Kiinteistöliitto Uusimaa arvostelee isännöintiyritysten toimintatapaa

Kiinteistöliitto Uusimaan vuosikokouksessa päätettiin perustaa työryhmä isännöintitoiminnan ei-toivottujen muutostrendien hillintään. Jäsenaloite hyväksyttiin syyskuun kokouksessa niukalla äänten enemmistöllä.

− Aloitteen tekijät näkevät, että isännöintitoimiala tai ainakin osa isoista alan yrityksistä on vähitellen siirtynyt taloyhtiöiden auttamisesta enemmän niiden rahastamiseen, Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä sanoo.

Rakennuslehden haltuunsa saamassa ja siteeraamassa aloitteessa todetaan isännöintiliiketoiminnan ansainta- ja toimintamallien kehittyneen taloyhtiöiden etujen vastaisesti. Aloitteen mukaan taloyhtiöiden hallitusten luottamus isännöintiä kohtaan ja mahdollisuus johtaa isännöintiä on heikentynyt olennaisesti.

Isännöintitoimistojen pelätään ajavan yhä enemmän omia etujaan

Pelon taustalla on Isännöintiliiton pyrkimys kehittää isännöintiliiketoiminnan toimintaympäristöä siten, että erityisesti isot ja keskisuuret yritykset yhtenäistävät toimintamalliaan isännöitsijäkeskeisestä toimintatavasta isännöintiyrityskeskeiseksi toimintatavaksi.

Alalla on nähty useita yrityskauppoja keskisuurten yritysten ostaessa pieniä isännöintiyrityksiä. Isännöinti on Suomessa hyvin voittoa tuottavaa liiketoimintaa.

Taloyhtiöt kokevat vaikeuksia isännöinnin todellisessa kilpailuttamisessa, sopimusten ymmärtämisessä ja isännöinnin laskutusmallin seuraamisessa. Suurin tuska on hintatason nousussa. Myös digitalisaatiossa nähdään varjopuolia.

− Digitalisaatio on tuonut riskin siitä, että isännöitsijän vaihtaminen on hankalaa, kun kaikki taloyhtiön data on käytännössä isännöintitoimiston servereillä, jolloin isännöinnin vaihtotilanteissa voi olla vaikea saada dataa järkevästi siirrettyä uudelle isännöitsijälle. Näin etenkin silloin, jos vaihtoon liittyy jonkin asteista riitaa, Heikkilä mainitsee.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on selvittänyt isännöintialan kartelliepäilyjä. Seuraamusmaksuja esitetään 22miljoonaa euroa. Päätöksen tekee markkinaoikeus.

Isännöitsijän valinta on vaikeaa

Taloyhtiöiden isännöitsijät hoitavat osakkeenomistajien tärkeintä omaisuutta, joten isännöitsijän valinta on asuntoyhtiön hallituksen tärkein tehtävä, kirjoittaa taloyhtiöiden puheenjohtajakonkari Jukka Moilanen Satakunnan kansassa.

− Hallituksen pitää voida luottaa isännöitsijään, ja samanaikaisesti isännöitsijän pitää voida luottaa hallitukseen ja saada siltä toimintaansa riittävä tuki. Hallituksen ja isännöitsijän tulee olla samalla puolella eli omistajien asialla.

Moilanen painottaa isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen välistä luottamusta. Ellei täydellistä luottamusta ole, asiat eivät toimi. Jos taloyhtiötä pidetään riitaisena sekä teknisesti tai taloudellisesti huonosti hoidettuna, on yhtiön markkinatilanne sekä myytäessä että vuokrattaessa heikko.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.11.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helenin hinnankorotuksia

Kiinteistöliitto Uusimaan mukaan kaukolämpöyhtiö Helenin toiminta ihmetyttää taloyhtiöitä. Helen korottaa sähkön ja kaukolämmön hintoja ja tuottaa samaan aikaan suuria voittoja. Nousevat kulut saattavat taloyhtiöt vaikeuksiin.

8.12.2021

Kiinteistöliitto Uusimaan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin DI Martti Suomela

DI Martti Suomela on ollut mukana Kiinteistöliitto Uusimaan hallituksessa vuodesta 2015 ja seurannut yhdistyksen toimintaa monesta näkökulmasta. Hän sanoo tulevansa omalta osaltaan huolehtimaan siitä, että vuosikokouksen tahtotilaa noudatetaan ja asioita viedään eteenpäin kohteliaan suoraviivaisesti. − Jäsenkuntamme koostuu pääosin asunto-osakeyhtiöistä, joten edunvalvontamme tulee palvella niitä.

22.4.2022

Isännöintipalvelujen laskutus on usein epäselvää taloyhtiöille

Kiinteistöliitto Uusimaa teki alkuvuodesta kyselyn jäsenilleen isännöintipalveluista. Kyselyyn vastasi Uusimaan alueelta yli 2000 vastaajaa, joista 75 prosenttia oli hallituksen puheenjohtajia. Kyselyssä selvitettiin muun muassa laskutusta, yhteistyötä hallituksen ja isännöitsijän välillä, kilpailuttamista ja kantelumenettelyn tuntemusta.

9.4.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa muistuttaa: Taloyhtiöiden turvallisuudesta pitää huolehtia

Kiinteistöliitto Uusimaa kertoo tiedotteessaan turvallisuusasioiden puhuttaneen järjestön jäsenistöä. Liitto kehottaakin taloyhtiöitä valmistelemaan ja panemaan turvallisuusasiat kuntoon ajan kanssa. Kiinteistöliitto Uusimaa painottaa neljää asiaa, jotka tulisi ottaa huomioon taloyhtiön turvallisuudessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti