Kiinteistöliitolta ohjeita huoneistoremonttien asbestinpurkuun

Asbestin purkamisessa muodostuu terveydelle vaarallista asbestipölyä. Taloyhtiöiden remonttien suunnittelussa yleensä jo tiedetään, että vesi- ja lämpöjohdoissa sekä ilmanvaihtokanavissa on käytetty asbestia eristemateriaalina 1990-luvulle saakka. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että myös asunnoissa käytetyissä rakennustarvikkeissa, kuten tasoitteissa, liimoissa, rakennuslevyissä ja muovitapeteissa voi olla asbestia. Kylpyhuoneessa asbestia voi olla laattojen saumausaineessa ja kiinnityslaastissa tai muovimatossa tai sen liimassa.

Asbestipitoisten rakennusmateriaalien käyttäminen jatkui 1990-luvun alkuvuosiin saakka.

Pölyn aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi asbestin käsittelystä on laadittu yksityiskohtaiset määräykset, jotka koskevat asbestipitoisten materiaalien purkua ja asbestijätteen käsittelyä. Asbestipitoisten materiaalien käsittely olemassa olevissa rakennuksissa on luvanvaraista. Tämä rajoittuu lähinnä korjausrakentamiseen ja kiinteistöjen kunnostustöihin. Ehjät asbestipitoiset materiaalit voivat siis pääsääntöisesti olla edelleen paikoillaan rakenteissa.

Suomen Kiinteistöliitto on myös tehnyt yhdessä Isännöintiliiton ja Matinkylän huollon kanssa ohjeen asbestin huomioimisesta huoneistoremonteissa. Se löytyy muun muassa täältä.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

9.2.2022

Liian kuiva tai kostea sisäilma on haitallinen terveydelle

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Useimmissa nykykodeissa sisäilma on varsinkin talvikaudella huomattavan kuivaa ja suositeltavaa ilmankosteutta on vaikea saavuttaa hyvin kuivasta ulkoilmasta johtuen. Asuntojen ilmankosteuteen vaikuttavat myös muut tekijät.

12.4.2022

IS: Yhtiöjärjestyksen muutos toi taloyhtiölle mojovan laskun

Ilta-Sanomat kertoo hämeenlinnalaisen taloyhtiön muuttaneen kolme vuotta sitten yhtiöjärjestystä, jonka seurauksena liiketilojen omistajasta olisi tullut huoneistoremonttien ja yhtiölainan maksaja. Omistajayhtiö piti yhtiöjärjestyksen muutosta lainvastaisena ja vaati sen kumoamista, mutta hävisi asiansa käräjäoikeudessa. Kolmen liiketilan omistajayhtiöllä on talossa lähes tuhannen neliön tilat.

3.5.2022

Ennakoi ja tiedota – Näin onnistut taloyhtiön kevättalkoissa

Nyt on aika alkaa valmistella kevättalkoita. Onnistuneet talkoot syntyvät ennakoiden, tiedottamalla ja suhtautumalla keveästi yhteiseen tekemiseen. Rakkaat naapurit, pannaan piha kuntoon!

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti