Isännöitsijän valinta kuuluu hallitukselle

Isännöitsijän valinta on hallituksen toimivaltaan kuuluva asia. Hallituksen toimivaltaan kuuluu näin ollen myös isännöintisopimuksen laadinta ja sen ehdoista sopiminen. Edes yhtiöjärjestyksessä ei voida määrätä, että isännöitsijän valinta kuuluisi muulle toimielimelle kuin hallitukselle.

Isännöitsijä toimii yhteistyössä hallituksen kanssa. Hallituksen tulee isännöitsijän valinnassa kiinnittää huomiota isännöitsijän osaamiseen ja pätevöitymiseen. Koulutus ja kokemus ovat merkittäviä seikkoja, ja erityisesti kyky toimia ihmisten kanssa on tehtävän hoidon kannalta olennaista. Taloyhtiön asukkaille arki muodostuu erilaisista sosiaalisista tilanteista ja näissä isännöitsijän ammattitaito korostuu.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Päivittäiseen hallintoon sisältyviä tehtäviä ei laissa ole voitu yksityiskohtaisesti määritellä. Isännöintisopimusta tehtäessä on olennaista sopia mahdollisimman tarkasti, mitä isännöintisopimus sisältää ja mitkä tehtävät kuuluvat kuukausipalkkioon ja mitkä tehtävät erillislaskutuksen piiriin.

Hallituksen toimivaltaan kuuluu myös isännöitsijän vaihtaminen. Yhtiökokous ei voi vaihtaa isännöitsijää, vaikka osakkaat niin haluaisivat. Päätös isännöitsijän vaihtamisesta tehdään hallituksessa enemmistöpäätöksellä.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 9/2021.

Ville Hopsu

Kirjoittaja on neuvontalakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

tekninen isännöitsijä

25.11.2022

Kuukauden kasvo: Mitä tekee tekninen isännöitsijä?

Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.

27.7.2022

Oto- vai ammatti-isännöinti, kumpi sopisi yhtiöömme?

Oikeanlaisen isännöinnin valinta on yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä päätöksistä. Isännöitsijän on oltava osaava ja luotettava, jotta taloyhtiö voi toimia tehokkaasti, taloudellisesti ja suunnitelmallisesti.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.