Kiinteistöliitto Uusimaa arvostelee isännöintiyritysten toimintatapaa

Kiinteistöliitto Uusimaan vuosikokouksessa päätettiin perustaa työryhmä isännöintitoiminnan ei-toivottujen muutostrendien hillintään. Jäsenaloite hyväksyttiin syyskuun kokouksessa niukalla äänten enemmistöllä.

− Aloitteen tekijät näkevät, että isännöintitoimiala tai ainakin osa isoista alan yrityksistä on vähitellen siirtynyt taloyhtiöiden auttamisesta enemmän niiden rahastamiseen, Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä sanoo.

Rakennuslehden haltuunsa saamassa ja siteeraamassa aloitteessa todetaan isännöintiliiketoiminnan ansainta- ja toimintamallien kehittyneen taloyhtiöiden etujen vastaisesti. Aloitteen mukaan taloyhtiöiden hallitusten luottamus isännöintiä kohtaan ja mahdollisuus johtaa isännöintiä on heikentynyt olennaisesti.

Isännöintitoimistojen pelätään ajavan yhä enemmän omia etujaan

Pelon taustalla on Isännöintiliiton pyrkimys kehittää isännöintiliiketoiminnan toimintaympäristöä siten, että erityisesti isot ja keskisuuret yritykset yhtenäistävät toimintamalliaan isännöitsijäkeskeisestä toimintatavasta isännöintiyrityskeskeiseksi toimintatavaksi.

Alalla on nähty useita yrityskauppoja keskisuurten yritysten ostaessa pieniä isännöintiyrityksiä. Isännöinti on Suomessa hyvin voittoa tuottavaa liiketoimintaa.

Taloyhtiöt kokevat vaikeuksia isännöinnin todellisessa kilpailuttamisessa, sopimusten ymmärtämisessä ja isännöinnin laskutusmallin seuraamisessa. Suurin tuska on hintatason nousussa. Myös digitalisaatiossa nähdään varjopuolia.

− Digitalisaatio on tuonut riskin siitä, että isännöitsijän vaihtaminen on hankalaa, kun kaikki taloyhtiön data on käytännössä isännöintitoimiston servereillä, jolloin isännöinnin vaihtotilanteissa voi olla vaikea saada dataa järkevästi siirrettyä uudelle isännöitsijälle. Näin etenkin silloin, jos vaihtoon liittyy jonkin asteista riitaa, Heikkilä mainitsee.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on selvittänyt isännöintialan kartelliepäilyjä. Seuraamusmaksuja esitetään 22miljoonaa euroa. Päätöksen tekee markkinaoikeus.

Isännöitsijän valinta on vaikeaa

Taloyhtiöiden isännöitsijät hoitavat osakkeenomistajien tärkeintä omaisuutta, joten isännöitsijän valinta on asuntoyhtiön hallituksen tärkein tehtävä, kirjoittaa taloyhtiöiden puheenjohtajakonkari Jukka Moilanen Satakunnan kansassa.

− Hallituksen pitää voida luottaa isännöitsijään, ja samanaikaisesti isännöitsijän pitää voida luottaa hallitukseen ja saada siltä toimintaansa riittävä tuki. Hallituksen ja isännöitsijän tulee olla samalla puolella eli omistajien asialla.

Moilanen painottaa isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen välistä luottamusta. Ellei täydellistä luottamusta ole, asiat eivät toimi. Jos taloyhtiötä pidetään riitaisena sekä teknisesti tai taloudellisesti huonosti hoidettuna, on yhtiön markkinatilanne sekä myytäessä että vuokrattaessa heikko.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

16.4.2018

Kiinteistöliitto valitsi ja palkitsi liittokokouksessaan

Kiinteistöliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin diplomi-insinööri, varatoimitusjohtaja Timo Nieminen Kauniaisista sekä varapuheenjohtajiksi ekonomi Olavi Merikanto Uudeltamaalta, asuntosijoittaja Jouni Lehtinen Vuokranantajista sekä toimitusjohtaja Pertti Satopää Varsinais-Suomesta. Hallituksen jäseniksi kaksivuotiselle kaudelle valittiin: Heikonen Juhana, arkkitehti, Uusimaa, Helsinki Hyvärinen Veijo, toimitusjohtaja, Itä-Suomi, Kuopio Järvenpää Harri, toimitusjohtaja, Pirkanmaa, Valkeakoski Kalliola Jukka, kenttäpäällikkö, Pohjanmaa, Vaasa Karhula Anne, toimitusjohtaja, Pohjois-Suomi, Oulu Lappalainen […]

9.1.2020

Alueelliset Kiinteistölehdet Uudellemaalle ja Lounais-Suomeen

Suomen Kiinteistölehti panostaa alueellisiin aiheisiin julkaisemalla tänä vuonna kaksi uutta alueellista Kiinteistölehteä yhteistyössä Kiinteistöliitto Uusimaan ja Lounais-Suomen kiinteistöyhdistysten kanssa. Helmi-, touko-, loka- ja joulukuussa valtakunnallisen Suomen Kiinteistölehden yhteydessä jaetaan Kiinteistölehti Uusimaa ja Kiinteistölehti Lounais-Suomi. Lehdet keskittyvät ajankohtaisiin, taloyhtiöille keskeisiin kiinteistönpidon haasteisiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti