Energiatehokkuus pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä

Lisälämmöneristämisellä ja eristeiden vaihdolla vaikutetaan rakennuksen energialuokitukseen. Rakenteen lämmöneristävyys ja tiiveys on suurin yksittäinen rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttava valinta.

– Rakennuksen tilaaja määrittelee, kuinka pitkää elinkaarta hän lähtee rakennukselle tavoittelemaan, ja tekee materiaalivalintoja sitä kautta, sanoo Kingspan Insulation Oy:n teknisen palvelun päällikkö Maija Toivonen Content Housen tuottamassa Rakentamisen teemaliitteessä.

Korjausrakentamisessa pitää ensisijaisesti ottaa huomioon olemassa oleva rakennus ja korjattava ongelma. On varmistettava, että rakenteet toimivat rakennusfysikaalisesti myös lisälämmöneristyksen jälkeen.

– Jos haetaan hyvää lämmöneristävyyttä muuttamatta rakennuksen ulkoisia mittoja ja arkkitehtuuria, voidaan miettiä esimerkiksi sisäpuolista lisälämmöneristystä tai olemassa olevien eristeiden vaihtoa, Toivonen kuvailee.

Eristeet vaikuttavat myös rakentamisvaiheen ja käytönaikaiseen olosuhdekestävyyteen. Väärä materiaalin valinta tai virheellinen asennus voi muodostaa kondensaatioriskin, jolloin rakenteisiin voi syntyä mikrobivaurioita.

Rakentamisen aikainen kosteudenhallinta on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Mutta erityisesti korjausrakentamisessa myös materiaaleja ja rakenneratkaisuja on mietittävä rakennusfysikaalisten toimintojen kautta siten, että rakenteet toimivat Suomen ilmastoissa oikein eikä kosteus aiheuta niissä ongelmia.

Suomessa määräykset rakennusten lämmöneristävyyden suhteen ovat maailman tiukimmasta päästä. Tiukat määräykset ovat myös johtaneet rakennepaksuuksien kasvamiseen. Markkinoilta on kuitenkin saatavissa energiatehokkaita ja ohuita eristeitä, joilla kiinteistöjen rakennepaksuus pysyy kurissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

asuinrakennusten energia-avustus

21.12.2022

Asuinrakennusten energia-avustus jatkuu ensi vuonna

Valtioneuvosto on antanut asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Avustusta voi hakea monenlaisiin hankkeisiin, mutta ehtona on energiatehokkuuden huomattava parantuminen. Avustusten rahoittamilla energiaremonteilla saavutetaan merkittävät säästöt niin taloudellisesti kuin energiakulutuksessakin.

energiatodistus

31.10.2022

Energiatodistuksen puuttumisesta sakkoja

Energiatodistus tarvitaan lain mukaan aina kun rakennusta ollaan myymässä tai vuokraamassa. Lain noudattamista valvoo ARA. Tänä vuonna ARA on jo joutunut määräämään uhkasakkoja rakennusten omistajille, kun energiatodistusta ei ole kehotuksista ja varoituksista huolimatta laadittu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti