Ilmastoteot eivät näy vielä taloyhtiöissä

Ilmastoteot

Taloyhtiöiltä odotetaan lähitulevaisuudessa isoja ilmastotekoja. Silti taloyhtiöissä tämä ei näy vielä merkittävästi.

60 prosenttia suomalaisista haluaa tulevaisuuden asumiseltaan ilmastomuutosta ehkäiseviä ratkaisuja, selviää Nordean asumisen tutkimuksesta. Näin vastanneiden lukumäärä on kasvanut peräti 10 prosenttiyksikköä viime vuodesta.

Taloyhtiöissä kiinnostus energiaremontteihin on kasvanut selvästi tänä vuonna. Mistään merkittävästä energiaremonttibuumista ei kuitenkaan voida vielä puhua.

– Yleisimmin rahoitusta on haettu maalämpöön siirtymiseen. Energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja on kuitenkin monia muitakin, ja niitä kannattaisi tarkastella taloyhtiökohtaisesti, sanoo Nordean taloyhtiöliiketoiminnan johtaja Maiju Hinno.

Moni remontti saattaa jäädä tekemättä

Ensi kevään yhtiökokouksissa energiaremontteja tullaan Hinnon mukaan käsittelemään aiempaa selvästi enemmän energian ja muiden elinkustannusten rajun hinnan nousun takia. Moni energiaremontti saattaa silti jäädä puheiden tasolle.

– Monissa hallituksissa pakollisia peruskorjauksiakin ajatellaan lyhyellä tähtäimellä kustannukset edellä, eivätkä energiaremontit todennäköisesti tee tähän poikkeusta. Kun kustannukset ovat muutenkin nousseet, voi energiaremontteja olla vaikeaa saada yhtiökokouksissa läpi. Eli vakaakupissa painaa enemmän lyhyen tähtäimen kustannukset kuin pidemmällä aikavälillä tuleva säästö.

Asumisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt muodostavat arviolta jopa 30 prosenttia kaikista päästöistä, joten päästöjen vähentäminen pitäisi olla jokaisen taloyhtiön agendalla. Jos energiaremontti tuntuu liian isolta projektilta, voi asumisen päästöihin vaikuttaa pienemmilläkin ilmastoteoilla, kuten alentamalla sisätilojen lämpötilaa tai vaihtamalla energiasyöpöt valaisimet led-valoihin.

Yhtiökokous on paikka vaikuttaa

Jos taloyhtiössä haluaa vaikuttaa oman asumisensa ilmastotekoihin, se tapahtuu yhtiökokouksessa.

– Taloyhtiö on yhtä kuin osakkaat, eli jotta taloyhtiössä tehdään esimerkiksi energiaremontti, pitää osakkaiden päättää siitä. Oman äänensä voi antaa vain osallistumalla yhtiökokoukseen, Hinno muistuttaa.

Yhtiökokoukseen osallistuminen kannattaa myös korkojen nousun takia. Tutkimuksen mukaan osakkaiden tietoisuus taloyhtiölainasta ja siitä, onko oma taloyhtiö varautunut korkojen nousuun, ei ole noussut viime vuodesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

syyskasvit

5.9.2022

Syyskasvit ovat juuri nyt parhaimmillaan

Piha ei kuole saman tien kesän päätyttyä, vaan monet kasvit kukoistavat vielä syksylläkin. Kasvien lehtien vihreä vaihtuu ruskan väreihin ja joissakin on vielä kukkiakin syksyllä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti