JLL odottaa ulkomaisten sijoitusten vuokra-asuntoihin jatkavan kasvuaan

Ulkomaiset asuntosijoittajat tulevat seuraavan kahden vuoden aikana ostamaan eri puolilta Suomea useiden satojen miljoonien eurojen edestä vuokra-asuntoja, kiinteistöasiantuntija JLL arvioi. Tämä antaa kotimaisille sijoittajille mahdollisuuden järjestellä salkkujensa koostumusta.

Kansainväliset kiinteistösijoittajat ostivat vuoteen 2016 asti Suomesta lähinnä kaupallisia kiinteistöjä, kuten kauppakeskuksia ja toimistoja.

Tilanne muuttui huhtikuussa 2016, kun LähiTapiola myi kerralla 326 asuntoa pääkaupunkiseudulta Bayerische Versorgungskammerille (BVK). Sen jälkeen Suomen markkinoille ovat tulleet mm. AXA, Barings sekä kansainvälisellä pääomalla pääosin toimiva Avant Capital Partners.

Kaikki toteutuneet kauppasummat eivät ole julkisia, mutta JLL:n tutkimusjohtaja Tero Lehtonen arvioi ulkomaisten yhtiöiden salkuissa olevan yli 600 miljoonan euron edestä asuntoja. Se vastaa noin 6 000 kpl vuokra-asuntoja. Lisäksi enemmistö SATOn omistuksesta on ulkomaisissa käsissä.

“Ulkomaiset sijoittajat ovat pääosin ostaneet Suomesta hieman vanhempaa asuntokantaa. Tämä on antanut kotimaisille sijoittajille mahdollisuuden muokata salkkunsa koostumusta. Ne ovat pystyneet rakennuttamaan uutta tai ostamaan uudempaa, alle 10 vuotta vanhaa asuntokantaa”, Lehtonen arvioi.

Uusia tulijoita luvassa

JLL odottaa Suomeen uusia kansainvälisiä toimijoita.

“Suomen asuntomarkkinat kiinnostavat. Putki on vasta saatu auki”, Lehtonen arvioi.

“Uskomme, että seuraavan kahden vuoden aikana ulkomaiset sijoittajat ostavat useiden satojen miljoonien eurojen edestä lisää. Tällöin ulkomaisten sijoittajien salkuissa voisi olla yli miljardin euron arvosta suomalaisia vuokra-asuntoja”.

Suomi on noussut kansainvälisten sijoittajien suosioon monen tekijän ansiosta. Kilpailu Euroopan suuremmilla markkinoilla on kiristynyt, jolloin sijoittajat etsivät kohteita turvallisiksi koetuilta euroalueen reuna-alueilta.

Pitkän taantuman jälkeen kotimainen talous on piristynyt, mikä on tukenut kasvukeskusten asuntojen hintakehitystä ja vuokratasoja.

“Suomen vuokramarkkinoita pidetään myös kohtuullisen vapaina ja liberaaleina. Sijoittajien kannalta täällä on myös toimiva vuokrasopimuskäytäntö. Suomessa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen osuus on melko korkea”, Lehtonen sanoo.

JLL on toiminut useassa transaktiossa joko ostajan tai myyjän neuvonantajana.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

21.12.2015

Vuokrasuhteen purkaminen-vuokranmaksun laiminlyönti

Jos vuokrasopimus puretaan, se päättyy välittömästi. Mitään irtisanomisaikaa ei siis tällöin ole. Vuokranantaja voi kuitenkin halutessaan antaa vuokralaiselle muuttoaikaa kohtuulliseksi katsomansa ajan, esimerkiksi viikon verran.

17.6.2016

Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Hyvä vuokrasopimus on aina tehty kirjallisesti selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Vuokrasopimusehtojen miettiminen tarkkaan kannattaa poikkeuksetta. Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman ja pitkäaikaisen vuokrasuhteen.

1.7.2015

Vuokralaisen remonttivimma

Vuokralainen on asettunut aloilleen ja viihtyy uudessa kodissaan hyvin. Elämää nähneet seinät ovat kuitenkin alkaneet vähitellen tympiä, ja vuokralainen päättääkin pirauttaa vuokranantajalle. Vuokranantaja suostuu empimättä maalausaikeisiin, saahan hän valkoiset seinät kellastuneiden tilalle, ja vieläpä ilmaiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti