Käytännön oppaat homekorjaustöiden tilaajille

Valtaosa maamme omakotitaloista sekä asuinkerros- ja rivitaloista on peruskorjausiässä. Monelle omakotitalonomistajalle ja taloyhtiölle korjaushankkeen tilaajana toimiminen on uutta ja lisähaastetta hankkeen läpivientiin tuovat ikääntyneissä rakennuksissa tyypilliset kosteus- tai homevauriot. Uudet oppaat antavat käytännön ohjeita korjaushankkeeseen ryhtyvälle ja ne laadittiin osana vuodenvaihteessa päättyneitä Kosteus- ja hometalkoita.

”Vastuu korjaustyön onnistumisesta on rakennuksen omistajalla tai taloyhtiön hallituksella, joka solmii hankkeeseen liittyvät tutkimus-, korjaussuunnittelu-, valvonta- ja urakkasopimukset sekä vastaanottaa työn tulokset. Tilaajan vastuu korjaushankkeissa on siis merkittävä ja kosteus- ja homevaurioiden kohdalla siihen liittyy lisäksi erityispiirteitä, jotka on tärkeää tietää ennen hankkeeseen ryhtymistä”, Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkönä toiminut yli-insinööri Katja Outinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Osa viime vuodenvaihteessa päättyneiden Kosteus- ja hometalkoiden hankkeista viimeistellään vuoden 2016 aikana. Nyt julkaistut oppaat neuvovat tavallista talonomistajaa sekä kiinteistöosake- ja taloyhtiöitä homekorjaushankkeiden onnistuneessa läpiviennissä. Käytännönläheisiä ohjeita, esimerkkejä ja valmiita lomakemalleja sisältävät oppaat auttavat tilaajaa ymmärtämään korjausprosessiin liittyvää tutkimusta, suunnittelua, sopimusasioita ja toteutuksen läpivientiä.

Oppaiden sisällöstä vastanneet rakennusterveysasiantuntijat Heidi-Johanna Jokelainen ja Piritta Salmi FCG Oy:stä kertovat, että homekorjaustyöt aloitetaan usein ilman kirjallisia sopimuksia tai puutteellisilla suunnitelmilla sekä tiedoilla kiinteistön kunnosta ja vaurion aiheuttajasta.

”Tällöin on suuri riski korjauksen epäonnistumiseen ja ongelmien uusiutumiseen. Tilaajan on olennaista tietää, miten hanke etenee, kuinka vastuut jakautuvat ja kuka asiantuntija on pätevä suorittamaan hankkeen eri vaiheita”, Jokelainen huomauttaa.

Omakotitalon ja Taloyhtiön kosteus- tai homevaurion korjauttaminen -oppaat on toteutettu rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen lopputyönä ja yhteistyössä talkoiden kanssa. Ne ovat vapaasti ladattavissa verkosta osoitteesta: http://hometalkoot.fi/guides

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

9.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kumpi ensin taloyhtiössä – lukitusuudistus vai remontti?

Kun asuinkiinteistön remontti tai peruskorjaus on ajankohtainen, pohditaan samassa usein myös lukitusuudistusta. Kumpi olisi parempi toteuttaa ensin? Remontin ajaksi, kun pitää teettää niin paljon avaimia, joita tulee todennäköisesti myös katoamaan.

CERTEGO

2.2.2022

Vuoden putkiremontti- ja linjasaneerauskilpailu käynnistyi

Putkiremontti/linjasaneerauskilpailun tavoitteena on kertoa ja jakaa tietoa mahdollisimman laajasti hyvistä toimintatavoista ja -menetelmistä tulevien urakoiden tilaajille, osakkaille, asukkaille, suunnittelijoille ja urakoitsijoille. Vuoden 2022 kilpailun pääteema on tulevaisuussuuntautuneisuus, jotka liittyvät parannuksiin kiinteistön energiatehokkuudessa tai varauksiin tuleville energian säästöpotentiaaleille sekä kyberturvallisuustoimenpiteiden huomioimiseen. Valintakriteereissä otetaan erityisesti huomioon tavoitteellinen strategialähtöisyys ja miten se näkyy prosessissa: tarveselvitys, hankesuunnittelu, rahoitusvaihtoehtojen selvitys, […]

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti