Käytännön oppaat homekorjaustöiden tilaajille

Valtaosa maamme omakotitaloista sekä asuinkerros- ja rivitaloista on peruskorjausiässä. Monelle omakotitalonomistajalle ja taloyhtiölle korjaushankkeen tilaajana toimiminen on uutta ja lisähaastetta hankkeen läpivientiin tuovat ikääntyneissä rakennuksissa tyypilliset kosteus- tai homevauriot. Uudet oppaat antavat käytännön ohjeita korjaushankkeeseen ryhtyvälle ja ne laadittiin osana vuodenvaihteessa päättyneitä Kosteus- ja hometalkoita.

”Vastuu korjaustyön onnistumisesta on rakennuksen omistajalla tai taloyhtiön hallituksella, joka solmii hankkeeseen liittyvät tutkimus-, korjaussuunnittelu-, valvonta- ja urakkasopimukset sekä vastaanottaa työn tulokset. Tilaajan vastuu korjaushankkeissa on siis merkittävä ja kosteus- ja homevaurioiden kohdalla siihen liittyy lisäksi erityispiirteitä, jotka on tärkeää tietää ennen hankkeeseen ryhtymistä”, Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkönä toiminut yli-insinööri Katja Outinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Osa viime vuodenvaihteessa päättyneiden Kosteus- ja hometalkoiden hankkeista viimeistellään vuoden 2016 aikana. Nyt julkaistut oppaat neuvovat tavallista talonomistajaa sekä kiinteistöosake- ja taloyhtiöitä homekorjaushankkeiden onnistuneessa läpiviennissä. Käytännönläheisiä ohjeita, esimerkkejä ja valmiita lomakemalleja sisältävät oppaat auttavat tilaajaa ymmärtämään korjausprosessiin liittyvää tutkimusta, suunnittelua, sopimusasioita ja toteutuksen läpivientiä.

Oppaiden sisällöstä vastanneet rakennusterveysasiantuntijat Heidi-Johanna Jokelainen ja Piritta Salmi FCG Oy:stä kertovat, että homekorjaustyöt aloitetaan usein ilman kirjallisia sopimuksia tai puutteellisilla suunnitelmilla sekä tiedoilla kiinteistön kunnosta ja vaurion aiheuttajasta.

”Tällöin on suuri riski korjauksen epäonnistumiseen ja ongelmien uusiutumiseen. Tilaajan on olennaista tietää, miten hanke etenee, kuinka vastuut jakautuvat ja kuka asiantuntija on pätevä suorittamaan hankkeen eri vaiheita”, Jokelainen huomauttaa.

Omakotitalon ja Taloyhtiön kosteus- tai homevaurion korjauttaminen -oppaat on toteutettu rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen lopputyönä ja yhteistyössä talkoiden kanssa. Ne ovat vapaasti ladattavissa verkosta osoitteesta: http://hometalkoot.fi/guides

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

webinaari

1.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Webinaari: Miten taloyhtiö hyötyy viemärisukituksesta?

Isännöintiliiton ja Picoten webinaarissa käytiin läpi eri ikäkausien viemärijärjestelmiä ja niiden korjausratkaisuja. Webinaarissa kerrottiin, mitä sukitus tarkoittaa, milloin sitä kannattaa käyttää ja mitkä ovat sen suurimmat hyödyt.

Picote

vastikkeita maksamatta

31.1.2023

Vastikkeita maksamatta yhä useammassa taloyhtiössä

Talouden taantuma ja kasvaneet elinkustannukset näkyvät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksuvaikeuksina. Yhä useammalla on vaikeuksia maksaa vastikkeita taloyhtiölle. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiön turvana toimii tehokas vastikevalvonta ja viime kädessä hallintaanottomenettely.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti