Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Hekan uudet vuokrasopimukset kieltävät tupakoinnin asunnoissa ja parvekkeilla. Kiellot ovat kiristyneet vuodesta 2016 lähtien. Tätä vanhempiin vuokrasopimuksiin kieltoja ei ole kuitenkaan kirjattu, joten monessa talossa poltetaan yhä sisällä.

– Jokaiselle pihalle pyritään kuitenkin järjestämään tupakkapaikka, sanoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Närön mukaan tilanne on tällä hetkellä hyvin monimutkainen.

– Vanhemmissa kohteissa on vaikea valvoa, kenellä asukkaalla on uusi vuokrasopimus ja kenellä vanha. Parveketupakoinnin kielto voi lisätä tupakointia sisällä.

Hekan mukaan olisi helpointa, jos tupakkalakia muutettaisiin niin, että vuokranantaja voisi vanhoista vuokrasopimuksista huolimatta omalla päätöksellään kieltää tupakoinnin sekä asunnoissa sisällä että parvekkeilla. Tämä olisi helpoin tapa saada kaikki asunnot ja parvekkeet kerralla savuttomiksi.

Kaikkia sopimuksia ei irtisanota

Heka ei aio kuitenkaan aio irtisanoa kaikkien 50 000 asunnon vuokrasopimuksia ja tehdä tilalle uusia, jotka kieltävät tupakoinnin.

– Turussa kaupungin vuokra-asunnoissa näin tehdään parhaillaan, mutta asuntojen määrä on siellä pienempi, Närö kertoo.

Vuokranantajan on nykyään myös mahdollista hakea taloon tupakointikieltoa. Parveketupakointikielto on saatu yhteensä 14 Hekan kohteeseen ja sisätupakointi kahteen.

– Tämä on hankala prosessi. Siihen vaaditaan todisteita ja haastatteluja. Olemme ajaneet niitä sitkeästi eteenpäin, kun asukkaat ovat sitä toivoneet.

Närö kertoo, että sisätupakointikiellot menevät läpi yleensä vain suojelukohteissa, kuten Hekan tapauksessa Puu-Käpylässä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.4.2022

Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?

Parvekegrillaaminen herättää suuria tunteita. Taloyhtiö voi järjestyssäännöillä puuttua asiaan, mutta parveke on silti osakkaan hallinnassa ja osakkaalla on oikeus tehdä siellä mitä haluaa. Eri asia on, jos parvekegrillaaminen aiheuttaa turvallisuusriskin.

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

pestä pyykkiä

2.12.2022

Saako kerrostalossa pestä pyykkiä yöllä?

Nousevien sähkön hintojen myötä saattaa olla houkuttelevaa painottaa sähkönkulutusta yöaikaan. Pyykinpesu kuuluu normaaliin asumiseen ja on siten lähtökohtaisesti sallittu yölläkin. Kovaäänisen pesukoneen käyttö on kuitenkin kerrostaloissa kielletty yörauhan aikana.

Tilaajille

tilinpäätös

8.3.2023

Näin tulkitset taloyhtiön tilinpäätöstä

Taloyhtiön tilinpäätös voi nyt hetkellisesti painua miinukselle. Sen perusteella ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jos vain vastikerästit pysyvät kurissa, yhtiöllä on kolmen kuukauden talouspuskurit ja kasvaneille menoille löytyy pitävä selitys.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti