Etenkin vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa on kehitettävää

Vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä sytytettiin tahallisesti lastenvaunut viime viikolla. Palavista vaunuista muodostui runsaasti myrkyllistä savua, joka täytti nopeasti porrashuoneen sekä työntyi asuntoihin porrashuoneen ovien kautta. Palomestari Arto Latvalan mukaan rakennuksen vanha paloturvallisuustekniikka hankaloitti pelastuslaitoksen toimintaa. 

Pelastuslain mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää mitään tavaraa [1].

”Jos taloyhtiössä ei ole hissiä ja lastenvaunujen kantaminen on vaikeaa, niin ne on syytä säilyttää esimerkiksi ulkoiluvälinevarastossa – ei koskaan rappukäytävässä. Myös taloyhtiön ulko-ovet on syytä lukita kutsumattomien vieraiden varalta ja tuhopolttoriskin pienentämiseksi”, toteaa Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.

Lastenvaunujen sisältämä kangas ja muovi riittävät palaessaan muodostamaan porrashuoneen täydeltä myrkyllisiä palokaasuja. Savuiseen porraskäytävään ei saa koskaan mennä, sillä savu on hengenvaarallista. Kerrostaloissa oikea tapa toimia on pysyä omassa huoneistossa, sillä se on suunniteltu omaksi palo-osastokseen. Tärkeintä on sulkea porrashuoneeseen johtava ovi, hälyttää apua numerosta 112, siirtyä esimerkiksi parvekkeelle odottamaan apua ja ilmaista pelastajille sijaintinsa, vaikka huutamalla.

Taloyhtiöiden palourvallisuutta voidaan parantaa pienillä muutoksilla

Vanhoista taloyhtiöistä puuttuvat usein nykyaikaiset savunpoistomahdollisuudet sekä riittävät pelastustiet. Korjaamalla nämä asiat esimerkiksi saneerauksen yhteydessä voidaan parantaa huomattavasti turvallisuutta.

Vanhojen kerrostalojen porrashuoneissa on yleensä vain 0,5 – 1 neliömetrin kokoinen luukku savunpoistoon, jonka tulee olla rakentamismääräysten mukaan helposti avattavissa [2].

”Tämä helposti avattavuus on kuitenkin suhteellista, sillä usein se tarkoittaa ylimpään kerrokseen kapuamista ja savun seassa toimimista luukun aukaisemiseksi. Tällöin savunpoistoon ja ihmisten pelastamiseen kuluu arvokkaita minuutteja”, toteaa Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen. Suositeltavaa olisikin, että porrashuoneista löytyisi aina alhaalta avattava savunpoistoluukku.

Kerrostaloissa poistumisreittinä on usein porraskäytävä ja varareittinä parveke, josta pelastuslaitoksella tulee olla mahdollista pelastaa esimerkiksi puomitikasauton avulla. Etenkin näin talvella on tärkeää kiinnittää huomiota pelastusteiden kuntoon ja niiden vapaana pitämiseen. Väliaikainen pysäköiminen pelastustiellä voi tuntua houkuttelevalta parkkipaikkojen vähyyden vuoksi, mutta näin ei tule koskaan toimia.

”Pahimmassa tapauksessa harmittomalta tuntunut pysäköinti voi viedä jonkun hengen, kun pelastuslaitos ei pääse ajamaan riittävän lähelle rakennusta ja pelastamaan parvekkeelta. Tästä meillä on surullinen esimerkki muun muassa vuodelta 1996, kun 13-vuotias tyttö menehtyi tiputtuaan parvekkeelta”, toteaa Karttunen.

Palovaroitin on aina yksinkertainen ja edullinen keino lisätä taloyhtiöiden paloturvallisuutta. Lainsäädännön mukaan palovaroittimet eivät ole pakollisia porrashuoneissa, mutta niiden hankinta on erittäin suositeltavaa – aikaisin saatu ilmoitus tulipalosta antaa aina toiminta-aikaa pelastautumiselle sekä alkusammutukselle.

”Asunnoissa palovaroittimet ovat kuitenkin aina pakollisia”, muistuttaa Keijonen. Lain mukaan jokaisen asukkaan tulee huolehtia, että oman asunnon palovaroitin on toimintakunnossa ja niitä on riittävä määrä.

Lähteet:

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

märkätilat

13.7.2023

Märkätilat on syytä tarkastaa säännöllisesti

Kun taloyhtiön märkätilat tarkastetaan säännöllisesti, voidaan välttyä kosteusvauroilta ja kalliilta korjauksilta. Märkätilatarkastus antaa tärkeää ja hyödyllistä informaatiota tilojen kunnosta, riskeistä ja vaurioista sekä korjaustarpeista ja niiden kiireellisyydestä.

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti