Ifin tilastot: Rotta nakertaa yhä useammin kalliin vahingon

Kotitalouksien rottahavaintoja ilmoitettiin Ifiin viime vuonna jopa 150 prosenttia edellisvuotta enemmän. Koronapandemia hiljensi keskusta-alueet, eikä ravintoloiden ruokajätettä ollut enää tarjolla entiseen tapaan.

Rottia houkutti siirtyminen ravinnon perässä asuinalueille ihmisten viettäessä aiempaa enemmän aikaa kotona. Ifin laajimpiin kotivakuutuksiin kuuluvan maksuttoman tuhoeläinten torjuntapalvelun määrät ovat rottatorjuntojen osalta pysyneet suurina myös tänä vuonna.

Vaikka rottahavainnoissa kannattaa turvautua heti ammattilaisen apuun, myös omalla toiminnallaan voi vaikuttaa merkittävästi rottien esiintymiseen kodin lähistöllä.

– Maahan jäänyt linnunruoka, puusta pudonneet omenat ja rikkinäiset jäteastiat houkuttelevat rotat helposti paikalle. Myöskään viemärirottia ei kannata vahingossa ruokkia kaatamalla viemäriin ruokajätettä tai rasvaa, ohjeistaa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Yhä useammassa kodissa tarvitaan torjunta-apua

Ifin tarjoaman tuhoeläintorjuntapalvelun hiiritorjuntojen määrä kasvoi vuoden 2020 loka-joulukuussa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Yhä useampi asiakas hyödyntää ammattilaisen tekemän torjuntapalvelun.

– Vakuutukseen kuuluvan torjuntapalvelun avulla haluamme auttaa asiakkaita häätämään ikävät tuhoeläimet sekä pitämään kotinsa turvallisena. Hiiren purema sähköjohto voi johtaa jopa oikosulkuun tai tulipaloon, Utunen sanoo.

Jyrsijä aiheuttaa pahimmillaan sähköpalon tai vesivahingon

Jyrsijät ovat epämiellyttäviä, mutta myös rakennukselle harmillisia vieraita. Ifissä nähdään, että tuhoeläimistä etenkin rottien talon rakenteille aiheuttamat vahingot ovat olleet viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Vahingot ovat myös entistä laajempia.

– Tuhot voivat kasvaa mittaviksi, kun jyrsijät pääsevät nakertamaan omassa rauhassa rakenteita ja putkia aiheuttaen vahinkoa talolle. Kustannuksiltaan yli 10 000 euron jyrsijävahingot eivät ole tavattomia, Utunen kertoo.

Näin pidät jyrsijät loitolla

Jyrsijöiden pääsy sisätiloihin kannattaa pyrkiä estämään ennen ensimmäistäkään havaintoa. Näin pidät jyrsijät loitolla kodista ja kesämökiltä:

1. Tarkasta ovien ja ikkunoiden reunukset sekä estä verkottamalla jyrsijöiden pääsy rakenteisiin. Hiiri pääsee sisään noin kolikonkokoisesta aukosta.
2. Huolehdi, että roska-astiat ovat ehjiä ja puhtaita sekä sisällä että ulkona. Tarkasta, että jyrsijöillä ei ole vapaata pääsyä kompostiin.
3. Säilö ruuat tiiviisiin astioihin ja pidä keittiö siistinä. Myöskään lemmikin ruokaa ei kannata jättää yöksi näkyville.
4. Pidä piha siistinä, jotta esimerkiksi pitkä nurmikko tai käyttämättömät tavarat eivät tarjoa jyrsijöiden kaipaamia piilopaikkoja.
5. Kerää ylimääräiset omenat pois maasta, jotta jyrsijöillä ei ole helposti saatavaa ravintoa pihapiirissä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.7.2015

Osakkeenomistajan vahingonkorvausvastuu asunto-osakeyhtiössä

Vahingonkorvausvastuu tarkoittaa sananmukaisesti korvausvastuuta jostakin aiheutetusta vahingosta. Asunto-osakeyhtiössä korvattavat vahingot voivat ilmetä esimerkiksi aiheutuneiden korjauskustannusten muodossa. Vahingonkorvausvastuun syntymisen yleinen edellytys on tuottamus, jolla viitataan vahingonaiheuttajan huolimattomuuteen tai tahallisuuteen.

1.7.2015

Vesivahinko vuokra-asunnossa

Vuokra-asunnossa ilmenneet vesivahingot aiheuttavat toisinaan hämmennystä Suomen Vuokranantajien lakineuvonnassa. Vahinkojen korjausvastuun jakautumisen lisäksi kysymyksiä esitetään muun muassa mahdollisiin vahingonkorvausvastuisiin sekä vuokranalennuksiin liittyen. Kuka korjaa?

14.12.2016

Vuokralainen nukahti suihkuun ja siitä seurasi vesivahinko

Matti vuokraa yksiönsä kaverilleen Simolle. Simo pitää asunnosta hyvää huolta, kunnes saapuu marraskuu ja Simon työpaikan pikkujoulut. Tullessaan yöllä kotiin Simo menee suihkuun.

1.2.2018

Kosteusvaurio kylpyhuoneessa, kuka vastaa korjaamisesta?

Kylpyhuoneen kosteusvaurio tuli Matille ja Maijalle täysin yllätyksenä. He olivat ostaneet huhtikuussa 2016 Helsingin Meilahdesta vuonna 1940 rakennetusta talosta asunnon perheelleen. Asunnon yleiskunto oli hyvä, ja sen kylpyhuone oli kunnostettu vuonna 1987 tehdyn putkiremontin yhteydessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti