Jätteenkuljetuksen kustannuksissa alueellisia eroja

Kunnan järjestämäksi suunniteltu jätehuolto aiheuttaa keskustelua. Kunnallinen jätehuolto hyödyttäisi haja-asutusalueiden asukkaita, mutta tulisi nykyjärjestelmää kalliimmaksi tiiviisti rakennettujen lähiöiden asukkaille, kirjoittaa Turun Sanomat (30.5.2020)

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Teemu Halenius pohtii artikkelissa jätteenkuljetusjärjestelmien kulueroja. Halenius uskoo, että keskitetty jätehuolto kannattaisi harvaan asuttuilla alueilla, joissa jätehuolto-ongelmat ovat olleet näkyvissä. Lähiöissä taas jätehuollon ongelmia ei ole ollut ja keskitetyssä jätehuollossa ne joutuisivat haja-asutusalueiden jätekuljetusten maksajiksi. Halenius kannattaa hybridimallia, jossa lähiöiden jätehuolto toimisi nykymallilla, mutta harvaan asuttujen alueiden jätehuollon järjestäisi kunta.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio on samaa mieltä kuin Halenius siitä, että kustannukset eivät välttämättä laske keskitetyssä järjestelmässä. Hyvällä volyymilla jätekuljetuksensa kilpailuttaneet taloyhtiöt häviävät keskitetyssä mallissa. Haja-asutusalueiden asukkaat taas voittavat, sillä nykyjärjestelmässä joillakin alueilla on käytännössä vain yksi palveluntarjoaja, jolta jätehuolto on tilattava.
Kiinteistöliitto on teettänyt vuonna 2016 tutkimuksen järjestelmistä, Kallio kertoo. Sen mukaan ei voida sanoa, onko keskitetty vai vapaavalintainen järjestelmä parempi, vaan alueelliset erot ovat ratkaisevia.
Kiinteistöliitto on saanut taloyhtiöiltä sekä myös omakotitaloasujilta palautetta, jonka mukaan kiinteistönomistajilla on jatkossakin halu saada valita itse jätehuoltokuljettajansa. Se on myös Kiinteistöliiton kanta, Kallio sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.6.2017

Kehitys pääkaupunkiseudun lähiöissä ollut vaihtelevaa

Vuonna 2013 pääkaupunkiseudun lähiöissä oli muuta seutua selvästi matalampi tulo- ja koulutustaso sekä yleisesti korkeampi työttömyysaste. Jo vuonna 1990 lähiöissä oli keskimäärin matalampi koulutus- ja tulotaso kuin muilla alueilla, mutta ero oli pieni. Sen sijaan lähiöiden työttömyysaste oli tuolloin keskimäärin yhtä matala kuin koko seudulla.

14.9.2016

Pääkaupunkiseudulla yli 20 % edullisemmat vesimaksut kuin muualla Suomessa

Kiinteistöverojen ja kuntakohtaisten tariffien nousussa on ollut suvantovaihe vuonna 2016. Kaiken kaikkiaan kuntakohtaiset verot ja maksut ovat nousseet keskimäärin vain 0,5 %. Pääkaupunkiseudulla erot ovat olleet suuremmat, mutta molempiin suuntiin.

4.12.2018

Kaupunkikohtainen pelastusturvallisuuden selvitys: Kiinteistöjen riskienhallinnassa kehitettävää

Kiinteistöjen riskienhallinta parantaa kiinteistön turvallisuutta ja säästää tuhansia euroja. Kiinteistöjen riskienhallinta on hämmästyttävän usein heräämistä vasta onnettomuuksien jälkeen. Tulipalo, vesivahinko, kellarimurto, parvekekaiteen pettäminen tai liukkaasta katukäytävästä aiheutunut vammautuminen todetaan, korvauksia haetaan vakuutusyhtiöltä ja sitten toivotaan, että korvaus saadaan.

10.9.2020

Rovaniemi ja Savonlinna kunnallisten kiinteistökustannusten kalleimmat – Kempele ja Kokkola edullisimmat

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin viime vuotta maltillisemmin. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin noin prosentin vuodesta 2019. Kustannusten muutoksissa oli kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti