Avaimet käteen, järveen vaiko järki käteen?

Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantajan tulee huolehtia vuokrahuoneiston turvallisuudesta avainten ja lukitusten osalta. Vuokrasuhteen aikana vuokralainen on velvollinen säilyttämään avaimia huolellisesti ja harkitsemaan tarkoin, kenelle antaa avaimia käyttöön. Avaimissa tai avainnipuissa ei saa olla huoneiston tunnistetietoja.

Vuokrasuhteen alkaessa avaimet luovutetaan vuokralaiselle kuittausta vastaan. Joskus luovutustilanteessa tulee erimielisyyttä siitä, kuinka monta avainta vuokralaiselle kuuluu luovuttaa. Hyvä vuokratapa lähtee siitä, että avaimia luovutetaan riittävä määrä asukasmäärä huomioiden. Hyvänä määränä voidaan pitää vähintään kolmea avainta huoneistoa kohden, tai yhtä avainta asukasta kohden ja vara-avainta koko huoneistolle. Vuokralaisen pyynnöstä vuokranantajan tulee teettää lisää avaimia huoneistoon, mutta näistä kustannuksista vastaa vuokralainen.

Avaimet vuokrasuhteen päättyessä

Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen tulee palauttaa vastaanottamansa määrä avaimia sekä mahdollisesti teetetyt lisäavaimet. Aina vuokralainen ei kuitenkaan pysty palauttamaan vuokranantajalle kaikkia saamiaan avaimia, jolloin tulee arvioitavaksi vuokralaisen korvausvelvollisuus sekä seuraavan vuokralaisen turvallisuus.

Lähtökohta on, että vapautuakseen korvausvelvollisuudesta vuokralaisen tulee osoittaa menetelleensä huolellisesti avaimia säilyttäessään. Jokainen tapaus tulee arvioida tapauskohtaisesti. Usein on varsin vaikea kysymys arvioida, millaisissa tilanteissa vuokralainen on säilyttänyt avainta riittävän huolellisesti niin, ettei korvausvelvollisuutta synny. Hyvä perussääntö on, että jos avaimet on viety rikollisella toiminnalla, ei vuokralaisella on korvausvelvollisuutta.

Lukkojen uudelleensarjoitus

Vuokralaiselta ei välttämättä voi periä kustannuksia sekä uuden avaimen teettämisestä, että lukkojen uudelleensarjoituksesta. Uudelleensarjoituksen tulee olla tarpeellista avaimen katoamisolosuhteet ottaen. Jos siis avain on varastettu esimerkiksi osoitetietojen kera, kannattaa ovet ehdottomasti sarjoittaa. Jos sen sijaan avain on pudonnut vaikkapa järveen, ei sarjoittaminen ole välttämättä tarpeen.

Aina korvausvelvollisuuden syntyminen ei edellytä avaimen katoamista. Ongelmia tulee silloin, kun poismuuttava vuokralainen palauttaa vuokranantajalle vain osan avaimista ja samalla ilmoittaa palauttavansa loput avaimet myöhemmin. Vara-avain saattaa olla vielä kaverilla taikka muuttokuormassa.  Vuokranantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että asunto on turvallinen uudelle asukkaalle. Kovin kevyin perustein ei lukkoja kannata lähteä sarjoittamaan, mutta avaimen palauttamatta jättäminen voi kuitenkin jo velvoittaa lukkojen sarjoittamiseen. Vuokranantaja ei voi ottaa sitä riskiä, että jollain ulkopuolisella on pääsy vuokranantajan vuokraamaan huoneistoon.

Jos avain on pudonnut järveen, ei sarjoittaminen ole välttämättä tarpeen.

Ville Hopsu

Kirjoittaja on neuvontalakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

taloyhtiöiden talousvaikeudet

28.9.2023

Kustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia taloyhtiöille

Asumiskustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia kotitalouksille ja taloyhtiöille, selviää Kiinteistöliiton taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselystä. Hoitovastikkeita on jouduttu nostamaan, ja monella taloyhtiöllä on rahoitusvaikeuksia. Erityisesti pienten yhtiöiden on vaikea saada lainaa.

12.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

SmartWebinaari: Kiinteistön omistaja – pysäytä putkistovuodot!

Vesivahingot ovat kiinteistönomistajan suurin vahinkoriski. Smartvattenin ja Leakomaticin webinaarissa asiantuntijat keskustelevat kiinteistöjen kasvavasta korjausvelasta sekä keinoista havaittujen vuotojen pysäyttämiseksi.

Smartvatten

projektipankki

30.8.2023

Projektipankki helpottaa rakennusurakan seurantaa

Rakennusurakoiden hallintaan tarkoitetut projektipankit auttavat myös taloyhtiöitä. Ne toimivat tiedonvälityskanavana urakoitsijan ja taloyhtiön välillä ja niistä voi seurata urakan etenemistä. Projektipankkeja tarjoavat monet eri yritykset, ja osalla on palveluita myös taloyhtiöille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti