Asuntosijoittamisesta on tullut liian suosittua, mikä on johtanut haitallisten lieveilmiöiden yleistymiseen. Liiallinen miniasuntojen rakentaminen, nuorten aikuisten omistusasumisen vähentyminen ja sijoittajien hallitsemien yhtiöiden asukkaiden kohtaamat ongelmat ovat kaikki seurausta tästä muodista. Sijoittajat hyötyvät, asukkaat kärsivät, kirjoitetaan Helsingin Sanomien mielipidesivulla.
Sijoittaminen tapahtuu epäterveesti velkavivulla, joka verojen välttelemiseksi naamioidaan yhtiölainaksi. Vuokrista leijonanosan maksaa yhteiskunta asumistukina. Pienituloisten tuesta on tullut hyväosaisten raha-automaatti.
On selvää, että asuntosijoittamisesta on tehtävä vähemmän houkuttelevaa. Onneksi se on helppoa. Asunnot, toisin kuin monet muut varallisuuden muodot, eivät ole siirrettävissä piiloon veroparatiiseihin. Siksi asuntosijoittaminen reagoi hyvin verokannustimiin. Yhtiölainakikkailun lopettaminen, vuokrien progressiivinen verotus ja muiden kuin omaksi kodiksi hankittujen asuntojen verottaminen ovat kaikki keinoja, joilla yhteiskunnan kokonaisetua saataisiin edistettyä.
Näin valta taloyhtiöissä palautuisi asukkaille sijoittajien sijasta. Parhaassa tapauksessa pääosa asuntosijoittajien kahmimista asunnoista vapautuisi omistusasunnoiksi. Tämä laskisi omistusasuntojen hintoja etenkin isoissa kaupungeissa ja tarjoaisi nuorille mahdollisuuden omistusasumiseen ja oman vaurauden kartuttamiseen asuntosijoittajien rahapussien lihottamisen sijasta.
ralfahlskog
Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes vastaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla Johannes Kellomäelle näin:
Asuntosijoittamisen suosion kasvun myötä vuokra-asuntopula on helpottunut ja vuokrien nousu maltillistunut. Noin puolitoista miljoonaa suomalaista asuu vuokralla eri syistä. Vuokra-asuminen tuo elämään joustavuutta, eivätkä kaikki halua omistaa asuntoa. Pieniä asuntoja ei rakenneta sijoittajia varten, vaan vastaamaan vuokralaisten kysyntään.
Toimivat vuokramarkkinat luovat edellytykset yritysten työvoiman saatavuudelle ja talouskasvulle. Toimivia vuokramarkkinoita ei ole ilman vuokrakotien tarjoajia eli asuntosijoittajia. Noin kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista Suomessa on pienten, yksityisten vuokranantajien omistamia. Vuokranantajat ovat keskimäärin tavallisia palkansaajia, jotka omistavat yhden tai muutaman vuokra-asunnon. Suurin osa asuntosijoittajista käyttää velkavipua erittäin maltillisesti ja hakee asuntosijoittamisesta turvaa eläkepäiviä varten.
Asuntosijoittajat tarjoavat koteja niitä tarvitseville ja tahtovat olla hyviä vuokranantajia. Lisäksi Suomen Vuokranantajat kouluttaa jatkuvasti jäseniään huolehtimaan taloyhtiöiden hyvästä hoidosta. Hyvin hoidettu yhtiö on myös asuntosijoittajan etu.
Jos asuntosijoittamisesta tehtäisiin vähemmän houkuttelevaa, vuokra-asuntojen tarjonta supistuisi ja vuokrat nousisivat. Tästä kärsisivät sekä vuokralaiset että työntekijöitä etsivät yritykset. Riskinä olisi vuokramarkkinan keskittyminen muutaman ison toimijan käsiin. Myös oman kodin etsijöiden tarjonta niukkenisi rakentamisen vähentyessä. Asuntosijoittaminen on vastuullinen kansankapitalismin muoto, jonka suosion soisi pikemminkin kasvavan kuin vähenevän.