Kesä – taloyhtiön osakkaan muistilista

 • Vedet – muista tarkistaa, että astian- ja pyykinpesukoneen hanat ovat off-asennossa ja muutkin vesihanat tuli varmasti laitettua kiinni. Huomaathan, että laitteiden hanat on syytä pitää suljettuina aina muulloinkin, kun et käytä laitetta!
 • Vesimaksu – lyhytaikainen tai tilapäinen poissaolo ei oikeuta vielä olemaan maksamatta vesimaksua.
 • Ikkunat, ovet ja hälytysjärjestelmä – huolehdi, että ikkunat on kunnolla suljettu, ovet takalukossa ja mahdollinen hälytysjärjestelmä on päällä.
 • Vakuutus – tarkista, että vakuutuksesi ovat voimassa.
 • Lattiakaivot ja viemärit – jottei ikävä haju yllätä naapuriasi taikka sinua palattuasi lomalta, huolehdi, että joku laskee hanoista vettä viemäriin ja pyttyyn aina silloin tällöin kesänkin aikana. Näin hajulukot eivät pääse kuivumaan.
 • Ylimääräinen yhtiökokous voidaan pitää kesälläkin – tarkista postisi tai huolehdi, että joku toinen tarkistaa postit puolestasi. Mikäli olet ilmoittanut yhtiölle sähköpostiosoitteen juuri yhtiökutsun lähettämistä varten, varmista, että yhtiöllä on voimassaoleva sähköpostiosoitteesi
 • Avain – varmistu siitä, että olet jättänyt huollolle avaimesi, mikäli yleisavain ei käy lukkoosi. Yhtiölle voi tulla äkillinen tarve päästä huoneistoosi poissaoloaikanasi esim. äkillisen kunnossapitotarpeen ilmennettyä.
 • Vastikemaksuvelvollisuus säilyy, vaikka katsoisit, ettet aiheuta menoja yhtiölle kesälomasi aikana. Kiinteät kulut mm. laajakaistamaksuista, jätehuollosta ja siivouksesta erääntyvät yhtiölle lomailustasi huolimatta.
 • Lämmöt – säädä lämmöt kesäasentoon, jos talosi patteriverkosto ei toimi termostaatilla.
 • Sähköt – varmista, että olet kytkenyt sähkölaitteet pois päältä. Antennikin on hyvä irrottaa tv:stä, ettei ukkonen pääse vaurioittamaan sähkölaitteita.
 • Oksat – vaikka naapurikiinteistön puiden ja pensaiden oksat varjostaisivat pihaasi ja estäisivät auringon ottoasi, et saa ryhtyä karsimaan varjostavaa puuta omatoimisesti. Ilmoita asiasta ensin hallitukselle, joka voi kehottaa ystävällisesti naapuria poistamaan taloyhtiön alueelle tulevat häiritsevät oksat – neuvottelu kannattaa! Jotta yhtiö saisi oikeuden harvennuspuuhiin naapurin vitkuttelusta taikka vastustuksesta huolimatta, on oksista aiheuduttava objektiivisestikin arvioiden konkreettista haittaa mm. talon rakenteille tai muulle kasvillisuudelle. Pelkkä auringonoton estyminen tuskin oikeuttaa ottamaan oksasakset käyttöön.
 • Puut – lähtökohtaisesti hallitus voi päättää yhtiön piha-alueella olevien puiden kaatamisesta, mutta usein asia on syytä viedä yhtiökokoukseen tunnekuohujen välttämiseksi. Varmista tarvitsetko rakennuslupaviranomaisen luvan kaatoasiassa.
 • Grillit – jos jäät kaupunkiin ja aiot grillata parvekkeella tai pihassa, huomioithan paloturvallisuusmääräykset ja naapurit! Huomaathan, että yhtiön järjestyssäännöt saattavat rajoittaa grillaustasi.
 • Remontoitko – hallituskin saattaa lomailla, eikä ehkä ole välittömästi paikalla vastaanottamassa muutostyöilmoitustasi taikka käsittelemässä sinun huoneistoasi koskevaa rakennuslupa-asiaa. Varaudu viivästykseen!
 • Postit – huolehdi, että sanomalehdet ja kirjeet eivät jää pullottamaan postilaatikkoosi. Siirrä posti tarvittaessa kesäasunnon ositteeseen. Tyhjentämätön postilaatikko on varkaille merkki poissaolostasi.
 • Nurmikko – mikäli sinulla on piha, huolehdi, että nurmikkosi tulee leikatuksi. Rehottava piha on myös merkki varkaille lomailustasi.

Ja vielä, älä faceta tai twiittaa kovaan ääneen lomasuunnitelmistasi, varkaat saattavat etsiä kohteitaan sosiaalisen median kautta.

Huoletonta ja turvallista lomaa!

Lähde: Taloyhtio.net

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

10.11.2016

Taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuut selville helposti

Taloyhtiön osakas on siinä mielessä onnekas, ettei hänen tarvitse maksaa kaikkia asuntonsa korjauksia itse. Tietynlaiset viat ja vauriot korjaa taloyhtiö. Kunnossapito- ja korjausvastuista määrätään asunto-osakeyhtiölaissa mutta vain pääpiirteittäin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti