Elämää, ääniä ja asumista

Taloyhtiössä asuminen pääsääntöisesti sujuu rauhallisesti ja ilman sen suurempaa häiriötä naapureiden tahoilta. Joskus taloyhtiöissä kuitenkin kohdataan tilanne, jossa yksittäinen asukas aiheuttaa muille asukkaille häiriötä omalla toiminnallaan. Muiden asukkaiden ei onneksi tarvitse sietää häiritsevää elämää loputtomiin, koska taloyhtiöllä on keinot puuttua tilanteeseen.

Häiritsevän elämän määrittely ei ole aivan yksiselitteistä. Jokin asia tai toiminta saattaa ärsyttää yhtä asukasta huomattavasti enemmän kuin muita asukkaita taloyhtiössä. Arvioitaessa häiritsevää elämää, tulee muita asukkaita häiritsevän toiminnan yleensä olla jatkuvaa tai toistuvaa, mutta myös häirinnän laadulle ja ajankohdalle annetaan painoarvoa arvioitaessa häiriön merkitystä muille asukkaille.

Esimerkiksi lapsista ja lasten leikeistä syntyvät äänet ovat pääsääntöisesti normaalia elämää. Lapsista lähtee aina ääntä enemmän tai vähemmän eikä sitä katsota häiritseväksi elämäksi, vaikka huutaminen tapahtuu yöaikaan.

Lemmikit ja erityisesti koirat ovat hyvin yleisiä kotieläimiä taloyhtiöissä. Koirat saavat vapaasti haukkua asunnossa, mutta jatkuva haukkuminen voi täyttää häiritsevän elämän tunnusmerkit.

Mitä taloyhtiö voi tehdä, jos asukkaan toiminta koetaan häiritseväksi?

Ensimmäiseksi taloyhtiön on hyvä ottaa yhteyttä osapuoliin häiritsevän elämän selvittämiseksi ja toiminnan laadun arvioimiseksi.

Kun todetaan häiritsevän elämän olevan todellista ja jatkuvaa, on yhtiön ryhdyttävä toimenpiteisiin. Hyvä tapa on aluksi keskustella asiasta ja pyrkiä ratkaisemaan asia yhteistyöllä. Voi olla, että häiriötä aiheuttava asukas ei ole itse tietoinen esim. koiriensa haukkumisesta.

Jos keskustelu ei auta, yhtiön on otettava seuraava askel häiriön lopettamiseksi. Kun asukas on yhtiön vuokralainen, yhtiö voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen sekä antaa varoituksen vuokrasuhteen purkamisesta. Kun häiritsevää elämää viettää yhtiön osakas tai osakkaan vuokralainen, tulee hallituksen antaa osakkaalle sekä osakkaan vuokralaiselle varoitus huoneiston hallintaanottamisesta.

Aina keskustelu ja varoituksen antaminen eivät kuitenkaan riitä häiritsevän elämän loppumiseksi, jolloin yhtiön on ryhdyttävä toimenpiteisiin asukkaan poistamisesta huoneistosta. Yhtiön vuokralaisen vuokrasopimus voidaan purkaa, ja yhtiö voi hakea vuokralaiselle viime kädessä häätöä käräjäoikeudesta. Kun häiritsevää elämää viettää osakas omassa asunnossaan, yhtiön on varoituksen jälkeen järjestettävä yhtiökokous, jossa päätetään huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi.

Taloyhtiön on tärkeää muistaa, että näyttövelvollisuus häiritsevästä elämästä on taloyhtiöllä. Taloyhtiön ei tule ryhtyä toimenpiteisiin puutteellisen näytön perusteella, vaan näyttöä ja todistajia on syytä haalia pidemmältä ajalta. Taloyhtiön ja osakkaiden etu on, että häiritsevään elämään puututtaessa yhtiöllä on valmiiksi riittävä näyttö siltä varalta, että asiaa joudutaan käsittelemään paikallisessa käräjäoikeudessa.

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontalakimies.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.11.2021

Taloyhtiön on vaikea puuttua häiritsevään elämään – hallintaanottoa pidetään hankalana

Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi. Isännöintiliitto kertoo tiedotteessaan, että hallintaanottoa ei juuri käytetä, koska siinä on taloyhtiölle monia haasteita. Se on prosessina hidas eikä sitä voi tehdä kevyin perustein.

rivitalo

10.8.2022

Parannusta rivitalojen äänieristykseen

Yksinkertaiset rungot sekä puutteelliset läpiviennit ja tiivistykset voivat aiheuttaa ongelmia rivitalojen asuntojen väliseen äänieristykseen. Tilanteeseen on kuitenkin olemassa ratkaisuja. Äänieristävyyttä voidaan parantaa muun muassa rakenteiden massan lisäyksellä.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

3.1.2022

Kerrostalo muuttui yllättäen päihdekuntoutujien asuntolaksi

Sininauhan toimitusjohtaja Kimmo Karvonen kertoo Turun Sanomille yrityksen välivuokraavan päihde- ja mielenterveyskuntoutujille asuntoja Kanslerintien taloyhtiössä. Hän sanoo, että yksittäisestä taloyhtiöstä vuokrattavien asuntojen määrän tulee olla kohtuullinen. – Asumisen valmius on parempi niillä asukkaillamme, jotka asuvat taloyhtiöissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti