Helsingin Kalasatama jatkaa kaupungin hurjien alueiden vieläkin hurjempaa muutostarinaa

Vanhalla kaupungilla on monta historiallista kerrostumaa, niin myös Helsingin Kalasatamalla. Historia kertoo senkin, mistä Redin kauppakeskus on nimensä saanut.

”Menneisyys on kuorittu Kalasatamasta pois nimeä ja maa-ainesta myöten. Ennätyskorkeat tornitalot rakennetaan alueelle, jolla tehtiin ennen ennätyksiä lähinnä lapsikuolleisuudessa”, kirjoittaa Kirkko ja kaupunki -lehti.

Lehti kertoo Eero Haapasen kirjoittamasta tietokirjasta Sörkan rysäkeisarit – Kalastajia, ajureita ja salakuljettajia (SKS 2013). Kirjaa on jaettu kaikille Kalasataman uusille asukkaille lokakuusta alkaen. Upea ele asukkaiden juurruttamiseksi asuinalueeseensa – ei toisin ainutkertainen, koska Helsingin kaupunki on jakanut myös esimerkiksi Jätkäsaaren asukkaille heidän asuinalueestaan kertovaa kirjaa. Lehden mukaan myös jotkut vanhat taloyhtiöt Kalliossa ovat jakaneet omakustanteisia historiikkeja asuinalueistaan.

Sörnäisten satama-alue, joka siis nyt tunnetaan nimellä Kalasatama, elää tällä hetkellä toista suurta muutto- ja muutosaaltoaan. Ensimmäinen osui vuosiin 1870-1900. Alkuvaiheessa alue veti sataman vuoksi puoleensa lähinnä nuoria miehiä ja sai myös varsin hurjan kaupunginosan maineen.

Koska kaupunki kasvoi noina vuosina räjähdysmäisesti, ei varsinkaan Pitkänsillan tällä puolella (eli Sörnäisten alueella) juuri välitetty rakennussäädöksistä. Kunhan saatiin nopeasti tönöä toisen eteen. Kurjat asuinolot aiheuttivat sen, että esimerkiksi lapsikuoleisuus oli suurta noina aikoina.

Jugendaikakauden loppupuoli toi suurta helpotusta Sörnäistekin asuinoloihin, kun alue liitettiin osaksi asemakaavaa. Asemakaavan myötä sekä kunnallistekniikka että uusi (paloturvallisempi) rakentamisen tapa otetiin käyttöön.

Satamasta ei Kalasatamassa muistuta enää juuri mikään, mutta historian rippeitä löytyy vielä Mustikkamaan puolelta. Mustikkamaan rantakallioilla on suuria metallirenkaita, joihin laivat kiinnitettiin redille, eli odottamaan purkua ja lastausta.

Lue koko juttu Kirkko ja kaupunki -lehden sivuilta.

Lue Bongaa ornamentti -kesäkisan artikkelimme, joka käsitteli Sörnäisten aluetta.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.10.2018

YIT:tä esitetään Pasilan tornialueen kilpailun voittajaksi

Keski-Pasilan tornialueen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun voittajaksi esitetään YIT:n ehdotusta Trigoni. Kilpailun arviointiryhmän esitys voittajaksi käsitellään loppuvuoden aikana Helsingin ja valtion päättävissä elimissä. Valtion Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin järjestämällä Helsinki High-rise -kilpailulla haettiin korkeatasoista suunnitelmaa tornialueen asemakaavan pohjaksi ja toteuttajaa tornialueen rakentamisen käynnistävälle aloitusalueelle.

10.10.2017

Veroprosenttiin kevennystä asumiskustannusten nousun vastapainoksi

Pormestari Jan Vapaavuori Helsingin vuoden 2018 talousarvioehdotuksesta: Vahva panostus investointeihin sekä kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoihin – Veroprosenttiin kevennystä asumiskustannusten nousun vastapainoksi Talouden kasvu yhdistettynä kaupungin vastuullisen taloudenpidon perinteeseen mahdollistavat uusia panostuksia niin investointeihin kuin käyttötalouspuolelle. Erityisesti lisäykset näkyvät kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kaupunkistrategiassa linjatun mukaisesti. Helsingin talouden hyvä kokonaistilanne mahdollistaa kohoavien asumiskustannusten kompensoimisen maltillisella, puolen […]

12.1.2017

Helsingin kaupungin oma asuntotuotanto ennätyslukemiin

Helsingin kaupungin ponnistukset kaupungin oman, kohtuuhintaisen asuntotuotannon nostamiseksi tavoitteiden mukaiseksi on tuottanut tulosta. Vuonna 2016 käynnistettiin 1 522 asunnon rakennustyöt. Määrä ylittää valtuuston asettaman 1 500 asunnon vuosittaisen tavoitteen.

3.6.2019

Arkkitehtuuriopas johdattaa jugend-Helsinkiin

Pöllöjä ja peikkoja, katajia ja saniaisia, linnantorneja ja kivimuureja, pastellisävyissä hehkuvia seiniä, taloja, joilla on nimi… Helsingissä kokonaiset kaupunginosat pursuavat muotojen, värien ja materiaalien runsautta 1800–1900-lukujen vaihteessa kukoistaneen kansainvälisen art nouveau -tyylin hengessä. Jotta helsinkiläiset ja matkailijat löytäisivät Euroopan hienoimpiin kuuluvan jugendkaupungin helmet, Helsingin kaupunginmuseo on tuottanut Helsingin jugend -arkkitehtuurioppaan, joka julkaistaan 3. kesäkuuta suomeksi […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti