Danske Bank: Hoitovastikkeessa syytä varautua korotuksiin

Taloyhtiön osakkaan kannattaa varautua siihen, että hoitovastike nousee kevään yhtiökokouksessa 10–20 prosenttia.

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut näkyvät myös pankeissa. Osa taloyhtiöistä viivyttää lainanlyhennyksiä saadakseen seuraavan vastike-erän. Taloyhtiöiden kasvaneet menot näkyvät myös perinteisesti vakaassa taloyhtiöiden talletustaseessa. Se supistui joulukuussa 14 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

– Jos vastikkeita ei ole tarkistettu viime kevään jälkeen, on asukkaiden hyvä varautua 10–20 prosentin nousuun omassa hoitovastikkeessa. Jos taloyhtiön tili on tyhjä, on tärkeää säästää tilille puskuria mahdollisia yllättäviä menoeriä varten, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

Vastikkeita nostaa hintojen laaja nousu. Tilastokeskuksen mukaan kiinteistöjen ylläpidon kustannukset nousivat viime vuoden heinä-syyskuussa 11,5 prosenttia. Vuokratontilla olevien taloyhtiöiden kustannuksiin vaikuttaa myös elinkustannusindeksi, joka nostaa siihen sidottuja vuokria merkittävästi. Inflaatio oli viime vuonna 7 prosenttia.

Yhtiökokoukseen kannattaa osallistua tänä keväänä

Koti on monen suomalaisen suurin omaisuuserä. Silti taloyhtiöissä kiinnostus osallistua yhtiökokouksiin on yhä matalaa. Jos yhtiökokoukseen ei ole aiemmin osallistunut, kannattaa tänä keväänä tehdä poikkeus.

– Osakkaan oman talouden kannalta yhtiökokous tekee valtavia päätöksiä. Yhtiökokouksessa osakkaat päättävät muun muassa siitä, paikataanko talven alijäämä korotetulla vastikkeella vähitellen vai annetaanko taloyhtiölle valtakirja tarvittaessa periä kahden kuukauden ylimääräinen vastike, Roihu sanoo.

Roihu muistuttaa, että nykyisessäkään tilanteessa ei kannata lykätä taloyhtiön tärkeitä remontteja. Ennakoiva kunnossapito kasvattaa taloyhtiön arvoa ja estää vahinkoja.

– Kiinteistön kunnossapidossa aika ei paranna. Jos taloyhtiön putket vuotavat tai ikkunat vetävät nyt, kyllä ne vuotavat ja vetävät huomennakin, Roihu sanoo.  

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti