Kiinteistöliitolta ohjeita huoneistoremonttien asbestinpurkuun

Asbestin purkamisessa muodostuu terveydelle vaarallista asbestipölyä. Taloyhtiöiden remonttien suunnittelussa yleensä jo tiedetään, että vesi- ja lämpöjohdoissa sekä ilmanvaihtokanavissa on käytetty asbestia eristemateriaalina 1990-luvulle saakka. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että myös asunnoissa käytetyissä rakennustarvikkeissa, kuten tasoitteissa, liimoissa, rakennuslevyissä ja muovitapeteissa voi olla asbestia. Kylpyhuoneessa asbestia voi olla laattojen saumausaineessa ja kiinnityslaastissa tai muovimatossa tai sen liimassa.

Asbestipitoisten rakennusmateriaalien käyttäminen jatkui 1990-luvun alkuvuosiin saakka.

Pölyn aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi asbestin käsittelystä on laadittu yksityiskohtaiset määräykset, jotka koskevat asbestipitoisten materiaalien purkua ja asbestijätteen käsittelyä. Asbestipitoisten materiaalien käsittely olemassa olevissa rakennuksissa on luvanvaraista. Tämä rajoittuu lähinnä korjausrakentamiseen ja kiinteistöjen kunnostustöihin. Ehjät asbestipitoiset materiaalit voivat siis pääsääntöisesti olla edelleen paikoillaan rakenteissa.

Suomen Kiinteistöliitto on myös tehnyt yhdessä Isännöintiliiton ja Matinkylän huollon kanssa ohjeen asbestin huomioimisesta huoneistoremonteissa. Se löytyy muun muassa täältä.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti