Kiinteistövero laskee monessa pienessä kunnassa

Kunnallisveroprosentit muuttuvat ensi vuoden alussa. Sote-uudistuksen rahoituslaki määrää, että Manner-Suomen kuntien tuloveroprosentit laskevat 12,64 prosenttiyksikköä ja vastaava summa siirtyy valtion verotukseen. Manner-Suomen kunnat eivät siis voi muuttaa vuoden 2023 kunnallisveroprosenttejaan.

Sote-uudistuksesta johtuvat rajoitukset eivät ulotu kiinteistöverotukseen, joten kunnat saavat muuttaa myös ensi vuonna kaikkia kiinteistöveroprosenttejaan lain mahdollistamissa rajoissa. Kunnista 19 onkin laskemassa kiinteistöveroaan, kertoo Suomen Kuntaliitto.

Vakituisen asunnon kiinteistöveroa laskee 15 kuntaa, ja yleistä kiinteistöveroprosenttiaan muuttaa 12 kuntaa. Näistä laskijoita on puolet. Valtaosa veromuutoksia tehneistä kunnista on pieniä kuntia.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio pitää yllättävänä kiinteistöveromuutosten vähäisyyttä ja runsasta laskijoiden määrää.

– Vaikka tulevaisuus on sumuinen, kunnat haluavat veropäätöksillään tukea asukkaitaan, kun asumisen ja elämisen kustannukset nousevat vauhdikkaasti. Verokevennykset suunnataan erityisesti vakituisen asunnon kiinteistöveroon, Punakallio toteaa.

Erityisasiantuntija Pekka Montellin mukaan kuntien ensi vuoden verotulot näyttävät poikkeuksellisen hyviltä. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että kunnille kertyy vuonna 2023 aiempien vuosien korkeammilla veroprosenteilla laskettuja verotuloja.

Kiinteistöveroa muuttavat kunnat

Yleinen kiinteistöveroprosentti

Veroa nostavat: Alavus, Kontiolahti, Tervo, Siikajoki, Keitele, Raahe

Veroa laskevat: Salla, Vehmaa, Lieto, Loppi, Paimio, Pelkosenniemi

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti

Veroa nostavat: Alavus, Kontiolahti, Keitele, Raahe

Veroa laskevat: Kittilä, Mäntsälä, Rautjärvi, Salla, Siikajoki, Teuva, Vaasa, Vehmaa, Kruunupyy, Laihia, Simo, Taipalsaari, Tervola, Pyhäjoki, Pelkosenniemi

Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti

Veroa nostavat: Alavus, Kolari, Miehikkälä, Keitele, RaaheVeroa laskevat: Kaavi, Loppi, Pelkosenniemi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistöveron korotukset

2.11.2022

Kiinteistöliitto: kiinteistöveron tuntuvat korotukset torjuttava

Kiinteistöliitto vaatii, että kiinteistöveron korotusta kohtuullistetaan. Kiinteistöveron korotus olisi näillä näkymin suuri myös vuonna 2024. Liitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministerille.

Uudenmaan

15.11.2022

Uudenmaan kiinteistöt tuottivat yli kolmanneksen kiinteistöverosta

Kiinteistöveroa on tänä vuonna kerätty lähes 2,1 miljardia euroa, kertoo Verohallinto. Reilu kolmannes kiinteistöverosta tulee Uudeltamaalta. Suurin osa kiinteistöveron maksajista on henkilöasiakkaita.

kiinteistövero

31.10.2022

Kiinteistövero uhkaa nousta historiallisen korkeaksi

Kiinteistövero uhkaa ensi vuonna nousta historiallisen korkeaksi, kun rakennuskustannusindeksin vuosimuutos nousee, varoittaa Rakli. Kiinteistövero on jo nyt kiinteistöjen suurin kustannuserä. Indeksikorotuksen myötä se saattaisi kansalaiset vaikeuksiin.

taloyhtiön verotuspäätös

18.5.2022

Taloyhtiön kiinteistöverot ja verotuspäätös kannattaa tarkistaa

Kiinteistöveron merkitys kasvaa, mikä on saanut yhä useamman taloyhtiön edustajat pohtimaan, onko niiden kiinteistöverotus toimitettu oikein. Kiinteistövero määrätään vuosittain kiinteistönomistajille kiinteistön teknisten ominaisuuksien perusteella. Kiinteistönomistajien kannattaa varmistaa, ettei se sisällä virheellisyyksiä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti