Heikkokuntoiset vesijohdot saattavat hajotessaan aiheuttaa vakavan vesivahingon ja lisäksi myös terveysriskin. Suomessa on vuosittain jopa kymmeniä tilanteita, joissa talousvesi likaantuu ja likaantunut vesi voi aiheuttaa epidemian. Asiasta kertoo tänään Helsingin Uutiset verkkosivuillaan.
Enimmäkseen kyse on pohjavesien likaantumisesta. Vesiputkiverkostojen merkitys ongelmatilanteiden aiheuttajana on kuitenkin kasvanut. Syynä on vesiputkien huono kunto ja saneerausvelka.
Ennen 2010-luvun alkua Suomessa ei ollut vanhoihin vesiverkostoihin liittyviä epidemioita lainkaan. THL:n tilastojen mukaan viimeisen 20 vuoden ajalta löytyy useita kymmeniä tapauksia, joissa verkostovesi on saastunut vanhenevan verkoston takia.
Viimeisten viiden vuoden aikana putkiston vanheneminen ja siitä aiheutunut veden likaantuminen ovat johtaneet myös tautiepidemioihin. Pahimmillaan yhdessä epidemiassa voi sairastua jopa tuhansia ihmisiä, Helsingin Uutiset kertoo.
– Vanhenevan verkoston ongelmana on se, että vesiputkia ei saneerata riittävästi. Terveysuhkien näkökulmasta tilanne voi muuttua huolestuttavaksi, jollei saneeraustarvetta oteta vakavasti, sanoo THL:n johtava tutkija Ilkka Miettinen.
Pääkaupunkiseudulla on sattunut useita putkirikkoja, joiden vaikutukset ovat ulottuneet laajalle alueelle. Lue koko artikkeli Helsingin Uutisten verkkosivuilta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään