Hissimatkan turvallisuuteen voi itse vaikuttaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että hissin käyttäjä voi itse omalla toiminnallaan vaikuttaa ratkaisevasti hissin käytön turvallisuuteen. Hissiin liittyviä tapaturmia ja onnettomuuksia ilmoitetaan Tukesille vuosittain noin viisi, lievempiä tapauksia ja vaaratilanteita noin 20. Tukes selvittää Helsingissä tapahtunutta hissitapaturmaa. Tapaturmassa kuoli yksi henkilö.

Hisseissä sattuu niiden käyttöön nähden vähän onnettomuuksia. Tapaturmista osa on tyypillisiä vanhoille hisseille, osa uusille. Suuri osa tapaturmista liittyy hissin oviin; veräjäoviin, korinovettomiin hisseihin tai automaattioviin. Yleisimpiä hisseillä sattuneita tapaturmia ovat sormien jääminen oven väliin, hissin epätarkasta pysähtymisestä aiheutuvaan kynnykseen kaatuminen sekä vaatteiden tai lemmikin taluttimen jääminen automaattiovien väliin.  Tapaturmien seuraukset ovat useimmiten lieviä, mutta vakavastikin voi sattua. Edellisestä kuolemantapauksesta on 15 vuotta.

Näin voit itse vaikuttaa hissin käytön turvallisuuteen

  • Valitse turvallinen paikka, normaalisti hissin takaosa, mutta jos kuljet suuren esineen kanssa, mene hissin sivuseinälle.
  • Varo kynnystä, kun astut hissiin ja sieltä pois.
  • Ole tarkkana hissin ovien kanssa, jottei esim. vaatteita tai lemmikin talutushihnaa jää ovien väliin.
  • Älä ahtaudu hissiin, jottei vaatteita jää oven väliin.
  • Noudata ohjeita, älä esim. hypi hississä.
  • Opasta lapsia käyttämään hissiä ja valvo, etteivät esim. pienten lasten sormet kulkeudu puristuksiin avautuvan automaattioven ja karmin väliin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

kattoremontti

24.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön tulee tietää kattoremontista

Kattoremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Jokainen taloyhtiö kokee sen elinikänsä aikana sekä pienemmässä että isommassa mittakaavassa. Lue tästä, miten tässä tärkeässä remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Raksystems

palovaroitinlaki

23.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Palovaroitinlaki muuttuu 1.1.2024 – Oletko valmis?

Pelastuslaki uudistuu 1.1.2024, minkä myötä vastuu asuinhuoneistojen palovaroittimien ylläpidosta ja toimivuudesta siirtyy asukkaalta taloyhtiölle. Lakimuutoksen tavoitteena on edistää taloyhtiöissä asuvien ihmisten turvallisuutta.

Safetum

6.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tiesitkö, että ikkunoilla ja ovilla voidaan varmistaa toimiva koti?

Ikkunoilla ja ovilla voidaan vaikuttaa merkittävästi kodin viihtyvyyteen ja nostaa asumismukavuus uudelle tasolle. Kotimaisten Pihla-ikkunoiden ja -ovien ominaisuuksien ja monipuolisten lisävarusteiden avulla voi toimivan kodin varmistaa vuosikymmeniksi.

Pihla-Tiivi

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti