Jätteenkuljetuksen kustannuksissa alueellisia eroja

Kunnan järjestämäksi suunniteltu jätehuolto aiheuttaa keskustelua. Kunnallinen jätehuolto hyödyttäisi haja-asutusalueiden asukkaita, mutta tulisi nykyjärjestelmää kalliimmaksi tiiviisti rakennettujen lähiöiden asukkaille, kirjoittaa Turun Sanomat (30.5.2020)

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Teemu Halenius pohtii artikkelissa jätteenkuljetusjärjestelmien kulueroja. Halenius uskoo, että keskitetty jätehuolto kannattaisi harvaan asuttuilla alueilla, joissa jätehuolto-ongelmat ovat olleet näkyvissä. Lähiöissä taas jätehuollon ongelmia ei ole ollut ja keskitetyssä jätehuollossa ne joutuisivat haja-asutusalueiden jätekuljetusten maksajiksi. Halenius kannattaa hybridimallia, jossa lähiöiden jätehuolto toimisi nykymallilla, mutta harvaan asuttujen alueiden jätehuollon järjestäisi kunta.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio on samaa mieltä kuin Halenius siitä, että kustannukset eivät välttämättä laske keskitetyssä järjestelmässä. Hyvällä volyymilla jätekuljetuksensa kilpailuttaneet taloyhtiöt häviävät keskitetyssä mallissa. Haja-asutusalueiden asukkaat taas voittavat, sillä nykyjärjestelmässä joillakin alueilla on käytännössä vain yksi palveluntarjoaja, jolta jätehuolto on tilattava.
Kiinteistöliitto on teettänyt vuonna 2016 tutkimuksen järjestelmistä, Kallio kertoo. Sen mukaan ei voida sanoa, onko keskitetty vai vapaavalintainen järjestelmä parempi, vaan alueelliset erot ovat ratkaisevia.
Kiinteistöliitto on saanut taloyhtiöiltä sekä myös omakotitaloasujilta palautetta, jonka mukaan kiinteistönomistajilla on jatkossakin halu saada valita itse jätehuoltokuljettajansa. Se on myös Kiinteistöliiton kanta, Kallio sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

kylmäkellarit

25.10.2023

Kylmäkellarit ajan tasalle

1960-70-lukujen lähiötaloyhtiöt kamppailevat vanhojen kylmäkellareiden kanssa: niiden ylläpitäminen tulee kalliiksi ja käyttöaste on pieni. Helsinkiläisessä taloyhtiössä kylmäkellarit uudistettiin, ja tilaa vapautui muuhun käyttöön.

10.1.2023

Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden, käy ilmi SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta. Vuokra-asuntojen suhteen ei odoteta merkittäviä muutoksia. Myyjien kannattaa nyt olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti