Jouluvalaistus ei ole kovin merkittävä tekijä kotitalouden tai taloyhtiön koko vuoden sähkölaskussa. Jos sähköistä joulutunnelmaa ollaan muutenkin uusimassa, koristevalojen vaihtaminen ledeiksi kannattaa silti. Se pienentää energiankulutusta ja helpottaa huoltoa.
Koristevalosarjojen energiankulutus on yleensä pieni. Eräät valoletkut voivat tosin olla yllättävän energiasyöppöjä. Jos koristevalosarjaa käytetään monta kuukautta – mikä ei sinänsä ole kovin järkevää – kannattaa energiankulutukseen, säänkestävyyteen ja huollontarpeeseen kiinnittää huomiota. Moniin koristevalosarjoihin voi myös kytkeä ajastimen.
Ulkokäyttöön tarkoitetut led-valot saivat aluksi epäilyttävän maineen. Se on kuitenkin jo mennyttä. Ledejä on toki monen tasoisia ja joukkoon pyrkii yhä sutta ja sekundaa. Esimerkiksi led-valojen muuntajissa on vielä viime vuonna havaittu vaarallisiakin puutteita. Kannattaa seurata uutisia ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tiedotteita; www.tukes.fi.
Kunnolliset led-valosarjat kestävät kylmää. Kannattaa kuitenkin tarkistaa pakkauksesta lämpötilasuositus. Led-valosarjoissa ei yleensä ole vaihdettavia lamppuja. Ne ovat toisaalta pitkäikäisiä oikein asennettuna ja säilytettynä. Led-lamput syttyvät välittömästi eivätkä sisällä elohopeaa.
Joskus vanhoissa hehkulampuille tarkoitetuissa lampunkannoissa (esimerkiksi pihajoulukuusen köynnöksissä) on merkittynä maksimiwattimäärä hehkulampulle. Wattimäärä ei kuvaa lampun tuottamaa valoa, vaan sen sähkönkulutuksen.
Useimpiin valaisinten kantatyyppeihin on saatavana LED-lamppuja. Sopivat käyttökohteet selviävät pakkausmerkinnöistä. Valon määrä ilmaistaan ledeissä kuten muissakin uusissa lampputyypeissä lumeneina. Jouluvaloissa ei valontuotto yleensä ole yhtä tärkeä kuin tunnelman luominen. Motivan ylläpitämiltä verkkosivuilta www.lampputieto.fi löytyy taulukko, jonka avulla watit voi muuntaa lumeneiksi. Silloin ei laita hehkulampun tilalle vahingossa liian tehokasta uutta lamppua.
Savun hälvettyä tarkista kytkennät…
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on koonnut tietopaketin valosarjojen turvallisesta käytöstä.
Jouluvalosarjat saatetaan purkaa kovakouraisesti ja varastoida kehnoissa olosuhteissa, kasaan sullottuna. Kun valot otetaan taas käyttöön, kannattaa kunto tarkistaa silmämääräisesti. Varmistetaan samalla, että johdot ovat ehjät ja etteivät sisä- ja ulkovalosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Rikkinäiset valot SER-jätteeseen!
– Valosarjat ja muuntajat kannattaa säilyttää alkuperäispakkauksissa. Niin ne pysyvät järjestyksessä ja kunnossa. Ilman pakkausta ja arvokilven tietoja voi olla vaikea sanoa, onko valosarja tai muuntaja tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön, vinkkaa Tukesin ylitarkastaja Jari Tuomi.
Valosarjoja myydään Suomessa paljon. Suurin osa niistä on OK. Jos tuotteen turvallisuus epäilyttää, Markkinavalvontarekisteristä http://marek.tukes.fi/ voi tarkistaa, mitkä tuotteet eivät testauksissa ole täyttäneet vaatimuksia.
Ulkokäyttöön soveltuvien valosarjojen ja muuntajien on oltava vähintään sateenpitäviä, suojausluokkaa IPX3. IP-luokituksen jälkimmäinen numero ilmaisee vesisuojauksen tason: mitä suurempi numero, sitä parempi suojaustaso. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen suojausluokka on IP44. Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos merkintää ei ole, valo on tarkoitettu sisälle.
Lisäksi valosarjoissa on oltava CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen.
Tukes on koonnut koristevalosarjojen turvallisen käytön vinkit tietopakettiin Tukesin verkkosivuille www.tukes.fi. Valoa pimeyteen -oppaassa käydään läpi vanhojen valosarjojen kunnon tarkistaminen, uusien valojen hankinnan vinkit ja ohjeet valojen turvalliseen käyttöön sisällä ja ulkona.
Koko valosarjan on sovittava ulkokäyttöön
Ulos ripustettavien valosarjojen ja niiden muuntajien on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä. Ulkokäyttöön tarkoitetussa muuntajassa kosketus- ja kosteussuojauksesta kertova IP- tunnus on esimerkiksi IP34, IP44 tai IP64. Pakkauksessa voi olla myös maininta kyseisen laitteen soveltumisesta ulkokäyttöön. Näin opastaa Sähkötreffit-palvelun asiantuntija Henrik Rousku STUL:n tiedotteessa.
Ulkokäyttöön tarkoitetuissa valosarjoissa voi kuitenkin olla sellainen muuntaja, jota ei saa asentaa ulos. Sen kosteussuojaus ei ole riittävä, jotta sen voisi kytkeä ulkona sijaitsevaan pistorasiaan. Jos valosarjaa kuitenkin haluaa käyttää, on johto pujotettava ulos esimerkiksi ikkunan raosta. Silloin johto saattaa vahingoittua.
Ulkovalo on eri valo
Sisäpistorasiaan liitettyä jatkojohtoa ei saa viedä ulos. Näin ei varmuuden vuoksi kannata tehdä uusissakaan taloissa, joissa on vikavirtasuojaus.
Oikea ulkopistorasian sijoituspaikka on sellainen, että sitä on helppo käyttää, mutta siitä ei ole vaaraa lapsille tai kotieläimille. Pistorasian asennuttaminen pitää antaa ammattilaisen tehtäväksi. Osaavan ja asiantuntevan sähkömiehen löytää kätevimmin www.sähkötreffit.fi -palvelusta.
Jouluvalojen kunto on hyvä tarkistaa huolellisesti joka vuosi ennen käyttöön ottoa – ja myös kun niitä otetaan joulun jälkeen pois. Rikkinäisiä johtoja ja muita viallisia sähkölaitteita ei pidä käyttää. Ne ovat aina turvallisuusriski. Rikkinäistä johtoa ei saa korjailla teippauksilla.
Eräät valosarjamallit pimenevät kokonaan, jos yksikin lamppu rikkoutuu. Vaikka muut jäisivätkin palanmaan, kannattaa hajonnut lamppu vaihtaa heti. Rikkinäinen lamppu voi lyhentää muiden samassa sarjassa olevien lamppujen elinikää.
Lähde: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään