Joka toisessa eurooppalaisessa kiinteistössä sattuu vesivuoto kuukausittain

Suomessa keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa on 93 litraa kerrostaloasunnon tai rivitalon asukasta kohden, kun vesi laskutetaan kulutuksen perusteella.

Keskimääräinen asuinpinta-ala henkilöä kohden Suomessa on 40 m2, jolloin tyypillinen vedenkulutus on 2,3 litraa/m2 vuorokaudessa. Euroopassa keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa on 143 litraa henkilöä kohden, ja asuinpinta-alan ollessa 43 m2 tyypillinen kulutus on 3,3 litraa/m2 vuorokaudessa.

Asuinrakennusten vesivuodoissa valuu vettä hukkaan jopa 1,7 litraa minuutissa, mikä on 28 % vesihanojen nimellisvirtaamasta (6 litraa/minuutti). Litramäärät ja kustannukset voivat kertyä nopeasti puhumattakaan mahdollisista vesivahingoista kiinteistölle.

Rakennusten vesivuodot voivat olla jopa 15 m3 päivässä, mikä tarkoittaa 15 000 litraa vettä. Vuotojen jatkuessa kuukauden ajan kulut nousevat jopa 1 000 euroon kuukaudessa.

Smartvattenilla on Euroopan laajin kokoelma veden käytöstä kerättyjä tietoja. Niiden pohjalta yhtiö on laatinut ensimmäisen vuotuisen vesiraportin. Siinä tarkastellaan nousevia veden hintoja eri puolilla Eurooppaa, keskimääräistä vedenkulutusta ja näiden seikkojen merkitystä hiilidioksidipäästöihin.

Raportissa kerrotaan myös yleisimpien vesivuotojen määristä ja ilmaantuvuudesta, kuten myös kiinteistötyyppien eroista.

Lue Smartvatten vesiraportti tästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.10.2021

Vuotovahinkoja sattuu eniten omakotitaloissa – kustannus keskimäärin yli 8 000 euroa

Putkien ja laitteiden vuotovahingot ovat vuodesta toiseen yleinen kodin harmi, kertoo rakentaja.fi-sivusto. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vuotovahingoista jopa 55 prosenttia sattuu omakotitaloissa ja lähes 70 prosenttia 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa taloissa. Omakotitalon vuotovahingosta aiheutuu keskimäärin 8 300 euron kustannus, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 100 000 euroon.

5.11.2021

Teetä putkiremontti ajoissa!

Suomessa on lähes puoli miljoonaa 30–50 vuotta vanhaa pientaloa, kertoo rakentaja.fi-sivusto. Niissä käyttövesi kulkee yleensä rakenteiden sisään asennetuissa metalliputkissa, joiden uusiminen alkaa olla ajankohtaista. Putkiston kestoon vaikuttaa mm.

15.11.2021

Yhä useammassa taloyhtiössä on nyt maksettava vedestä kulutuksen mukaan

Vedenkulutuksen mittaamisen muutokset koskevat niitä taloyhtiöitä, joissa on lain voimaantulon eli 23.11.2020 jälkeen haettu rakennuslupaa käyttövesiputkistojen uusimiselle tai uudisrakentamiselle. − Näihin kohteisiin on pitänyt asentaa kylmän ja lämpimän veden kulutusta mittaavat etäluettavat vesimittarit, joita on nyt käytettävä taloyhtiön vesikustannusten jakamiseen, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy. Muutos ei edelleenkään koske niitä taloyhtiöitä, […]

21.2.2022

Nyt puhutaan vakuutuksista!

Tehdessä sattuu ja rapatessa roiskuu. Vahinkoja sattuu kaikille, myös taloyhtiöille. Vakuutuksista ja niiden vaihtoehdoista on studiossa keskustelemassa vakuutusten asiantuntija vakuutusmeklari Antero Miikki Howden Finlandista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti