Asuntosijoittaminen aiheuttaa haitallisia lieveilmiöitä

Asuntosijoittamisesta on tullut liian suosittua, mikä on johtanut haitallisten lieveilmiöiden yleistymiseen. Liiallinen miniasuntojen rakentaminen, nuorten aikuisten omistusasumisen vähentyminen ja sijoittajien hallitsemien yhtiöiden asukkaiden kohtaamat ongelmat ovat kaikki seurausta tästä muodista. Sijoittajat hyötyvät, asukkaat kärsivät, kirjoitetaan Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

Sijoittaminen tapahtuu epäterveesti velkavivulla, joka verojen välttelemiseksi naamioidaan yhtiölainaksi. Vuokrista leijonanosan maksaa yhteiskunta asumistukina. Pienituloisten tuesta on tullut hyväosaisten raha-automaatti.

On selvää, että asuntosijoittamisesta on tehtävä vähemmän houkuttelevaa. Onneksi se on helppoa. Asunnot, toisin kuin monet muut varallisuuden muodot, eivät ole siirrettävissä piiloon veroparatiiseihin. Siksi asuntosijoittaminen reagoi hyvin verokannustimiin. Yhtiölainakikkailun lopettaminen, vuokrien progressiivinen verotus ja muiden kuin omaksi kodiksi hankittujen asuntojen verottaminen ovat kaikki keinoja, joilla yhteiskunnan kokonaisetua saataisiin edistettyä.

Näin valta taloyhtiöissä palautuisi asukkaille sijoittajien sijasta. Parhaassa tapauksessa pääosa asuntosijoittajien kahmimista asunnoista vapautuisi omistusasunnoiksi. Tämä laskisi omistusasuntojen hintoja etenkin isoissa kaupungeissa ja tarjoaisi nuorille mahdollisuuden omistusasumiseen ja oman vaurauden kartuttamiseen asuntosijoittajien rahapussien lihottamisen sijasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

 1. Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes vastaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla Johannes Kellomäelle näin:

  Asuntosijoittamisen suosion kasvun myötä vuokra-asuntopula on helpottunut ja vuokrien nousu maltillistunut. Noin puolitoista miljoonaa suomalaista asuu vuokralla eri syistä. Vuokra-asuminen tuo elämään joustavuutta, eivätkä kaikki halua omistaa asuntoa. Pieniä asuntoja ei rakenneta sijoittajia varten, vaan vastaamaan vuokralaisten kysyntään.

  Toimivat vuokramarkkinat luovat edellytykset yritysten työvoiman saatavuudelle ja talouskasvulle. Toimivia vuokramarkkinoita ei ole ilman vuokrakotien tarjoajia eli asuntosijoittajia. Noin kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista Suomessa on pienten, yksityisten vuokranantajien omistamia. Vuokranantajat ovat keskimäärin tavallisia palkansaajia, jotka omistavat yhden tai muutaman vuokra-asunnon. Suurin osa asuntosijoittajista käyttää velkavipua erittäin maltillisesti ja hakee asuntosijoittamisesta turvaa eläkepäiviä varten.

  Asuntosijoittajat tarjoavat koteja niitä tarvitseville ja tahtovat olla hyviä vuokranantajia. Lisäksi Suomen Vuokranantajat kouluttaa jatkuvasti jäseniään huolehtimaan taloyhtiöiden hyvästä hoidosta. Hyvin hoidettu yhtiö on myös asuntosijoittajan etu.

  Jos asuntosijoittamisesta tehtäisiin vähemmän houkuttelevaa, vuokra-asuntojen tarjonta supistuisi ja vuokrat nousisivat. Tästä kärsisivät sekä vuokralaiset että työntekijöitä etsivät yritykset. Riskinä olisi vuokramarkkinan keskittyminen muutaman ison toimijan käsiin. Myös oman kodin etsijöiden tarjonta niukkenisi rakentamisen vähentyessä. Asuntosijoittaminen on vastuullinen kansankapitalismin muoto, jonka suosion soisi pikemminkin kasvavan kuin vähenevän.

  Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

rivitalo

10.8.2022

Parannusta rivitalojen äänieristykseen

Yksinkertaiset rungot sekä puutteelliset läpiviennit ja tiivistykset voivat aiheuttaa ongelmia rivitalojen asuntojen väliseen äänieristykseen. Tilanteeseen on kuitenkin olemassa ratkaisuja. Äänieristävyyttä voidaan parantaa muun muassa rakenteiden massan lisäyksellä.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti