Aurinkosähkö tulossa myös taloyhtiöihin

Taloyhtiön sähkön kokonaiskulutus koostuu taloyhtiön kiinteistösähköstä sekä asuntojen kuluttamasta sähköstä. Jokaisella asunnolla on oma sähkömittari ja sähkösopimus. Taloyhtiöllä on oma mittarinsa ja sähkösopimuksensa kiinteistösähköstä.

Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin. Yleisintä on, että taloyhtiö omistaa ja ohjaa järjestelmää ja hyödyntää tuotannon kiinteistösähkön kulutuksessa. Kiinteistösähköä on esimerkiksi hissien, ilmastoinnin, yhteisten tilojen valaistuksen ja taloyhtiösaunan käyttämä sähkö.

Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta parantaisi, jos koko taloyhtiö voisi hyödyntää yhteistä järjestelmää, koska isompi järjestelmä on yksikkökustannuksiltaan edullisempi. Yksittäisten asuntojen kulutuksen vaihtelut myös tasaantuvat energiayhteisössä, mikä parantaa aurinkosähkön tuotannon ja kulutuksen kohtaamista sekä vähentää aurinkosähkön ylijäämän myyntiä verkkoon.

Nykylainsäädännön puitteissa aurinkosähkön jakaminen osakkaiden käyttöön vaatisi taloyhtiöiltä sähkömittariremontin, koska taloyhtiön olisi siirryttävä ns. takamittarointiin. Tarvittavat älykkäät sähkömittarit, jotka mahdollistavat aurinkosähkön tuotannon laskennallisen jakamisen asukkaiden omaan käyttöön on jo olemassa, mutta tämänhetkinen lainsäädäntö estää tämän ns. hyvityslaskennan. Lainsäädäntöön on kuitenkin odotettavissa muutoksia lähitulevaisuudessa.

Myös yksittäinen osakas tai osakasryhmä voi hankkia omaan henkilökohtaiseen käyttöön oman järjestelmän. Tähän tarvitaan kuitenkin yhtiön lupa. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää sopia muun muassa vastuista, huoltokuluista ja vakuutusasioista.

Soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä:

• Kerrostaloyhtiöissä paneeleilla korvataan yhteisesti maksettavaa kiinteistösähkönkulutusta, johon kuuluvat mm. ilmanvaihtokoneiden, hissien ja yhteisten tilojen valaistuksen sähkönkulutus.
Usein näiden kulutus on niin suurta, että aurinkopaneeleja kannattaa harkita.
• Rivitaloyhtiöissä kuluu yleensä vähemmän kiinteistösähköä. Kulutusta on enemmän, mikäli yhtiössä on maalämpö tai esimerkiksi yhteiskäytössä olevat sähköauton latauspisteet.
• Aurinkopaneeleille tulee löytyä katolta riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja on mahdollista asentaa myös esimerkiksi talon seinustalle pystyasentoon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkosähköjärjestelmä

26.9.2022

Tukes varoittaa aurinkopaneelien virheellisistä asennuksista

Aurinkosähköjärjestelmän virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja ja paloturvallisuusriskin. Siksi järjestelmien asennuksissa on käytettävä aina niihin perehtynyttä sähköalan ammattilaista, muistuttaa Tukes.

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

aurinkosähkömarkkinat

23.8.2022

Motiva: Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet

Aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet, varoittaa Motiva. Kysyntä on lisääntynyt ja komponenteissa on saatavuusongelmia, minkä vuoksi tarjouksia saattaa joutua odottamaan kauan. Motiva kehottaa malttiin aurinkosähkön hankinnassa.

23.3.2023

Huomioi nämä aurinkopaneeleista, kun työskentelet katolla

Aurinkopaneelit vaikuttavat katolla työskentelyyn, sillä niiden päällä ei saa kävellä. Kiinteistönomistajan kannattaa ohjeistaa katolla työskenteleviä paneelien ja johtojen sijainneista. Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleensä turvallisia, kun ne on oikein asennettu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti