Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Osakkeenomistajan ja taloyhtiön välinen erimielisyys erillisvaraston hallinnasta ja erillisvarastoon liittyvästä maksuvelvollisuudesta johti yhtiökokouspäätöksen moiteoikeudenkäyntiin.

Turun hovioikeus antoi marraskuussa 2022 tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli osakkeenomistajan moitekanteen johdosta kysymys taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman moitekanteen nostaneen osakkeenomistajan suostumusta vai ei. Ennen puheena olevaa yhtiökokouksen päätöstä erillisvarasto oli ollut osakkeenomistajan hallinnassa ilman erillistä maksua.

Taloyhtiössä oli kolme erillisvarastoa, jotka taloyhtiön perustajaosakkaana ja osakkeiden myyjänä ollut rakennusyhtiö oli luovuttanut taloyhtiön kolmen liikehuoneiston osakkeiden ostajien hallintaan. Ennen taloyhtiön perustamista päivätyssä rakennustapaselostuksessa kyseiset erillisvarastot oli osoitettu liikehuoneistoihin kuuluviksi. Erillisvarastoihin myös pääsi kulkemaan liikehuoneistojen avaimilla. Edellä todetut seikat viittaisivat siihen, että ainakin jossakin vaiheessa perustajaosakas oli ajatellut erillisvarastojen kuuluvan liiketiloihin, vaikka erillisvarastot eivät olleet rakenteellisesti yhteydessä liikehuoneistoihin. Toisaalta taloyhtiön yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmän mukaan liiketiloihin ei kuulunut erillisvarastoja eikä erillisvarastojen neliöitä ollut sisällytetty liiketilojen osakemääriin, josta tietysti seurasi se, ettei erillisvarastoista maksettu yhtiövastiketta. Erillisvarastoja ei mainittu nimenomaisesti lainkaan yhtiöjärjestyksessä, mutta yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön hallintaan kuuluivat muun muassa irtaimistovarastot.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Mikko Ravi

Kirjoittaja on asianajaja ja varatuomari Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

6.4.2022

Onko taloyhtiöauto tulevaisuuden ratkaisu liikkumiseen

Taloyhtiöautolla asukkaat voivat nauttia autoilun tuomasta vapaudesta ilman autoon sidottua pääomaa sekä ylläpitoon liittyviä kuluja ja huolia. Taloyhtiöauto tukee myös kestävän kehityksen mukaisia arjen valintoja. Leasingpalvelu sisältää yleensä kaikki auton ja palvelun ylläpitoon ja hallinnointiin liittyvät kulut ja toimet kuten polttoaineet tai sähkön, huollot, puhtaanapidon, katsastukset ja renkaidenvaihdot.

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Hyvä suunnittelu takaa hyvän hallintotavan

Yhtiökokoukset on pidetty ja taloyhtiön uusi hallitus valittu. Ennen toimiin ryhtymistä hallituksen kannattaa suunnitella toimintaansa. Se helpottaa päätöksentekoa ja isännöitsijän kanssa kommunikointia.

avaimet

1.8.2022

Suomalaiset luottavat lomalla peruslukkoon ja naapureihin

Suomalaiset uskovat peruslukon ja naapureiden pitävän kodin turvassa lomamatkan ajan. Vain neljännes lukitsee oven vielä turvalukolla. Älylukkoja käyttää joka neljäs suomalainen, vaikka niihin liittyykin edelleen epäilyksiä.