Rakennusalalla ei edelleenkään dokumentoida tarkasti jokaista työvaihetta ja silloin, kun työvaiheet dokumentoidaan, dokumentointitavat vaihtelevat paljon ja niistä reklamoidaan herkästi.
Rakentamisen dokumentoinnista on hyvin rajalliset viralliset vaatimukset. Esimerkiksi työvaiheiden dokumentointia rakentamisen aikana ei edellytetä ollenkaan. Tämän vuoksi työmaiden johtamisessa ei vaadita laatua tai kustannussäästöjä.
Tällaisiin tuloksiin päädyttiin VTT:n ja ohjelmistoyhtiö Kotopron Asumisen tulevaisuus -hankkeessa, jossa tutkittiin rakennushankkeiden suunnittelua, rakentamista, luovutustilanteita ja luovutusdokumentaatiota, takuuaikaa ja takuuajan jälkeistä urakoitsijan sekä taloyhtiöiden toimintaa suomalaisessa asuntorakentamisessa. Asiasta uutisoi Rakennuslehti.
Selvityksessä tultiin siihen johtopäätökseen, että vaatimus dokumentoinnista rakentamisen aikana voisi parantaa rakentamisen laatua, jos rakennuksen tilaajalla olisi käytettävissä selkeä dokumentaatio siitä, miten rakennus on rakennettu.
− Kattava dokumentaatio olisi myös rakentajan etu. Kirjauksilla voitaisiin osoittaa rakennusvaiheittain, että työ on tehty laadukkaasti, Kotopron toimitusjohtaja Samuli Suomala toteaa.
Marginaalia mahdollista kasvattaa selvästi
VTT:n tutkimushankkeessa tunnistettiin rakentamisessa kymmenen tuottavuuteen ja laatuun liittyvää tekijää, joihin voidaan vaikuttaa laadukkaalla, läpinäkyvällä ja kestävällä dokumentoinnilla.
Selvityksen tuloksena Kotoprossa luotiin laskuri, johon koottiin hankkeessa tunnistetuista tekijöistä neljä tyypillisintä rakentamisen laatuun vaikuttavaa ilmiötä. Laskuri konkretisoi, miten moderni dokumentointi voi lisätä yksittäisen rakennushankkeen tuottavuutta jopa 50 prosentilla.
Tyypillisesti rakennushankkeiden kate on 4,9–5 prosenttia. Jos hankkeiden kaikki rakennusvaiheet dokumentoitaisiin kattavasti, marginaalia olisi mahdollista kasvattaa jopa 2,5 prosenttiyksikköä.
Suomalan mukaan rakennusalalla on kaiken kaikkiaan tarvetta selkeyttää ja yhtenäistää rakennusten käyttöönoton ja takuuajan käytäntöjä.
− Rakentamisessa meiltä puuttuu työn tekemisen dokumentoinnin kulttuuri. Näin ollen myös prosessin kehittäminen on muistinvaraista, eikä perustu faktoihin, hän sanoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään