Ei tullutkaan unelma-asuntoa – rivitalo purettiin ja jäljelle jäi 70 000 euron velka

Taloyhtiöiden hallinnoimien rakennusten purkaminen peruskorjaamisen sijaan saattaa yleistyä lakiuudistuksen myötä. Vireillä olevan asunto-osakeyhtiölain uudistuksella halutaan edistää uudisrakentamista kasvukeskuksissa, kirjoittaa Yle nettisivuillaan.

Minna Koivuniemi osti mielestään unelmakodin kesällä 2010 1960-luvulla rakennetusta rivitalosta Jyväskylän Palokasta.

Hän ehti perheineen asua asunnossaan ainoastaan muutaman vuoden, kunnes naapuri ilmoitti asunnossaan olevasta oudosta hajusta taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineelle Koivuniemelle.

Pian selvisi, että naapurihuoneistossa oli laaja mikrobiongelma ja sama ongelma olisi mahdollisesti myös muissa huoneistoissa. Mikrobeja löytyi seinistä ja lattioista. Kaikki kahdessa rivitalossa sijaitsevat 10 huoneistoa vaativat lukuisia peruskorjauksia, kosteusvaurioiden ja valesokkelirakenteen korjaamisesta käyttövesiputkien ja ilmastoinnin uusimiseen sekä salaojien kunnostamiseen.

Remonttikustannusten hinnat pilvissä

Taloyhtiö sai remontteihin kaksi tarjousta, toinen tarjous oli 1,25 miljoonaa ja toinen 1,40 miljoonaa euroa. Pankilta lainaa olisi saanut noin 600 000 euroa.

Koivuniemen taloyhtiössä mietittiin ja keskusteltiin eri vaihtoehdoista, jotta kodit saataisiin pidettyä. Kukaan osakkaista ei ollut valmis laittamaan enempää omaa rahaa remontteihin, sillä aikaisempiakin lainoja oli vielä maksettavana.

Tontti päätettiin myydään rakennusyhtiölle ja talot puretaan.

Lainat jäivät

Minna Koivuniemen rivitalossa oli ikkunat ja ovet uusittu, katto oli korjattu ja osa viemäriputkistoa uusittu sukitusmenetelmällä. Taloyhtiöllä oli näistä remonteista lainoja. Niinpä taloyhtiö päätti kolme vuotta sitten myydä tontin rakennusyhtiölle, joka hoiti rivitalon purkukulut ja osakkaat saivat tontin myyntituloilla kuitattua yhtiölainat pois.

Kaikilla asukkailla oli kuitenkin asuntovelkaa. Osa asukkaista oli alkuperäisiä asukkaita ja osa muuttanut taloyhtiöön vasta viime vuosina. Koivuniemi sai maksettua 20 000 euron taloyhtiölainansa tontista saaduilla varoilla, mutta oma asuntolaina jäi niskaan. Unelmakodista jäi 70 000 euron velat.

Lue alkuperäinen juttu Ylen nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

22.2.2022

Espanjan Aurinkorannikolta asuntoa etsiviä suomalaisia on yhä enemmän

Talouselämä-lehti kertoo, että Espanjan Aurinkorannikolla tyypillinen suomalainen asunnonostaja on hiljattain eläkkeelle jäänyt pariskunta, joka etsii itselleen uudiskohdetta joko Torremolinoksesta tai Fuengirolasta. – He ovat useimmiten myyneet Suomessa omakotitalonsa, ostaneet järvenrantamökin ja muuttaneet pieneen kerrostaloasuntoon kaupungissa. Espanjan Aurinkorannikolta he sitten etsivät kotia, jossa he voisivat viettää talvet, suomalaisomisteisen kiinteistönvälitysyhtiön Strand Propertiesin toimitusjohtaja Sirena Kiviranta kertoo Talouselämälle.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti