Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Hekan uudet vuokrasopimukset kieltävät tupakoinnin asunnoissa ja parvekkeilla. Kiellot ovat kiristyneet vuodesta 2016 lähtien. Tätä vanhempiin vuokrasopimuksiin kieltoja ei ole kuitenkaan kirjattu, joten monessa talossa poltetaan yhä sisällä.

– Jokaiselle pihalle pyritään kuitenkin järjestämään tupakkapaikka, sanoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Närön mukaan tilanne on tällä hetkellä hyvin monimutkainen.

– Vanhemmissa kohteissa on vaikea valvoa, kenellä asukkaalla on uusi vuokrasopimus ja kenellä vanha. Parveketupakoinnin kielto voi lisätä tupakointia sisällä.

Hekan mukaan olisi helpointa, jos tupakkalakia muutettaisiin niin, että vuokranantaja voisi vanhoista vuokrasopimuksista huolimatta omalla päätöksellään kieltää tupakoinnin sekä asunnoissa sisällä että parvekkeilla. Tämä olisi helpoin tapa saada kaikki asunnot ja parvekkeet kerralla savuttomiksi.

Kaikkia sopimuksia ei irtisanota

Heka ei aio kuitenkaan aio irtisanoa kaikkien 50 000 asunnon vuokrasopimuksia ja tehdä tilalle uusia, jotka kieltävät tupakoinnin.

– Turussa kaupungin vuokra-asunnoissa näin tehdään parhaillaan, mutta asuntojen määrä on siellä pienempi, Närö kertoo.

Vuokranantajan on nykyään myös mahdollista hakea taloon tupakointikieltoa. Parveketupakointikielto on saatu yhteensä 14 Hekan kohteeseen ja sisätupakointi kahteen.

– Tämä on hankala prosessi. Siihen vaaditaan todisteita ja haastatteluja. Olemme ajaneet niitä sitkeästi eteenpäin, kun asukkaat ovat sitä toivoneet.

Närö kertoo, että sisätupakointikiellot menevät läpi yleensä vain suojelukohteissa, kuten Hekan tapauksessa Puu-Käpylässä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.12.2021

Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja milloin?

Tavallisesti taloyhtiön yleisavain on joko taloyhtiön, talonmiehen tai huoltoyhtiön hallussa. Omataloyhtio.fi-sivusto muistuttaa artikkelissaan, että yleisimmin taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa hallussapitosopimuksen, jolloin avain on huoltoyhtiöllä. Jossain tapauksissa avain voi olla myös esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan hallussa.

27.3.2019

Kannattaako asua vuokralla vai ostaa oma asunto? VertaaEnsin.fi selvitti asiaa kaupunkikohtaisesti

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että asunnon omistaminen on aina järkevää taloudellisesti, mutta onko tämä  totta? Rahoituspalveluiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n tekemän analyysin perusteella vuokra-asuminen on useassa Suomen kaupungissa edullisempaa kuin omistaminen, ainakin kuukausitasolla tarkasteltuna. Traditionaalinen tapa kerryttää varallisuutta on ollut omistusasuminen.

2.9.2021

Vuokralainen sai oikeuden päätöksellä häädön siivottomasta asumisesta

Riitaisa vuokrasuhteen purkaminen päättyi Helsingin hovioikeudessa vuokranantajan hyväksi, kun Helsingin kaupungin asunnot Oy eli Heka voitti kiistan vuokrasuhteen purkamisesta. Helsinkiläinen mies muutti noin 90 neliömetrin kokoiseen vuokra-asuntoon vuonna 2001. Keväällä 2018 Hekan omistaman asuintalon talotoimikunnan puheenjohtaja oli ilmoittanut isännöitsijälle epäilystä, että vuokralainen hoitaa asuntoaan huonosti.

5.1.2022

Lutikat valtasivat asuntoja Helsingissä

Hekan hallinnoimassa taloyhtiössä asuneen Jaana Kareisen vuokrasopimus päättyi joulukuun lopussa. Hän pyysi joulukuun vuokrasopimuksen purkua lutikkaongelman vuoksi, mutta Heka ei siihen suostunut. Kareinen muutti yksityiseltä saatuun vuokra-asuntoon, koska koki, ettei lutikkatalossa jyllännyttä ongelmaa saatu hallintaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti