1. Miten uudistaisitte kiinteistöverotusta?
Suomen kokonaisverorasitetta ei pidä lisätä. Asumiseen kohdistuu varsin korkea verotaakka jo nyt. Kiinteistöveron tasosta päättäminen kuuluu kunnille. Määräytymisperusteissa tarvitaan todennäköisesti päivitys, mutta se ei saa johtaa perusteettomiin korotuksiin.
2. Asuinrakennusten korjaustarve kasvaa, mutta rahoituksen saatavuus vaikeutuu useilla alueilla. Mitä ehdotatte asian ratkaisemiseksi?
Mahdollisuus korjata ja ylläpitää asuttua rakennusta on ehdottoman tärkeää. Mikäli asukkaiden maksukyky riittää, voidaan erilaisia takauksia laajentaa. Valtion ei tietenkään pidä ryhtyä kiinteistöpankiksi. Lainsäädännöllä pitää varmistaa, että halukkaille pankeille ei muodostu lainoituksen byrokratiaesteitä.
3. Asumiskustannukset ovat nousussa. Millä keinoilla asumiskustannusten nousua tulisi hillitä?
Tärkeintä on olla kiristämättä verotaakkaa. Energia on suurin asumisen menoerä, joten sen hinnan laskeminen on oleellisin toimi. Lisäksi monista pienistä puroista syntyy kustannuksia: kaikki nämä pitää erityisesti kuntatasolla käydä läpi.
4. Miten turvaisitte Suomen energiansaannin tulevina vuosina?
Suomi tarvitsee energiatehokkuutta ja lisää päästötöntä tuotantoa. Pienydinvoimala on hyvä vaihtoehto ja siinä pitää edetä ripeästi. Myös siirtoyhteyksiä Ruotsiin, Norjaan ja Baltiaan pitää edelleen kehittää, koska meillä on yhteiset sähkömarkkinat.
5. Mitä ilmastonmuutoksen hillintä- ja varautumistoimia mielestänne tarvitaan asumisessa ja kiinteistöalalla tulevina vuosina?
Energiatehokkuuden parantaminen ja tuhlaamisen vähentäminen on paras asumisen ilmastotoimi. Samalla voi säästää rahaa. Energiaremonttien vauhdittaminen ja tukeminen ovat keskeisiä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään