Kiinteistösähköä omista paneeleista

Taloyhtiön omien aurinkopaneelien omaan käyttöön tuottama sähkö on verovapaata. Vuodesta 2016 alkaen sitä on ollut myös pienimuotoinen takaisin verkkoon myynti.

Sähköverosta on vapautettu muun muassa pienet, alle 100 kVA aurinkosähköjärjestelmät. Jos taloyhtiö käyttää tuottamansa aurinkosähkön oman kiinteistösähkön kulutukseen, sen ei tarvitse myöskään hakeutua alv-velvolliseksi aurinkosähkön tuotannosta.

Vanhoissa kerrostaloissa aurinkosähkö kannattaa harvemmin. Vanhan taloyhtiön, jonka kiinteistössä on painovoimainen ilmanvaihto, ei useinkaan ole kannattavaa hankkia aurinkosähköjärjestelmää. Kiinteistösähkön osuus taloyhtiön kuluista on niin pieni. Esimerkiksi hissien kulutus on hetkittäistä. Jatkuva, päiväsaikainen kulutus on ”hyvää” kulutusta oman aurinkovoiman tuotannon kannalta.

Helsingin Oulunkylässä As Oy Hirsipadontie 5 sai runsaat kaksi vuotta sitten yhden talonsa katolle 58 aurinkopaneelia. Niiden nimellisteho on 260 W/kpl ja teho kaikkiaan 15,08 kW. Tämä vastaa noin kolmen omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän paneeleita. Järjestelmä toimittaa aurinkosähköä taloyhtiön kaikkiin seitsemään rakennukseen.

– Paneelit on mitoitettu 15 kilowattitunnin teholle, eli taloyhtiön kiinteistösähkön päiväkulutuksen mukaan. Silloin kun aurinko paistaa, järjestelmä myös tuottaa sen verran, talossa asuva isännöitsijä Roger Santala sanoo.

– Hankintahinta oli meidän järjestelmällemme noin 30 000 euroa, arvio investoinnin takaisinmaksuajasta 25 vuotta ja paneelien käyttöikä vähintään 40 vuotta. Solarvoiman Janne Käpylehto hoiti ”avaimet käteen” -periaatteella koko systeemin, Santala kertoo.

Asia eteni mutkattomasti sekä hallituksessa että yhtiökokouksessa kartoitusraportin avulla.

– Meille ei jäänyt muuta hoidettavaa kuin suostumuksen pyytäminen taloyhtiöltä yhtiökokouksessa. Se kävi erittäin kivuttomasti. Osakkaat kysyivät vain, miksi ei ole aikaisemmin ymmärretty hankkia paneeleita. Silloinen ajankohta oli hinta-laatusuhteen kannalta järkevä.

Janne Käpylehdon mukaan avain hankkeen mitoitukseen ja kannattavuuteen oli, että taloyhtiön rakennusten ilmanvaihdossa on koneellinen poisto huippuimurin avulla. Sen käyttämä osuus kiinteistösähkön kulutuksessa on aurinkopaneeleilla helposti korvattavaa.

Sähkön siirtoyhtiöltä hankittiin lupa pientuotannon verkkoon liittämiseen. Energiayhtiön kanssa taloyhtiö teki sopimuksen kaksisuuntaisesta sähkön toimittamisesta. Kaupungin rakennusvalvonnalta ei tarvinnut hakea lupia, toimenpideilmoitus riitti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.4.2022

IS: Yhtiöjärjestyksen muutos toi taloyhtiölle mojovan laskun

Ilta-Sanomat kertoo hämeenlinnalaisen taloyhtiön muuttaneen kolme vuotta sitten yhtiöjärjestystä, jonka seurauksena liiketilojen omistajasta olisi tullut huoneistoremonttien ja yhtiölainan maksaja. Omistajayhtiö piti yhtiöjärjestyksen muutosta lainvastaisena ja vaati sen kumoamista, mutta hävisi asiansa käräjäoikeudessa. Kolmen liiketilan omistajayhtiöllä on talossa lähes tuhannen neliön tilat.

saunan kiuas

17.5.2022

Varo saunoja ja laajennettuja kylpyhuoneita

Kun ostaa asunnon, ei sitä halua heti alkaa remontoimaan. Siksi aiempien omistajien tekemät remontit kannattaa selvittää ennen kauppoja. Vuoden 2010 jälkeen tehdyt osakasremontit löytyvät isännöitsijäntodistuksesta.

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti