Kiinteistösähköä omista paneeleista

Taloyhtiön omien aurinkopaneelien omaan käyttöön tuottama sähkö on verovapaata. Vuodesta 2016 alkaen sitä on ollut myös pienimuotoinen takaisin verkkoon myynti.

Sähköverosta on vapautettu muun muassa pienet, alle 100 kVA aurinkosähköjärjestelmät. Jos taloyhtiö käyttää tuottamansa aurinkosähkön oman kiinteistösähkön kulutukseen, sen ei tarvitse myöskään hakeutua alv-velvolliseksi aurinkosähkön tuotannosta.

Vanhoissa kerrostaloissa aurinkosähkö kannattaa harvemmin. Vanhan taloyhtiön, jonka kiinteistössä on painovoimainen ilmanvaihto, ei useinkaan ole kannattavaa hankkia aurinkosähköjärjestelmää. Kiinteistösähkön osuus taloyhtiön kuluista on niin pieni. Esimerkiksi hissien kulutus on hetkittäistä. Jatkuva, päiväsaikainen kulutus on ”hyvää” kulutusta oman aurinkovoiman tuotannon kannalta.

Helsingin Oulunkylässä As Oy Hirsipadontie 5 sai runsaat kaksi vuotta sitten yhden talonsa katolle 58 aurinkopaneelia. Niiden nimellisteho on 260 W/kpl ja teho kaikkiaan 15,08 kW. Tämä vastaa noin kolmen omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän paneeleita. Järjestelmä toimittaa aurinkosähköä taloyhtiön kaikkiin seitsemään rakennukseen.

– Paneelit on mitoitettu 15 kilowattitunnin teholle, eli taloyhtiön kiinteistösähkön päiväkulutuksen mukaan. Silloin kun aurinko paistaa, järjestelmä myös tuottaa sen verran, talossa asuva isännöitsijä Roger Santala sanoo.

– Hankintahinta oli meidän järjestelmällemme noin 30 000 euroa, arvio investoinnin takaisinmaksuajasta 25 vuotta ja paneelien käyttöikä vähintään 40 vuotta. Solarvoiman Janne Käpylehto hoiti ”avaimet käteen” -periaatteella koko systeemin, Santala kertoo.

Asia eteni mutkattomasti sekä hallituksessa että yhtiökokouksessa kartoitusraportin avulla.

– Meille ei jäänyt muuta hoidettavaa kuin suostumuksen pyytäminen taloyhtiöltä yhtiökokouksessa. Se kävi erittäin kivuttomasti. Osakkaat kysyivät vain, miksi ei ole aikaisemmin ymmärretty hankkia paneeleita. Silloinen ajankohta oli hinta-laatusuhteen kannalta järkevä.

Janne Käpylehdon mukaan avain hankkeen mitoitukseen ja kannattavuuteen oli, että taloyhtiön rakennusten ilmanvaihdossa on koneellinen poisto huippuimurin avulla. Sen käyttämä osuus kiinteistösähkön kulutuksessa on aurinkopaneeleilla helposti korvattavaa.

Sähkön siirtoyhtiöltä hankittiin lupa pientuotannon verkkoon liittämiseen. Energiayhtiön kanssa taloyhtiö teki sopimuksen kaksisuuntaisesta sähkön toimittamisesta. Kaupungin rakennusvalvonnalta ei tarvinnut hakea lupia, toimenpideilmoitus riitti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

osakeluettelon siirto

29.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Osakeluetteloiden siirron takaraja lähestyy

Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille pakollista ja maksutonta vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta vasta 40 prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa. Maanmittauslaitokselta saa tukea osakeluettelon siirtoon. Vuoden 2023 takaraja ei koske yksittäisiä osakkaita.

Maanmittauslaitos

palovaroittimet

1.12.2023

Taloyhtiöillä kaksi vuotta aikaa hankkia asuntoihin palovaroittimet

Uudistettu pelastuslaki siirtää palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun taloyhtiöille ja muille asuinkiinteistöjen omistajille. Velvoitteen siirto huoneiston haltijalta rakennuksen omistajalle parantaa paloturvallisuutta.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti