Kesä – taloyhtiön osakkaan muistilista

  • Vedet – muista tarkistaa, että astian- ja pyykinpesukoneen hanat ovat off-asennossa ja muutkin vesihanat tuli varmasti laitettua kiinni. Huomaathan, että laitteiden hanat on syytä pitää suljettuina aina muulloinkin, kun et käytä laitetta!
  • Vesimaksu – lyhytaikainen tai tilapäinen poissaolo ei oikeuta vielä olemaan maksamatta vesimaksua.
  • Ikkunat, ovet ja hälytysjärjestelmä – huolehdi, että ikkunat on kunnolla suljettu, ovet takalukossa ja mahdollinen hälytysjärjestelmä on päällä.
  • Vakuutus – tarkista, että vakuutuksesi ovat voimassa.
  • Lattiakaivot ja viemärit – jottei ikävä haju yllätä naapuriasi taikka sinua palattuasi lomalta, huolehdi, että joku laskee hanoista vettä viemäriin ja pyttyyn aina silloin tällöin kesänkin aikana. Näin hajulukot eivät pääse kuivumaan.
  • Ylimääräinen yhtiökokous voidaan pitää kesälläkin – tarkista postisi tai huolehdi, että joku toinen tarkistaa postit puolestasi. Mikäli olet ilmoittanut yhtiölle sähköpostiosoitteen juuri yhtiökutsun lähettämistä varten, varmista, että yhtiöllä on voimassaoleva sähköpostiosoitteesi
  • Avain – varmistu siitä, että olet jättänyt huollolle avaimesi, mikäli yleisavain ei käy lukkoosi. Yhtiölle voi tulla äkillinen tarve päästä huoneistoosi poissaoloaikanasi esim. äkillisen kunnossapitotarpeen ilmennettyä.
  • Vastikemaksuvelvollisuus säilyy, vaikka katsoisit, ettet aiheuta menoja yhtiölle kesälomasi aikana. Kiinteät kulut mm. laajakaistamaksuista, jätehuollosta ja siivouksesta erääntyvät yhtiölle lomailustasi huolimatta.
  • Lämmöt – säädä lämmöt kesäasentoon, jos talosi patteriverkosto ei toimi termostaatilla.
  • Sähköt – varmista, että olet kytkenyt sähkölaitteet pois päältä. Antennikin on hyvä irrottaa tv:stä, ettei ukkonen pääse vaurioittamaan sähkölaitteita.
  • Oksat – vaikka naapurikiinteistön puiden ja pensaiden oksat varjostaisivat pihaasi ja estäisivät auringon ottoasi, et saa ryhtyä karsimaan varjostavaa puuta omatoimisesti. Ilmoita asiasta ensin hallitukselle, joka voi kehottaa ystävällisesti naapuria poistamaan taloyhtiön alueelle tulevat häiritsevät oksat – neuvottelu kannattaa! Jotta yhtiö saisi oikeuden harvennuspuuhiin naapurin vitkuttelusta taikka vastustuksesta huolimatta, on oksista aiheuduttava objektiivisestikin arvioiden konkreettista haittaa mm. talon rakenteille tai muulle kasvillisuudelle. Pelkkä auringonoton estyminen tuskin oikeuttaa ottamaan oksasakset käyttöön.
  • Puut – lähtökohtaisesti hallitus voi päättää yhtiön piha-alueella olevien puiden kaatamisesta, mutta usein asia on syytä viedä yhtiökokoukseen tunnekuohujen välttämiseksi. Varmista tarvitsetko rakennuslupaviranomaisen luvan kaatoasiassa.
  • Grillit – jos jäät kaupunkiin ja aiot grillata parvekkeella tai pihassa, huomioithan paloturvallisuusmääräykset ja naapurit! Huomaathan, että yhtiön järjestyssäännöt saattavat rajoittaa grillaustasi.
  • Remontoitko – hallituskin saattaa lomailla, eikä ehkä ole välittömästi paikalla vastaanottamassa muutostyöilmoitustasi taikka käsittelemässä sinun huoneistoasi koskevaa rakennuslupa-asiaa. Varaudu viivästykseen!
  • Postit – huolehdi, että sanomalehdet ja kirjeet eivät jää pullottamaan postilaatikkoosi. Siirrä posti tarvittaessa kesäasunnon ositteeseen. Tyhjentämätön postilaatikko on varkaille merkki poissaolostasi.
  • Nurmikko – mikäli sinulla on piha, huolehdi, että nurmikkosi tulee leikatuksi. Rehottava piha on myös merkki varkaille lomailustasi.

Ja vielä, älä faceta tai twiittaa kovaan ääneen lomasuunnitelmistasi, varkaat saattavat etsiä kohteitaan sosiaalisen median kautta.

Huoletonta ja turvallista lomaa!

Lähde: Taloyhtio.net

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti