Asuntosijoittajien velkaantuminen ei ole karannut käsistä

Suomen Vuokranantajien Arvot & asenteet -kyselytutkimuksessa selvitettiin myös yksityisten vuokranantajien velkaantumista ja suhtautumista lainarahan käyttämiseen asuntosijoittamisessa.

Vastaajista 87,5 prosentilla on alle 75 prosenttia vuokra-asuntoihin kohdistuvaa lainaa, taloyhtiölainat huomioiden, suhteessa omistettujen vuokra-asuntojen arvoon. Uhkakuvat täysin lainarahalla toimivien asuntosijoittajien suuresta määrästä ovat kyselyn perusteella liioiteltuja, mutta joitakin sellaisia markkinassa on. 100 prosentin velkavipua kertoi käyttävänsä 1,47 prosenttia vastaajista.

”Käytännössä 100 prosentin velkavipu tarkoittaa, että asuntosijoittajalla täytyy olla muita vakuuksia turvaamassa lainansaantia. Asunto itse kelpaa vakuudeksi yleensä vain noin 70 prosentin osalta arvostaan. Huomionarvoista oli myös se, että 100 prosentin lainaa käyttävät olivat pääsääntöisesti yhden asunnon omistajia ja he sijoittivat vanhaan asuntokantaan, ei uudiskohteisiin”, kuvailee Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

”Koska 100 prosentin velkavivussa on ilmeisiä riskejä, on ensiarvoisen tärkeää, että kyseiset henkilöt pyrkivät mahdollisimman reippaalla tahdilla lyhentämään velkojaan lähemmäs turvallisena pidettyä 50 prosenttia asunnon arvosta”, hän jatkaa.

”Tällaisessa tilanteessa yksityisellä vuokranantajalla pitää kuitenkin olla myös muita vakuuksia ja hyvät tulot, jotta pankki on noin suuren velkavivun myöntänyt. Kyselytutkimus vahvistaa myös sitä käsitystä, että uudiskohteisiin sijoittavilla on pääsääntöisesti hyvä puskuri sijoitustoiminnalleen”, Koro-kanerva muistuttaa.

”Kyselyn mukaan uudiskohteisiin sijoittavilla on tyypillisesti myös muuta sijoitusvarallisuutta yleisimmin 50 000-100 000 euroa. Taloyhtiömaailmassa piensijoittajat ovat pääsääntöisesti vakavaraisia osakkaita, mikä on taloyhtiön talouden kannalta erittäin hyvä ja riskiä pienentävä asia”, näkee Koro-Kanerva.

Pankit ovat kiristäneet luotonantoaan

Reilulla 12 prosentilla on velkaa suhteessa asuntojen arvoon yli 75 prosenttia. Lähes 70 prosentilla yksityisistä vuokranantajista velka-aste on alle 50 prosenttia ja neljäsosalla ei ole velkaa ollenkaan. Yksityiset vuokranantajat ovat Suomessa pienvuokranantajia.

Noin 75 prosentilla vastaajista on 3 asuntoa tai vähemmän. Yleisimmin yksityiset omistavat yhden vuokra-asunnon. Näin ilmoittaa vastaajista reilu kolmannes. Kyselytutkimuksen mukaan yksityisten vuokranantajien velka suhteessa asuntojen arvoon keskimäärin jää noin 42 prosenttiin.

”Pankit ovat kiristäneet luotonantoaan viime vuosina asuntosijoittamiseen ja toivomme, että pankkien asiantuntemus olisi jatkossakin sellaisella tasolla, että asuntosijoittamisen riskejä, tuottoja ja arvonkehitystä osataan lainanmyöntämisessä arvioida oikein”, tähdentää Koro-Kanerva.

”Jos kohde on järkevä ja asuntosijoittajan osaaminen ja talous kunnossa, lähtökohdat lainan myöntämiselle ovat hyvät. Kohde on järkevä, jos se on alueella, johon kohdistuu kysyntää, se ei ole ylihintainen, taloyhtiön talous on kunnossa, korjaukset suunnitelmallisia ja sekä vuokratuotto että asunnosta saatava kassavirta ovat riittävällä tasolla”, alleviivaa Koro-Kanerva.

Yksityisiä vuokranantajia on entistä enemmän

Verottajan tilastojen mukaan vuokratuloja osakehuoneistoista sai vuonna 2016 noin 270 000 henkilöä. Luku sisältää myös esimerkiksi liikehuoneistojen, autotalliosakkeiden ja varastojen tuloja. Myös lyhytvuokrauksesta saatavat tulot ovat kasvaneet uusien alustojen myötä.

Vuokratuloja saavien määrä on kasvanut viime vuosina noin 10 000 vuodessa. Mediaanivuokratulo eli keskimmäinen luku on hieman alle 3000 euroa vuodessa. Käytännössä tuo vuokratulo tulee keskisuuren kaupungin yksiöstä. Mediaani ei ole juurikaan kasvanut viime vuosina eli vuokratuloa saavien joukko on edelleen piensijoittajia.

”Kotitalouksien velkaantuminen on puhuttanut kovasti. On myös puhuttu paljon asuntosijoituslainamäärien suuruudesta ja taloyhtiölainojen kasvusta. On hyvä muistaa, että myös yksityisiä vuokranantajia on tullut viimeisten vuosien aikana lisää”, sanoo Koro-Kanerva.

”Pääsääntöisesti yksityiset ovat 1-2 asunnon omistajia, joten lainamäärät ja riskit ovat myös vuokranantajien määrän kasvaessa hajaantuneet. Siksi keskimääräinen velka suhteessa asunnon arvoon ei ole kasvanut hallitsemattomaksi”, hän lisää.

Yksityisiä vuokranantajia asuu joka puolella Suomea ja heitä on kaikista ikäryhmistä. Kyselytutkimuksen vastaajista hieman yli puolet on naisia. Asuntosijoittaminen on suomalaisten sijoitusmuodoista tasa-arvoisin.

”Kansankapitalismin edistyminen ja asuntotuotannon vahvistuminen kannattaa ottaa ilolla vastaan. Riskeistä keskustelu ja tietoisuus on lisääntynyt ja se on erittäin hyvä asia. Velkaantumisen seuranta on erittäin tärkeää, mutta samalla on pidettävä huoli, että vuokramarkkinoiden tarjonta pysyy vahvana. Mitä enemmän asuntosijoittajia, sitä enemmän asuntoja ja sitä hillitympi vuokrien kehitys”, toteaa Koro-Kanerva.

Arvot ja asenteet -kyselytutkimus tehtiin nyt ensimmäisen kerran. Suomen Vuokranantajat ry. tutki kyselyllä yksityisten vuokranantajien velkaantumista, arvoja ja asenteita. Kyselytutkimus pidettiin 14.6.-1.7.2018 ja siihen vastasi 1669 yksityistä vuokranantajaa. Yksityiset vuokranantajat omistavat Suomen vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista noin 60 prosenttia, mikä on yli 300 000 asuntoa. Asunnot ovat koteja noin 500 000 suomalaiselle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntosijoittamisen

20.6.2023

Tampere jatkaa asuntosijoittajien suosikkina

Tampere jatkaa kolmatta vuotta peräkkäin asuntosijoittajia houkuttelevimpana kaupunkina, selviää Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailusta. Toiseksi houkuttelevin kaupunki on Turku ja kolmanneksi Kajaani.

Tampere

26.10.2023

Vuokranantaja-barometri: Tampere nousussa

Tampere nostaa houkuttelevuuttaan asuntosijoittajien silmissä, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokra-asunto-barometri. Myös pohjalaiskaupungit Oulu, Kokkola ja Seinäjoki ovat nostaneet sijoitustaan. Pääkaupunkiseudun houkuttelevuus laski.

vahingot muutto

31.5.2023

Näin ehkäiset vahingot muutossa

Muutossa voi sattua vahinkoja: tavaraa voi mennä rikki, auki jäänyt hana voi aiheuttaa vesivahingon tai liedelle laskettu esine voi sytyttää tulipalon. Siksi putket kannattaa tulpata, esineet pakata huolellisesti ja lattiat, seinät ja hissi suojata, muistuttaa LähiTapiola.

omatoiminen isännöinti

28.8.2023

Omatoiminen isännöinti toimii pienessä yhtiössä

Omatoiminen isännöinti voi olla hyvä vaihtoehto pienelle taloyhtiölle, jos osakkaille sopii, että tehtävä kiertää osakkaiden kesken. Helsingin Paloheinässä sijaitsevalla kahden rivitalon taloyhtiöllä on aina ollut oto-isännöitsijä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti