Katupölyä kannattaa varoa

Katujen puhdistamisen aika on käsillä. Katupöly muodostuu jauhautuneesta hiekasta ja asfaltista, nokihiukkasista, mikrobeista sekä siitepölystä. Siksi se aiheuttaa oireita myös siitepölyallergikolle.

–  ”Kuivalla säällä ilman vettä tehty kadun koneellinen puhdistus nostaa ilmaan valtavan määrän pölyä, joka pahimmassa tapauksessa saattaa olla vaarallista. Perusterveelle ihmiselle se ei sitä kuitenkaan ole”, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Eija Pastinen Diacor Isosta Omenasta.

Terveellekin ihmiselle katupöly on epämiellyttävää. Tyypillisiä oireita ovat silmien ärsyyntyminen, nuha, aivastelu ja yskä. Riskiryhmiin kuuluville henkilöille katupöly voi olla vaarallista. Heitä ovat mm. sydämen sepelvaltimotauti- ja vajaatoimintapotilaat sekä erilaisista hengityselinsairauksista kärsivät, kuten astmaatikot ja keuhkoahtaumapotilaat. Heille katupöly aiheuttaa helposti astma- tai sairauskohtauksen.

–  Katupölyssä on sekä pienhiukkasia että karkeampia osia. Jälkimmäiset jäävät hengitysteihin, mutta pienhiukkaset menevät aina keuhkojen ”kaasunvaihtoalueelle” asti, jonne ne myös pitkäksi aikaa jäävät. Puhumme jopa vuosista tai ainakin kuukausista. Kertakäyttöiset suusuojat – jotka esimerkiksi Aasian suurissa kaupungeissa ovat hyvin tavallisia – eivät tarjoa juuri mitään suojaa pienhiukkasia vastaan. Vasta kunnollinen suojain, jossa on uloshengitysventtiili ja hengitysvastus, on pienhiukkasia vastaan hyödyllinen, Pastinen jatkaa.

Varsinkin riskiryhmähenkilön kannattaa välttää suoraa ikkunatuuletusta ja myös pölyisiä katuja, etenkin kuivalla säällä tapahtuvan puhdistuksen aikana.  Pastisen mielestä puhdistuksessa tulisi käyttää aina vettä, sillä kosteus sitoo pölyä tehokkaasti.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

10.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 10

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 10 löytyy juttu vuodelta 2013. Siinä poraudutaan isännöintisopimuksiin.

15.4.2020

Tilaisuus voi tehdä varkaan – valppaana hallituksessa

Hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on valita taloyhtiölle ammattitaitoinen isännöitsijä. Ideaalitapauksessa hallituksen ja isännöinnin yhteistyö on saumatonta ja kumpikin hoitaa omat tonttinsa huolellisesti. Hallitustyöskentely nojautuu usein vahvasti isännöinnin varaan.

14.12.2016

Ladattavat autot yleistyvät: kokemukset latauspisteiden rakentamisesta kiertoon

Edelläkävijätaloyhtiöiden kokemukset latauspisteiden rakentamisesta halutaan jakaa, jotta muiden kokemuksista voidaan oppia eikä samoja virheitä turhaan toisteta eri yhtiöissä. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen budjetoinnissa hyvissä ajoin. Sähköajoneuvojen lataus tapahtuu pääasiassa kotioloissa: yli 90 prosenttisesti sähköajoneuvot ladataan auton omalla paikalla kiinteistöjen pihoilla tai talleissa useimmiten öisin, ja vain vajaat 10 prosenttia […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti