Haastavat hankkeet ja kasvavat vaatimukset edellyttävät isännöitsijöiltä johtamistaitoja

Isännöitsijät vastaavat jo noin 600 miljardin euron arvoisesta kiinteistövarallisuudesta. Tämän kansallisuusvarallisuuden hoitamiseen vaaditaan uudenlaista osaamista.

Kiinteistöalalla isännöitsijöiden osaamistarpeet ja asiakkaiden vaatimukset kasvavat jatkuvasti. Tavoitteena on kiinteistöjen arvon ylläpito tai kehittäminen ja viihtyisä asuminen.

Rakennuskannan iän vuoksi Suomessa tehdään yhä enemmän laajoja ja haastavia korjausrakentamisprojekteja, jotka mittaavat isännöitsijöiden osaamista niin hankejohtamisessa, verkostoiden johtamisessa, teknisenä asiantuntija sekä asiakaskokemuksen tuottajana. Työn luonne on muuttunut operatiivisesta työstä verkostojen luomiseen ja johtamiseen.

Isännöitsijän työ muutoksessa

Isännöitsijän työn muutokseen vastaa täysin uusi koulutus, isännöinnin erikoisammattitutkinto. Tämä on isännöintialan korkein koulutusaste, ja ainoa, jossa painotetaan isännöintityön osaamista, yhteistyötä, kehittämistä ja johtamista.

– Koulutus on tarkoitettu syventämään osaamista tavoitteellisessa kiinteistöjohtamisessa, kehittämisessä sekä korjaushankkeiden läpiviennissä. Näin tavoitellaan myös asukkaan parempaa asiakaskokemusta, kertoo Amiedun kouluttaja Ari Hautala.

Realia Isännöinti ja Realia Management ovat ensimmäisten joukossa tarttuneet mahdollisuuteen päästä kehittämään työntekijöitään tämän uuden, työelämälähtöisen koulutuksen avulla. Yhtiöt kokosivat 27-henkisen ryhmän isännöitsijöistään, joille valmiuksia asiakaslähtöiseen ajatteluun ja asiakaskokemuksen synnyttämiseen johtamisen avulla lähdetään kehittämään.

Eläköityminen haasteena

Isännöintialalta eläköityy vuosittain 150-200 henkilöä, joten alalle tarvitaan jatkuvasti uusia työntekijöitä. Kehitysmahdollisuudet, koulutuspolut sekä ammatin vaatimusten tunnistaminen nostavat osaltaan alan arvostusta ja lisäävät kiinnostusta hakeutua alalle.

– Amiedu tuntee työelämän haasteet alan kehityksen kannalta. Työelämälähtöisten koulutusten ja valmennusten avualla palvelemme sekä alan että yksittäisen työntekijän kehittymistä. Amiedusta valmistuu eniten tutkinnon suorittaneita isännöitsijöitä vuosittain, kertoo Hautala

Isännöintiliiton koulutuspäällikkö Satu Lindén toteaa, että isännöinti on ihmisläheistä asiantuntijatyötä, jossa vaaditaan moniosaamista.

– Lisääntyvä digitaalisuus ja asukkaiden kiinnostus asumisen palveluita kohtaan asettavat vaatimuksia asumisen ja isännöintipalveluiden uudistamiselle ja siten myös isännöinnin osaamiselle. Oman vaateensa osaamiselle luovat myös rakennuskannan ja asukkaiden ikääntyminen. Isännöintiala on tyytyväisenä ottanut vastaan uuden tutkintorakennetta elokuussa 2017 täydentäneen isännöinnin erikoisammattitutkinnon. Tutkinto mahdollistaa alalla toimiville pitkäjänteisen osaamisen kehittämisen ja vastaa siten osaltaan myös lisääntyviin osaamisvaatimuksiin. Isännöinnin erikoisammattitutkinnon suorittaneella on vaativissa isännöinnin tehtävissä edellytettävä ammattitaito ja edellytykset vastata kokonaisvaltaisesti kohteiden johtamisesta ja kehittämisestä yhteistyössä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti