Espanjan Aurinkorannikolta asuntoa etsiviä suomalaisia on yhä enemmän

Talouselämä-lehti kertoo, että Espanjan Aurinkorannikolla tyypillinen suomalainen asunnonostaja on hiljattain eläkkeelle jäänyt pariskunta, joka etsii itselleen uudiskohdetta joko Torremolinoksesta tai Fuengirolasta.

– He ovat useimmiten myyneet Suomessa omakotitalonsa, ostaneet järvenrantamökin ja muuttaneet pieneen kerrostaloasuntoon kaupungissa. Espanjan Aurinkorannikolta he sitten etsivät kotia, jossa he voisivat viettää talvet, suomalaisomisteisen kiinteistönvälitysyhtiön Strand Propertiesin toimitusjohtaja Sirena Kiviranta kertoo Talouselämälle.

Kivirannan mukaan Aurinkorannikolla toisena selkeänä ostajajoukkona erottuvat kryptovaluutoilla rahoiksi lyöneet tai it-alalla rikastuneet suomalaismiljonäärit. He ovat useimmiten nuorempia miehiä, jotka etsivät Marbellasta kattohuoneistoa kaikilla mukavuuksilla.

Kolmannen ostajajoukon muodostavat suomalaisperheet, jotka ovat päättäneet asettua muutamaksi vuodeksi Espanjaan asumaan. He etsivät tyypillisesti huvilamaista villaa, omakotitaloa tai tilavampaa rivitaloa.

Kiinteistönvälitysbisnes koskettaa joka toista Aurinkorannikon asukasta

Aurinkorannikolla työskentelee yhteensä noin 7 000 kiinteistönvälittäjää ja lähes joka toinen alueella asuva ihminen on jollain tavalla mukana kiinteistöbisneksessä.

– Kun etsimme täältä ensimmäisen kerran asuntoa 2010-luvun alussa, osa myyjistä halusi kauppasumman pimeänä. Asuntokaupat eivät välttämättä toteutuneet, jos ostaja ei taipunut tällaisiin vaatimuksiin, Kiviranta kertoo.

Hänen mukaansa suoranainen korruptio on nykyisin vähäisempää kuin kymmenen vuotta sitten, mutta kaupantekoa vaivaa usein edelleen tietynlainen epämääräisyys ja sekavuus.

– Monilla välittäjillä ei esimerkiksi ole lainkaan esittää asuntojen pohjapiirroksia. Toisinaan he taas eivät ole myytävästä kohteesta kovinkaan hyvin perillä. Meillä on olemassa kaikista myytävistä asunnoista pohjapiirrokset ja välittäjät tuntevat omat kohteensa perusteellisesti.

Kiviranta muistuttaa myös NIE-numeron hankkimisen välttämättömyydestä.

– NIE-numero eli veronumero on asia, joka kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin lähtee asuntokaupoille Espanjaan. Ilman veronumeroa suomalainen ei onnistu ostamaan Espanjasta asuntoa – puhelinliittymän tai pankkitilin avaamisesta puhumattakaan, Kiviranta valistaa.

Nousevat hinnat houkuttelevat sijoittajia

Viime vuosina asuntojen hintakehitys on kääntynyt Espanjassa jälleen nousujohteiseksi. Kiviranta kertoo suomalaisten jopa yllättyvän Aurinkorannikon nykyisestä hintatasosta.

– Olen joutunut toteamaan monelle suomalaiselle, että miljoona euroa ei enää riitä, kun he ovat etsineet siihen hintaan kattohuoneistoa Marbellan Golden Milesta.

Kivirannan mukaan useimpien eläkeläisten asunnonostobudjetti liikkuu noin 250 000–400 000 eurossa. Omakoti- tai rivitaloasuntoa etsivien suomalaisperheiden budjetti puolestaan taipuu 800 000 eurosta ylöspäin. Suomalaismiljonäärit ovat yleensä varautuneet puolellatoista miljoonalla.

Aurinkorannikolla liikkuvaa asuntosijoittajaa Kiviranta neuvoo suuntaamaan katseensa kohti Malagaa, joka on nykyisellään erittäin kiehtova sijoituskohde. Siellä asuntojen keskineliöhinta on tällä hetkellä 2 500 euroa, mikä on lähes kahdeksan prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten.

Talouselämä listasi keskeisimmät faktat asuntokaupoista Espanjassa:

■ Ennen asuntokaupoille lähtemistä on syytä hankkia espanjalainen veronumero NIE. Se maksaa noin 15 euroa.
■ Espanjassa kaikki asuntokaupat ovat kiinteistökauppoja. Espanjassa ei ole asunto-osakeyhtiömallisia kerros- tai rivitaloja. Yksityishenkilö omistaa näin ollen aina kiinteistön, vaikka ostettava kohde olisi huoneisto.
■ Espanjan verotus poikkeaa suomalaisesta. Suomessa varainsiirtovero kiinteistökaupassa on 4 prosenttia, kun taas Aurinkorannikolla varainsiirtovero on 7 prosenttia. Uudiskohteiden vero on 10 prosenttia.
■ Espanjalaisesta pankista yksityishenkilö voi saada asuntolainaa noin 70 prosenttia ostettavan kiinteistön arvosta. Kiinteistö toimii vakuutena kaupassa.
■ Aurinkorannikon asuntokaupoilla kannattaa valita itselleen pätevä ja kokenut kiinteistönvälittäjä. Hän palvelee ostajaa veloituksetta.
■ Kauppakirjat laatii Aurinkorannikolla juristi. Kaupat kätellään aina notaarilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti