Fira etsii startuppeja rakennusalalle

Fira etsii KIRA-digin kanssa rakennusalalle uusia innovaatioita ja auttaa startup-yrityksiä sisään rakennusalalle. Urban Starters tapahtumassa innovaatio löytyi Proximi.io:n alustasta, joka voisi auttaa älyrakennuksia viestimään käyttäjilleen.

Rakennusalaa uudistava Fira järjesti yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota vauhdittavan KIRA-digi hankkeen kanssa Urban Starters -tapahtuman. Tarkoituksena oli etsiä jo olemassa olevia startup-yrityksiä, joiden ideat voisivat toimia myös rakennusalalla.

Maria 01 -keskuksessa järjestettyyn Urban Starters -tapahtumaan oli kutsuttu seitsemän startup-yritystä pitchaamaan oman yrityksensä soveltuvuutta rakennusalalle.

– Rakennusala nähdään usein alana, jossa kaikki tekevät asioita itsekseen, eikä yhteistyöhön pyritä. Firassa haluamme toimia ovena, jonka kautta startupeilla on helpompi tulla mukaan osaksi rakennusalaa, sanoo Firan platform developer Mikael Långström.

Pitchauskilpailun voitti Proximi.io, joka kehittää alustaa paikannusteknologioita hyödyntävien mobiilisovellusten käyttöön. Rakennus- ja kiinteistöalalla palvelu halutaan auttamaan älykkäitä rakennuksia viestimään käyttäjilleen. Siitä voi myös olla apua rakennustyömailla, esimerkiksi työntekijöiden liikkumisen huomiointiin.

Tuomaristo vakuuttui Proximi.io:n ratkaisusta erityisesti, koska sen avulla pystytään edistämään yhteisöllisyyden kukoistamista rakennetussa ympäristössä. Kilpailun voitolla Proximi.io ja Fira aloittavat kehityshankkeen, jonka myötä Fira toimii tuotteen ensimmäisenä maksavana rakennusalan asiakkaana.

Tapahtumassa oli myös toinen kaikille avoin pitchauskilpailu, mihin osallistujat eivät tarvinneet kokemusta tai omaa startuppia, vaan ainoastaan idean, jolla muuttaa rakennusalaa. Voiton vei arkkitehti Panu Heinonen. Hänen ideansa oli iPadille tarkoitettu alkuvaiheen luonnostelutyökalu, joka voidaan integroida tietomalliprosessiin. Voittaja kuittasi 1000 euroa ja workshopin ideansa kehittelyyn.

Digitalisaatio muuttaa rakennusmaailmaa

Urban Starters -tapahtuma on osa Firan strategiaa panostaa tulevaisuudessa voimakkaasti startupeihin. Yritys uskoo, että alalle tulee rakentumaan merkittävää kansainvälistä liiketoimintaa, joka nojaa digitaalisuuteen. Fira perustikin viime vuonna oman alustaliiketoimintaan keskittyneen Fira Starters liiketoimintayksikön ja värväsi neljä uutta startup-yritystä kumppaneiksi. Tänä vuonna on tarkoitus haalia lisää.

– Firan startup-toimintaan panostetaan ja haluamme luoda myös tämänkaltaisille tapahtumille jatkumon. Tavoitteenamme on tehdä yhteistyötä mahdollisimman laajasti erilaisten tahojen kanssa. Ovi on nyt auki ja Fira Startersin kautta uusia ideoita voi viedä käytäntöön. Yhdessä saamme enemmän aikaan ja parhaat ihmiset ja startupit mukaan rakennusalalle, Långström sanoo.

Myös KIRA-digi jakaa Firan vision yhdessä tekemisestä. Hallituksen kärkihankkeessa ovat mukana ministeriöt, kunnat ja KIRA-foorumi. Tavoitteena on avoin ja yhteen toimiva rakennetun ympäristön tiedonhallinnan ekosysteemi.

– Fira on selkeä digitaalisuuden edelläkävijä, mutta ei yksin pysty koko toimialaa muuttamaan. Me pyrimme yhdessä laajentamaan toimintamalleja koko alalle, sanoo KIRA-digin digipäällikkö Teemu Lehtinen.

Lehtisen mukaan startup-piirit ovat perinteisesti pitäneet rakennusalaa vanhakantaisena ja hitaana. Muutos on kuitenkin tapahtunut ja yhä useampi digitaalisen ajan kasvuyrittäjä on kääntänyt katseensa rakentamiseen. Koska toimiala on ollut hidas ottamaan digitaalisia ratkaisuja käyttöön, on mahdollisuuksia tarjolla.

– Suomessakin on syntynyt paljon suoraan globaaleille markkinoille tähtääviä rakennusalan startup-yrityksiä. Samalla myös suuremmat alan toimijat ovat alkaneet tehdä tiiviimpää yhteistyötä startuppien kanssa. On ymmärretty, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Nopeutta ja ketteryyttä saa kasvuyrityksiltä, Lehtinen sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

5.1.2022

Taloyhtiön kymmenvuotistarkastuksessa paljastuivat rakennusvirheistä johtuvat miljoonavahingot

Viiden espoolaisen kerrostalon korjauslista on pitkä. Kymmenvuotistarkastuksessa havaittiin salaoja- ja sadevesiviemäreiden virheellisen asennuksen lisäksi osan putkista katkenneen ja osan salaojakaivoista olevan rikki. Julkisivun rappaus on paikoitellen irronnut, mahdollisesti salaojaongelmista johtuen.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

22.2.2022

Espanjan Aurinkorannikolta asuntoa etsiviä suomalaisia on yhä enemmän

Talouselämä-lehti kertoo, että Espanjan Aurinkorannikolla tyypillinen suomalainen asunnonostaja on hiljattain eläkkeelle jäänyt pariskunta, joka etsii itselleen uudiskohdetta joko Torremolinoksesta tai Fuengirolasta. – He ovat useimmiten myyneet Suomessa omakotitalonsa, ostaneet järvenrantamökin ja muuttaneet pieneen kerrostaloasuntoon kaupungissa. Espanjan Aurinkorannikolta he sitten etsivät kotia, jossa he voisivat viettää talvet, suomalaisomisteisen kiinteistönvälitysyhtiön Strand Propertiesin toimitusjohtaja Sirena Kiviranta kertoo Talouselämälle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti