Kaikilta kuudelta suurimmalta puolueelta tukea kotimaisille vuokranantajille 

Suomen Vuokranantajat selvitti kuuden suurimman puolueen näkemyksiä asuntopolitiikasta. Kaikki puolueet pitävät yksityisten harjoittamaa asuntojen vuokrausta tärkeänä ja kannustettavana. Eri sijoitusmuotojen verotuksen neutraliteetin parantaminen nauttii laajaa kannatusta.

Sosiaaliturvauudistus on yksi ensi vaalikauden suurista tavoitteista. Sosiaaliturvan tasoa ei haluta leikata seuraavalla vaalikaudella, mutta puolueet tavoittelevat sosiaaliturvan muotojen uudistamista. Tavoitteena on tehdä sosiaaliturvasta joustavampi ja aktivoivampi.

Puolueiden mielestä tukia pitäisi kohdentaa uudella tavalla. Asumisen tuet tulisi päivittää nykymaailmaan sopiviksi. Kannustinloukkuja haluttaisiin vähentää.

– Asumisen tukeminen on puolueiden mukaan selvästi tärkeää ja vaatii jatkossakin oman turvaavan osansa perus- tai yleistulossa, sanoo toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajista.

Asumistukimenojen kasvuun Koro-Kanerva tarjoaa lääkkeeksi työllisyyden parantamista ja asuntotuotantoa:

– Asumistuen leikkaaminen olisi leikkaus kaikista pienituloisimmilta. Tämä voi olla todella vaikea pala toteuttaa uudelle hallitukselle. Tehokkain tapa rajoittaa asumistukimenojen kasvua on pitää huolta työllisyydestä ja rakentaa riittävästi asuntoja. Kun asuntotarjontaa on riittävästi, myös vuokrien nousupaineet vähenevät ja asumistuen tarve pienenee.

Verotuksen neutraliteetin parantaminen saa kannatusta

Neljä kuudesta puolueesta ei kannata pääomaverotuksen kiristämistä. Ainoastaan vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat pääomaveroprosentin nostoa.

– Pääomatulojen tiukempi verottaminen tuskin toisi toivottuja tuloksia: se ei kasvattaisi verokertymää ja saattaisi vähentää tarjolla olevien vuokra-asuntojen määrää, Koro-Kanerva sanoo.

Eri sijoitusmuotojen tasapuolinen kohtelu verotuksessa saa puolueilta laajaa kannatusta. Suomen Vuokranantajat lupaa auttaa päätöksentekijöitä:

– Teemme neutraliteettiselvityksen, jotta uuden hallituksen käytössä olisi parempaa vertailutietoa eri sijoitusmuotojen verotuskohtelusta, Koro-Kanerva toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

sähkölämmitteisille taloyhtiöille

17.3.2023

Sähkölämmitteisille taloyhtiöille tukea lämmityskuluihin

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tuki vähentää asunto-osakeyhtiön paineita siirtää kohonneita lämmityskuluja vastikkeisiin asukkaiden maksettavaksi.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti