IS: Yhtiöjärjestyksen muutos toi taloyhtiölle mojovan laskun

Ilta-Sanomat kertoo hämeenlinnalaisen taloyhtiön muuttaneen kolme vuotta sitten yhtiöjärjestystä, jonka seurauksena liiketilojen omistajasta olisi tullut huoneistoremonttien ja yhtiölainan maksaja. Omistajayhtiö piti yhtiöjärjestyksen muutosta lainvastaisena ja vaati sen kumoamista, mutta hävisi asiansa käräjäoikeudessa.

Kolmen liiketilan omistajayhtiöllä on talossa lähes tuhannen neliön tilat. Ne on rakennettu jälkikäteen yhtiön omalla rahoituksella.

ALKUPERÄISEN YHTIÖJÄRJESTYKSEN mukaan yhtiölaina ei koskenut liiketiloja. Kun liiketilat valmistuivat 1983, lisättiin yhtiöjärjestykseen maininta, jonka mukaan yhtiölainalla ei tarkoitettu vain rakennusaikaista lainaa. Taloyhtiö vetosi oikeudessa mainittuun yhtiöjärjestyksen kohtaan ja tulkitsi sen niin, että tulevat lainat koskevat kaikki osakkaita.

Kanteen nostanut yhtiö piti muutosta lainvastaisena. Muutos olisi edellyttänyt asunto-osakeyhtiölain mukaan omistajan suostumusta, jota ei ollut tulossa, sillä omistaja vastusti hanketta. Hän vaati yhtiöjärjestyksen muutoksen kumoamista ja arveli sen takana olevan taloyhtiön tulevat remontit.

TALOYHTIÖ on valmistautumassa ottamaan ensimmäistä kertaa yhtiön perustamisen jälkeen uutta yhtiölainaa. Vanha yhtiöjärjestys ei taloyhtiön mielestä vastannut nykyistä lainsäädäntöä.

Yleisenä lähtökohtana asunto-osakeyhtiölain osalta on, että kaikki osakkaat osallistuvat niin pääoma- kuin hoitovastikkeidenkin maksamiseen ja jos siitä poiketaan, on yhtiöjärjestyksessä oltava selvä määräys, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan yhtiöjärjestyksessä mainittu laina tarkoitti ainoastaan rakennusaikaista yhtiölainaa. Oikeuden tulkinta oli, ettei liiketiloja ollut vapautettu rakentamisajankohdan jälkeisistä lainoista.

Päätös syntyi 2/3 osan määräenemmistöllä eikä se edellyttänyt omistajan suostumustakaan, käräjäoikeus totesi ja hylkäsi kanteen.

RIITA JATKUI Turun hovioikeudessa. Se palautti yhtiöjärjestyksen entiselleen ja kumosi Kanta-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisun.

Hovioikeuden perustelujen mukaan sanalla yhtiölaina tarkoitettiin aiemmassa yhtiöjärjestyksessä kaikkia yhtiölainoja eikä ainoastaan rakennusaikaista yhtiölainaa eikä yhtiölaina koskenut lainkaan kolmea liiketilaa. Yhtiöjärjestyksen määräystä on siten tulkittava sen sanamuodon mukaisesti.

Hovioikeuden mukaan muutos lisäisi liiketilojen omistajan maksuvelvollisuutta taloyhtiölle. Vaikka päätös syntyi määräenemmistöllä, mutta ilman liiketilojen omistajan suostumusta, oli yhtiökokouksen päätös mitätön.

RIIDAN HÄVINNYT taloyhtiö joutuu se maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulut. Taloyhtiölle on tulossa noin 25 000 euron lasku, jonka maksavat viime kädessä osakkaat.

Ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

esteettömyyttä parantaviin muutoksiin

2.1.2023

Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten korjaamisessa tulee huomioida esteettömyys. Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta muutosten teettämiseen vastikevaroin. Osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös omalla kustannuksellaan.

Tilaajille

15.3.2022

Taloyhtiöille suositellaan toiminnantarkastajan valitsemista

Taloyhtiöön voidaan lähtökohtaisesti valita toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan, jos yhtiössä on alle 30 osakashallinnassa olevaa tilaa eikä vuoden 2010 kesäkuun jälkeen päivitetty yhtiöjärjestys vaadi tilintarkastajan valintaa. Toiminnantarkastaja voidaan valita taloyhtiöön myös tilintarkastajan lisäksi. Jokaisessa taloyhtiössä tulisi suorittaa vähintään toiminnantarkastus.

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti