Joulukuusi hankitaan noin 1,4 miljoonaan suomalaiskotiin

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

Perinteisiä joulupuita hankitaan nyt noin 10 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Joka neljännessä kodissa on tekokuusi ja lähes neljännes kotitalouksista viettää joulun kokonaan ilman kuusta.

Monessa kodissa joulukuusi on kuitenkin tärkeä juhlan tuoja, jota ilman oikeaan tunnelmaan ei yksinkertaisesti pääse. Toinen tykkää tuuheammasta ja tasaiseksi leikatusta puusta, toisen arvostaessa metsästä itse poimittua luomukuusta.

– Suomalainen joulupuu sopii hyvin monitavoitteiselle kuluttajalle. Puun kasvatus viljelmillä on ekologista, puu sitoo hiiltä ja juhlan jälkeen puu voidaan käyttää energiaksi. Metsistä haettu kuusi voidaan valita siten, että se antaa uutta kasvutilaa naapurilleen, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Joulukuusen kasvatus vaatii työtä

Joulukuusi vaatii tuottajalta 7–12 vuoden työn. Taimien istutuksen jälkeen puiden ympäriltä torjutaan heinää toistuvasti vuosien ajan, jotta kuusen alaoksat saavat tasaisesti valoa. Heinäntorjunta vähentää myös kosteudesta hyötyviä sienitauteja, jotka heikentävät joulupuun ulkonäköä ja laatua. Suomalaisten kuusien viljelyssä käytetään vain vähän torjunta-aineita ja lannoitteita.

Kun kuusi on reilun metrin pituinen, sen oksia aletaan leikata muotoon. Muotoilua voi joutua tekemään puille jopa kaksi kertaa vuodessa ennen niiden varttumista myyntipituuteen.

Joulukuusiviljelmät ovat yleensä entisillä pelloilla tai sähkölinjojen alla, joten metsämaata ei juurikaan käytetä viljelmiin. Metsänomistajat voivat valita omasta metsästään joulukuuseksi sellaisen kuusen, jonka voisi muutenkin poistaa taimikonhoidon yhteydessä. Käpykuusi on osalle joulunviettäjistä kaunein puu. Käpykuusi saadaan varttuneemmasta puun latvasta, jonka rungolle on muuta käyttöä.

Joulukuusen hoito-ohjeita

• Joulukuusi kannattaa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua.
• Katsasta silmääsi miellyttävä joulukuusi ulkoisten tunnusmerkkien osalta. Neulasten tulee olla tasavärisiä, eikä yhtään kuivuuteen tai sienitauteihin viittaavaa vaaleanvihreää tai rusehtavaa sävyä saa olla neulasten väripaletissa. Kokeile käsin neulasia ja katso, variseeko niitä yhtään maahan. Jos kyseessä on valmiiksi katkaistu puu, voit myös kevyesti kopauttaa sitä maata vasten, nähdäksesi pysyvätkö neulaset varmasti kiinni oksissa. Jos varisemista tapahtuu tässä vaiheessa, valitse toinen puu.
• Kuljetuksessa suojaa kuusi ajoviimalta, jos kotimatka on pitkä. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.
•  Kaadettua kuusta säilytetään tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella. Sulata ulkoa tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot puun lämpimään.
• Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3–5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.
• Huolehdi siitä, että kuusella on aina riittävästi vettä. Tilavuudeltaan suuri kuusenjalka on tässä eduksi. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua runsaasti, sillä jopa puolet kuusen painosta on aluksi vettä. Kasteluveden pitää olla kädenlämpöistä, ei kylmää tai varsinkaan kuumaa.
• Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle, ettei puu kuiva.
• Huolehdi kuusi kierrätykseen käytön jälkeen. Oksat voi katkaista joko kokonaan tai osittain pois niin, että kuusi ja oksat sopivat pussiin eikä neulasia karise muualle kuin oksien leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voida välttää.
• Taajamissa taloyhtiöt järjestävät joulupuiden kierrätyksen ja myös monilla lajitteluasemilla otetaan vastaan kuusia.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.12.2016

Tuo joulu tupaan – turvallisesti ja naapureita ärsyttämättä

Joulu tulee! Miten jouluvalot asetetaan? Saako rappukäytävässä pitää ovikranssia?

14.12.2016

Kuusi vinkkiä joulukuusen valintaan ja hoitoon

Joulukuusen valinta aiheuttaa aina perheissä kuumia tunteita: milloin kuusi on liian pitkä, pätkä tai harvaneulainen. Hoitamalla joulukuusta hyvin poistetaan listalta yksi riidan aihe: liian aikaisin tippuneet neulaset ja niiden siivoaminen. Kuusen lakastumista ei voi estää, mutta sitä voi hidastaa.

27.12.2021

Näin lajittelet joulun jätteet!

Rakentaja.fi listasi joulunajan jätteiden lajitteluohjeet Lounais-Suomen Jätehuollon tiedotteesta. Ne soveltuvat kaikille suomalaisille ja erityisesti taloyhtiöiden asukkaille. Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.

27.2.2018

Rakentamisen suhdannehuippu on yhä lähempänä?

Euroissa mennään vielä ylöspäin, mutta kuutioissa ei, arvioi Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Hannu Isotalo alkanutta vuotta betonirakentajan kannalta. – Suhdannehuippu on saavutettu, mutta sellaista varovaisuutta ei asiakaskunnassa vielä näy, mitä Ruotsissa näkyy, Isotalo jatkaa. Vilkkaaksi kiihtynyttä rakennussuhdannetta jarruttaa tällä hetkellä etenkin työnjohtotason työvoimapula.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti