Hormin kunto kannattaa selvittää määräajoin

Hormien korjaus- sekä uusintatarpeet tulevat useimmiten esille joko toiminnallisuuden heikkenemisenä tai suuren korjaushankkeen yhteydessä. Tällaisiin yllättäviin lisäkorjaustarpeisiin ei välttämättä ole osattu varautua.

Hormikartoitus on erinomainen työkalu, jolla saadaan selville, miten järjestelmä toimii sekä onko se riittävä ennen kuin itse korjaustyöhön ryhdytään. Hyvään kartoitukseen voi sisältyä monta toimenpidettä, kuten hormikokojen sekä pituuksien määritys ja hormien kuvaus, josta selviää muun muassa niiden kunto. Savukokeen avulla saadaan selville myös niiden tiiveys sekä sijainti.

Kuvauksella saadaan selville myös mahdolliset pientä kunnostusta vaativat kohdat ilman että koko hormistoa joudutaan uusimaan.

Itse korjaustoimenpiteenä käytetään sukitusta sekä slammausta eli liukuvalumassausta. Valittavaan kunnostustapaan vaikuttavat rakenteen ominaisuudet ja sen soveltuvuus kyseiseen kiinteistöön.

Hormikartoituksen toimenpiteitä

Omataloyhtio.fi listasi toimenpiteet, jotka tyypillisessä hormikartoituksessa tehdään puolueettoman kuntokartoittajan toimesta:
• Tutustutaan piirustuksiin sekä muihin asiakirjoihin
• Tutkitaan tarkasteltava kohde aistinvaraisesti
• Määritetään hormikoot sekä pituudet
• Määritetään hormien sijainti rakenteissa
• Käydään hormit läpi piippu tai nousulinjoittain
• Hyödynnetään videokuvausta hormien sisäpuolen kunnon tutkimiseen
• Paikallistetaan palvelualueet merkkisavukokein
• Raportoidaan löydökset sekä kunto selkeästi tasokuvin
• Toimintakatselmus sekä
• Tiiveyskoe

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.6.2017

Korjaustarve ja kunnossapitotarveselvitys

Taloyhtiössä korjaustoimenpiteet kohdistuvat joko yhteisiin tiloihin tai asuntoihin sekä näissä oleviin rakennusosiin, järjestelmiin ja laitteisiin. Yhteisten tilojen osalta taloyhtiö vastaa korjaushankkeiden toteutuksesta ja kustannuksista. Asuntojen osalta toteutus ja kustannusvastuu jakautuu sen mukaan, mitä asunnossa remontoidaan.

28.9.2015

Hyvä kuntotarkastaja tarvitsee asiantuntevuuden lisäksi ammattietiikan

Asuntokaupassa sekä ostajan että myyjän oikeusturva saattaa joutua koetukselle kaupan teon jälkeen ilmenneiden kosteusvaurioiden ja terveyshaittojen johdosta. Taloja ei katsasteta säännöllisesti – autot sen sijaan vuosittain, vaikka niiden arvo on vain kymmenesosa talojen arvosta. Talon kunto voi siis olla melkein mitä tahansa ja ilman asianmukaista kunnon selvittämistä riskit huonoon asuntokauppaan ovat suuret.

1.8.2018

Kiinteistönpidon käsitteitä

Tältä sivulta löytyvät kootusti kiinteistönpidon keskeisimmät käsitteet. Käsitteiden selitykset pohjautuvat Rakennustiedon julkaisemaan kuntoarviokortistoon, Raklin julkaisemaan Kiinteistöliiketoiminnan sanastoon ja Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisemaan Taloyhtiön talous -kirjaan.   Energiakatselmus Energiakatselmus on asiantuntijoiden ja katselmuksen tilaajaorganisaation yhteistyössä tekemä perusteellinen selvitys rakennuksen ja tuotantoprosessin energian ja veden käytöstä sekä niiden kannattavista tehostamismahdollisuuksista ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottomahdollisuuksista.

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti