Isännöitsijöiden kannustimet eivät rohkaise energiansäästötoimiin

Kahdeksan kymmenestä taloyhtiöstä voisi leikata hoitovastiketta.

Suomalaisten taloyhtiöiden hoitokustannukset ovat nousseet jyrkästi 2000-luvulla erityisesti energian hinnan takia. Valtaosa yhtiöistä on reagoinut kiristyvään taloustilanteeseen siirtämällä kustannuslisän asukkaiden maksettavaksi: hoitovastiketta on korotettu. Järkeviin energiansäästötoimiin ryhtyneiden taloyhtiöiden määrä on vähäinen.

”Kahdeksan kymmenestä taloyhtiöstä voisi saada tuntuvan kevennyksen hoitovastikkeeseen, jos turha energiankulutus saataisiin aisoihin”, sanoo johtaja Matti Nevala Oumanin Energiatehokkuuspalveluista.

”Ongelmana on, ettei isännöitsijöillä ole riittävästi aikaa eikä aina osaamistakaan. Heidän työkuormansa on valtava, eivätkä nykyiset palkkiomallit tue riittävästi paneutumista energiatehokkuuden parantamiseen. On helpompi jatkaa toimintaa entiseen malliin.”

Kerrostalojen tyypillinen ilmiö on huoneistojen suuret lämpötilaerot: yhdessä asunnossa on liian kylmä ja toisessa kuuma. Isännöitsijä ja huoltomies ratkaisevat ongelman yleensä nostamalla koko talon lämpötilaa.

Ouman tarjoaa ratkaisuksi kaukolämpöön liitetyille taloyhtiöille Lämmönvahti-palvelua, joka tasoittaa lämpötilaeroja ja leikkaa koko rakennuksen energiantarvetta. Palvelun sydän on Oumanin energiatehokkuuden asiantuntemus, jota tukee rakennuksen lämmönjakohuoneeseen asennettava Lämmönvahti-laite. Se mittaa patteriverkostoon menevän veden paine-eroja ja ennakoi sään vaihteluja. Tavoitteena on tasainen 21 asteen lämpö kaikissa asunnoissa.

Matti Nevalan mukaan Lämmönvahti-palvelu on otettu käyttöön jo 1900 kohteessa eri puolilla Suomea. Taloyhtiöt ovat saavuttaneet sen avulla keskimäärin 17 prosentin säästön lämmityskustannuksiinsa. Yhteensä ne ovat leikanneet energiankulutustaan lähes 140 000 MWh, mikä vastaa noin 6800 omakotitalon vuosittaista tarvetta.

”Isännöitsijät ja taloyhtiöiden aktiivit ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa, kun energiansäästöön ja resurssitehokkuuteen liittyvää työtä lähdetään tekemään”, Nevala sanoo. ”Taloyhtiöiden hallitukset tekisivät viisaasti, jos ne sitoisivat isännöitsijän palkkiot yhtiön kustannuskehitykseen.”

Taloyhtiöiden vastikkeisiin kohdistuu tulevina suuria korotustarpeita rakennusten kasvavan korjausvelan, nousevien kiinteistöverojen ja EU:n energiapolitiikan takia. Kiinteistöliiton äskettäin julkaiseman ennusteen mukaan asumismenot kasvavat keskimäärin 3,6 prosenttia vuosina 2014-2018.

EU-komission uuden tavoitteen mukaan EU pyrkii vähentämän hiilidioksidipäästöjään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kun vertailukohtana on vuoden 1990 taso. Kiinteistöliiton mukaan päästötavoite voi nostaa kaukolämmön hintaa jopa 70 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

”Ongelma ei ratkea odottelemalla”, Matti Nevala sanoo. ”Kumulatiivinen säästö on sitä suurempi, mitä aikaisemmin taloyhtiö aloittaa energiatehokkuustoimet ja toteuttaa välttämättömät investoinnit.”

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

10.1.2022

Taloyhtiöt tyytyväisiä suunnittelu- ja valvontapalveluiden laatuun

Taloyhtiöt käyttävät ulkopuolista suunnittelua ja valvontaa sitä todennäköisemmin, mitä kalliimmasta korjaushankkeesta on kysymys. Alle 50 000 euron hankkeista lähes puolet tehtiin ilman suunnittelua, kun taas yli 500 000 euron korjaushankkeista suunnittelijaa käytettiin lähes kaikissa. Ulkopuolista valvontaa käytettiin alle 50 000 euron hankkeista lähes 60 prosentissa ja yli 500 000 euron hankkeista miltei jokaisessa.

3.2.2022

Taloyhtiöiden kannattaa tarjota etäyhteyttä vaihtoehdoksi yhtiökokoukseen osallistumiseen

Vaikka koronarajoitukset eivät estä taloyhtiöitä järjestämästä yhtiökokouksiaan, etäyhteyden tarjoaminen vaihtoehdoksi fyysiselle osallistumiselle on Kiinteistöliiton mukaan edelleen järkevää. − Toivomme, että mahdollisimman moni taloyhtiö ottaisi etäosallistumisvaihtoehdon pysyvästi käytäntöihinsä. Tämä on selvästi lisännyt osallistumista yhtiökokouksiin, mitä pidämme todella hyvänä kehityksenä, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti