Kiinteistövero laskee monessa pienessä kunnassa

Kunnallisveroprosentit muuttuvat ensi vuoden alussa. Sote-uudistuksen rahoituslaki määrää, että Manner-Suomen kuntien tuloveroprosentit laskevat 12,64 prosenttiyksikköä ja vastaava summa siirtyy valtion verotukseen. Manner-Suomen kunnat eivät siis voi muuttaa vuoden 2023 kunnallisveroprosenttejaan.

Sote-uudistuksesta johtuvat rajoitukset eivät ulotu kiinteistöverotukseen, joten kunnat saavat muuttaa myös ensi vuonna kaikkia kiinteistöveroprosenttejaan lain mahdollistamissa rajoissa. Kunnista 19 onkin laskemassa kiinteistöveroaan, kertoo Suomen Kuntaliitto.

Vakituisen asunnon kiinteistöveroa laskee 15 kuntaa, ja yleistä kiinteistöveroprosenttiaan muuttaa 12 kuntaa. Näistä laskijoita on puolet. Valtaosa veromuutoksia tehneistä kunnista on pieniä kuntia.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio pitää yllättävänä kiinteistöveromuutosten vähäisyyttä ja runsasta laskijoiden määrää.

– Vaikka tulevaisuus on sumuinen, kunnat haluavat veropäätöksillään tukea asukkaitaan, kun asumisen ja elämisen kustannukset nousevat vauhdikkaasti. Verokevennykset suunnataan erityisesti vakituisen asunnon kiinteistöveroon, Punakallio toteaa.

Erityisasiantuntija Pekka Montellin mukaan kuntien ensi vuoden verotulot näyttävät poikkeuksellisen hyviltä. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että kunnille kertyy vuonna 2023 aiempien vuosien korkeammilla veroprosenteilla laskettuja verotuloja.

Kiinteistöveroa muuttavat kunnat

Yleinen kiinteistöveroprosentti

Veroa nostavat: Alavus, Kontiolahti, Tervo, Siikajoki, Keitele, Raahe

Veroa laskevat: Salla, Vehmaa, Lieto, Loppi, Paimio, Pelkosenniemi

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti

Veroa nostavat: Alavus, Kontiolahti, Keitele, Raahe

Veroa laskevat: Kittilä, Mäntsälä, Rautjärvi, Salla, Siikajoki, Teuva, Vaasa, Vehmaa, Kruunupyy, Laihia, Simo, Taipalsaari, Tervola, Pyhäjoki, Pelkosenniemi

Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti

Veroa nostavat: Alavus, Kolari, Miehikkälä, Keitele, RaaheVeroa laskevat: Kaavi, Loppi, Pelkosenniemi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentamisen

16.3.2023

Rakentamisen kallistuminen nostaa monen kiinteistöveroa

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet, mikä nostaa monen kiinteistönomistajan veroja. Kiinteistöveron muutoksen määrä ei kuitenkaan ole kaikilla veronmaksajilla sama, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

kiinteistöverouudistus

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti