Käytännön oppaat homekorjaustöiden tilaajille

Valtaosa maamme omakotitaloista sekä asuinkerros- ja rivitaloista on peruskorjausiässä. Monelle omakotitalonomistajalle ja taloyhtiölle korjaushankkeen tilaajana toimiminen on uutta ja lisähaastetta hankkeen läpivientiin tuovat ikääntyneissä rakennuksissa tyypilliset kosteus- tai homevauriot. Uudet oppaat antavat käytännön ohjeita korjaushankkeeseen ryhtyvälle ja ne laadittiin osana vuodenvaihteessa päättyneitä Kosteus- ja hometalkoita.

”Vastuu korjaustyön onnistumisesta on rakennuksen omistajalla tai taloyhtiön hallituksella, joka solmii hankkeeseen liittyvät tutkimus-, korjaussuunnittelu-, valvonta- ja urakkasopimukset sekä vastaanottaa työn tulokset. Tilaajan vastuu korjaushankkeissa on siis merkittävä ja kosteus- ja homevaurioiden kohdalla siihen liittyy lisäksi erityispiirteitä, jotka on tärkeää tietää ennen hankkeeseen ryhtymistä”, Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkönä toiminut yli-insinööri Katja Outinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Osa viime vuodenvaihteessa päättyneiden Kosteus- ja hometalkoiden hankkeista viimeistellään vuoden 2016 aikana. Nyt julkaistut oppaat neuvovat tavallista talonomistajaa sekä kiinteistöosake- ja taloyhtiöitä homekorjaushankkeiden onnistuneessa läpiviennissä. Käytännönläheisiä ohjeita, esimerkkejä ja valmiita lomakemalleja sisältävät oppaat auttavat tilaajaa ymmärtämään korjausprosessiin liittyvää tutkimusta, suunnittelua, sopimusasioita ja toteutuksen läpivientiä.

Oppaiden sisällöstä vastanneet rakennusterveysasiantuntijat Heidi-Johanna Jokelainen ja Piritta Salmi FCG Oy:stä kertovat, että homekorjaustyöt aloitetaan usein ilman kirjallisia sopimuksia tai puutteellisilla suunnitelmilla sekä tiedoilla kiinteistön kunnosta ja vaurion aiheuttajasta.

”Tällöin on suuri riski korjauksen epäonnistumiseen ja ongelmien uusiutumiseen. Tilaajan on olennaista tietää, miten hanke etenee, kuinka vastuut jakautuvat ja kuka asiantuntija on pätevä suorittamaan hankkeen eri vaiheita”, Jokelainen huomauttaa.

Omakotitalon ja Taloyhtiön kosteus- tai homevaurion korjauttaminen -oppaat on toteutettu rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen lopputyönä ja yhteistyössä talkoiden kanssa. Ne ovat vapaasti ladattavissa verkosta osoitteesta: http://hometalkoot.fi/guides

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.9.2019

Kiinteistöliitto kaipaa tietosuoja-asetukseen käytännönläheisiä soveltamisohjeita

EU:n tietosuoja-asetus on luettavuudeltaan haastava ja jättää paljon tulkinnanvaraa. Kiinteistöalalla kaivataankin kiperästi lisää asumiseen liittyviä käytännönläheisiä soveltamisohjeita, esittää Kiinteistöliitto oikeusministeriölle tietosuoja-asetuksen toimivuudesta antamassaan lausunnossa. Kiinteistöliitto toteaa lausunnossaan, että kiinteistöalalla on koettu hyvin vähän lisähyötyä aiempaa henkilötietolakia tiukemmasta sääntelystä, mutta tietosuoja-asetuksesta mediassa käyty keskustelu on kuitenkin lisännyt tietoutta tietosuoja‐asioista ja tietoturvasta kiinteistöalalla. Tietosuoja‐asioiden hoito ja hallinta on tullut sekä […]

15.11.2017

Kiinnitä huomiota valaistukseen – oppaista löydät suunnitteluvinkit

Helsingin kaupungin Ilmastokatu-hanke ja suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll ovat laatineet yhteistyössä kaksi valaistusopasta, joissa annetaan vinkkejä energiatehokkaan valaistussaneerauksen toteuttamiseen liiketiloissa ja taloyhtiöissä. ”Oppaiden avulla halutaan innostaa ja opastaa taloyhtiöitä ja liikekiinteistöjä investoimaan valaistussaneeraukseen, jolla oikein suunniteltuna voidaan säästää sekä energiaa että rahaa, parantaa turvallisuutta ja lisätä viihtyvyyttä”, kertoo Ilmastokatu-hankkeen projektikoordinaattori Viliina Evokari. Tiiviit ja käytännönläheiset […]

17.6.2019

Ota haltuun asunto-osakeyhtiölain muutokset!

Näitä näkemyksiä et voi ohittaa – maan johtavat asiantuntijat kertovat, miten asunto-osakeyhtiölakia pitää soveltaa. Asunto-osakeyhtiölaki – Kommentaarista on ilmestymässä uusi, päivitetty painos. Se on oiva apu isännöitsijöiden ja muiden kiinteistöalan ammattilaisten arjessa.

5.2.2016

Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt esillä ASTA-messuilla

Tampereen ASTA-messuilla puhutaan energiatehokkaasta ja laadukkaasta rakentamisesta ja remontoinnista. Asiaa nostetaan esiin eri seminaareissa ja tietoiskuissa. Rakentamisen parhaita käytäntöjä on esittelemässä BUILD UP Skills Finland -hanke, jonka tavoitteena on nostaa rakennusten energiatehokkuutta rakentajien osaamista parantamalla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti