Homeongelma on taloyhtiön yhteinen asia

Isännöitsijöiden kokemusten mukaan home-epäilyissä ei aina ole perää. Jos homeongelmasta kuitenkin on olemassa selviä merkkejä, taloyhtiön hallituksen tulee päättää toimenpiteistä. Tilanteen arvioinnissa hallitusta neuvoo isännöitsijä.

Jos hallitus suhtautuu konkreettisiin merkkeihin välinpitämättömästi, homeongelma voi johtaa pahimmillaan osakkaiden ja asukkaiden terveyden vaarantumiseen.

Osakkaiden tulisi muistaa, että asunto-osakeyhtiömuotoisessa asumisessa myös ongelmat ovat yhteisiä, ja niihin puuttuminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on kaikkien etu.

– Riittäviin toimiin ryhtyminen on hallituksen ja isännöinnin selkeä velvollisuus ja sen laiminlyönti voi johtaa vahingonkorvausvastuuseen, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen.

Isännöintiliitto listasi eri osapuolten velvollisuudet homeongelmatapauksissa

Osakas

Velvollisuudet: 

 • Ilmoittaa kirjallisesti isännöitsijälle viasta tai puutteesta, joka on yhtiön kunnossapitovastuulla olevassa rakenteessa.
 • Perustella väite riittävän selvästi; yhtiön johto arvioi ilmoituksen avulla, kuinka konkreettisia merkkejä homeongelmasta on ja mihin toimiin on ryhdyttävä.
 • Huolehtia huoneistonsa kunnosta.

Oikeudet:

 • Jos ongelmaepäily ei johda yhtiöissä toimenpiteisiin tai asiaa selvitettäessä ei löydetä merkkejä homeesta, osakas voi ottaa yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen, joka arvioi asunnon terveyshaitan olemassaolon.

Vuokralainen

Velvollisuus:

 • Ilmoittaa home-epäilyistä vuokranantajalleen ja isännöitsijälle tai hallitukselle.

Hallitus 

Velvollisuudet: 

 • Tilata asiantuntijaselvitys, jos on syytä epäillä, että vika tai puute on olemassa ja se kuuluu yhtiön kunnossapitovastuulle.
 • Varmistaa, että asukkaille ja osakkaille viestitään riittävästi selvityksen etenemisestä ja tulevista korjauksista.
 • Ajaa yhtiön ja osakkaiden etua ja toimia sen mukaisesti.
 • Asiantuntevan isännöinnin hankinta.

Isännöitsijä

Velvollisuudet: 

 • Ajaa yhtiön ja osakkaiden etua.
 • Huolehtia siitä, että taloyhtiö täyttää velvollisuutensa osakasta kohtaan. Käytännössä siis toimia hallituksen tukena ja olla asiantuntija siinä, mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä asunto-osakeyhtiölain mukaisesti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti