olleet todistamassa, Jaana Sagulin kertoo.

Suomessa ei mikään virallinen taho valvo homekoirien ja niiden ohjaajien ammattitaitoa. Homekoirapalvelujen tarjoamista ei myöskään säännellä, vaan alalle voi tulla ilman koulutusta. Tilaaja joutuu varmistamaan, että asiat ovat kunnossa.

Alan yhdistykset pyrkivät nostamaan laatua. Jaana Sagulin on Suomen Homekoirayhdistys ry:n puheenjohtaja.

– Suomessa on noin viisikymmentä alan yrittäjää, joista ehkä kymmenen päätoimista. Yhdistyksessä koulutetaan ohjaajia ja tiedotetaan yleisölle, mihin homekoira pystyy.

 

Millainen on hyvä raportti?

Hyvästä homekoiraraportista pystyy näkemään helposti, onko homevaurioita ja jos on niin, missä. Hyvässä raportissa koiran tekemät merkkaukset kerrotaan selkeästi, paikannetaan pohjapiirustukseen ja esitetään myös valokuvin. Kerrotaan merkkauspaikan lähettyvillä olevat pistorasiat, putkistot ja muut rakenteiden läpiviennit, joita välttämättä ei kuvissa näy. Epävarmuustekijät on mainittava.

Lähde ja lisää tietoa: Suomen Homekoirayhdistyksen kotisivut www.suomenhomekoirayhdistys.fi.

Ohjeet homekoiraohjaajalle ja palvelun tilaajalle

Koska koirille tai niiden ohjaajille ei ole yhtenäistä tasontarkastusjärjestelmää, on Kosteus- ja hometalkoot julkaissut ”ensiavuksi” ohjeet sekä homekoiraohjaajalle että palvelun tilaajalle: hakukone > hometalkoot > homekoira. Hometalkoissa on myös luotu raporttimalli.

Ohjeiden toivotaan selkeyttävän homekoiratoimintaa, yhtenäistävän tarkastuksia ja parantavan niistä laadittujen raporttien laatua. Ohjeet ovat vapaasti saatavilla hometalkoiden kotisivuilta www.hometalkoot.fi.

Kotitalousvähennykseen?

Homekoiran käytöstä voi joissakin tapauksissa saada kotitalousvähennyksen, jos se on osa jo aloitettua ja tutkimusten perusteella jatkuvaa remonttia. Tavallisesti se kuitenkin rinnastuu kuntotarkastukseen, joka ei oikeuta vähennykseen.

www.vero.fi > kotitalousvähennysohjeiden kohta 10.3.

Ennen homekoiran tuloa

Omat lemmikit sekä niiden ruokakupit ja muut tavarat viedään pois tutkittavista tiloista. Pikkulasten on hyvä olla tutkimuksen aikana muualla tai istua hiljaa paikoillaan. Aikuiset asukkaat voivat seurata koiran työskentelyä, kunhan eivät ota siihen kontaktia tai muuten häiritse sitä.

Seinien vierustat kannattaa saada mahdollisuuksien mukaan vapaaksi tavaroista ja huonekaluista. Ennen tutkimusta ei tuuleteta eikä pariin päivään siivota voimakkailla aineilla. Koiran ulottuvilta poistetaan myrkylliset aineet ja särkyvät tavarat.

Asunnon tai talon pohjapiirustukset on hyvä etsiä valmiiksi. Jos mahdollista, selvitetään aikaisemmat vesivahingot ja tehdyt tutkimukset ja korjaukset.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti