IS: Yhtiöjärjestyksen muutos toi taloyhtiölle mojovan laskun

Ilta-Sanomat kertoo hämeenlinnalaisen taloyhtiön muuttaneen kolme vuotta sitten yhtiöjärjestystä, jonka seurauksena liiketilojen omistajasta olisi tullut huoneistoremonttien ja yhtiölainan maksaja. Omistajayhtiö piti yhtiöjärjestyksen muutosta lainvastaisena ja vaati sen kumoamista, mutta hävisi asiansa käräjäoikeudessa.

Kolmen liiketilan omistajayhtiöllä on talossa lähes tuhannen neliön tilat. Ne on rakennettu jälkikäteen yhtiön omalla rahoituksella.

ALKUPERÄISEN YHTIÖJÄRJESTYKSEN mukaan yhtiölaina ei koskenut liiketiloja. Kun liiketilat valmistuivat 1983, lisättiin yhtiöjärjestykseen maininta, jonka mukaan yhtiölainalla ei tarkoitettu vain rakennusaikaista lainaa. Taloyhtiö vetosi oikeudessa mainittuun yhtiöjärjestyksen kohtaan ja tulkitsi sen niin, että tulevat lainat koskevat kaikki osakkaita.

Kanteen nostanut yhtiö piti muutosta lainvastaisena. Muutos olisi edellyttänyt asunto-osakeyhtiölain mukaan omistajan suostumusta, jota ei ollut tulossa, sillä omistaja vastusti hanketta. Hän vaati yhtiöjärjestyksen muutoksen kumoamista ja arveli sen takana olevan taloyhtiön tulevat remontit.

TALOYHTIÖ on valmistautumassa ottamaan ensimmäistä kertaa yhtiön perustamisen jälkeen uutta yhtiölainaa. Vanha yhtiöjärjestys ei taloyhtiön mielestä vastannut nykyistä lainsäädäntöä.

Yleisenä lähtökohtana asunto-osakeyhtiölain osalta on, että kaikki osakkaat osallistuvat niin pääoma- kuin hoitovastikkeidenkin maksamiseen ja jos siitä poiketaan, on yhtiöjärjestyksessä oltava selvä määräys, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan yhtiöjärjestyksessä mainittu laina tarkoitti ainoastaan rakennusaikaista yhtiölainaa. Oikeuden tulkinta oli, ettei liiketiloja ollut vapautettu rakentamisajankohdan jälkeisistä lainoista.

Päätös syntyi 2/3 osan määräenemmistöllä eikä se edellyttänyt omistajan suostumustakaan, käräjäoikeus totesi ja hylkäsi kanteen.

RIITA JATKUI Turun hovioikeudessa. Se palautti yhtiöjärjestyksen entiselleen ja kumosi Kanta-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisun.

Hovioikeuden perustelujen mukaan sanalla yhtiölaina tarkoitettiin aiemmassa yhtiöjärjestyksessä kaikkia yhtiölainoja eikä ainoastaan rakennusaikaista yhtiölainaa eikä yhtiölaina koskenut lainkaan kolmea liiketilaa. Yhtiöjärjestyksen määräystä on siten tulkittava sen sanamuodon mukaisesti.

Hovioikeuden mukaan muutos lisäisi liiketilojen omistajan maksuvelvollisuutta taloyhtiölle. Vaikka päätös syntyi määräenemmistöllä, mutta ilman liiketilojen omistajan suostumusta, oli yhtiökokouksen päätös mitätön.

RIIDAN HÄVINNYT taloyhtiö joutuu se maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulut. Taloyhtiölle on tulossa noin 25 000 euron lasku, jonka maksavat viime kädessä osakkaat.

Ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kiinteistön omistajien on priorisoitava ihmiset suhteessa työpaikan tekniikkaan

Vuosina 2020–21 kiinteistöala on joutunut muuttamaan toimintatapojaan koko maailmaa koettelevassa ennennäkemättömässä tilanteessa. Elämä, työnteko ja yhteydenpitotavat ovat mullistuneet, ja siksi arkielämämme on muuttunut olennaisesti ja ehkä myös pysyvästi. Saadakseen tietoja näiden muutosten vaikutuksista kiinteistöalaan ja koko yhteiskuntaan WiredScore tilasi tutkimuksen Live.

WiredScore

12.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kokenut viemärisukitusten suunnittelija ja valvoja Mikko Saarijärvi vahvistaa entisestään Picoten roolia alan johtavana asiantuntijayrityksenä

Picoten uusi sukitusasiantuntija Mikko Saarijärvi siirtyi yhtiöön Suomen johtavasta sukitusvalvontarityksestä LTV Virta Oy:stä. Kokenut viemärisukitusten suunnittelija ja valvoja vahvistaa entisestään Picoten roolia alan innovaattorina – myös vaativissa kansainvälisissä projekteissa. ”Sitä ennen olin kahdeksan vuotta sukittajana, neljässä eri yrityksessä.

Picote

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti