Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouskausi on parhaillaan käynnissä. Asuntosijoittajan kannattaa kiinnittää kokouksessa huomiota muutamiin seikkoihin, neuvoo Suomen Vuokranantajien päälakimies Elina Skarra.

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Varsinaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen on ensiarvoisen tärkeää, mikäli taloyhtiön tulevaisuuden näkymät kiinnostavat.

Kokouksessa osakas pystyy selvittämään, mihin taloyhtiön rahat käytetään ja millaisiin korjauksiin yhtiössä on varauduttu. Osallistuminen on paras keino vaikuttaa taloyhtiön asioihin ja sitä kautta myös oman sijoituksen arvoon.

Yhtiökokouksessa osakas pääsee käyttämään kyselyoikeuttaan, painottaa Skarra.

– Osakkaalla ei ole mitään yleistä, ympäri vuoden jatkuvaa tiedonsaantioikeutta taloyhtiön asioista. Mikäli yhtiön taloudellinen asema, tai vaikkapa tilinpäätöksessä näkyvät poikkeavat kuluerät mietityttävät, on yhtiökokous loistava tilaisuus selvittää asioita.

Tarkastele etenkin vastikelaskelmaa

Taloyhtiön tilinpäätöksessä vastikelaskelma kertoo yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Skarra neuvoo, että hoitovastikelaskelmasta näkee yhdellä silmäyksellä, miten kerätyt hoitovastikkeet ja vesimaksut ovat riittäneet yhtiön juokseviin kuluihin.

Kumulatiivinen hoitovastikejäämä paljastaa taloyhtiön taloudellisen puskurin eli sen, miten hyvin yhtiö on varautunut yllättäviin tilanteisiin. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä on puskuria 2–3 kuukauden hoitovastikkeita vastaava määrä.

Vastikelaskelmasta pystyy tekemään johtopäätöksiä seuraavan vuoden talousarviota varten: ovatko hoitovastikkeet riittävällä tasolla vai tarvitseeko niitä nostaa tai jopa kerätä ylimääräisiä vastikkeita puskurin kerryttämiseksi.

Tuloutetaanko vastikkeet?

Sijoittajaosakkaan näkökulmasta on olennaista selvittää, miten hänen taloyhtiölle maksamiaan pääomavastikkeita tai lainaosuussuorituksia käsitellään taloyhtiön kirjanpidossa. Jos taloyhtiö tulouttaa osakkaiden maksamat suoritukset, sijoittajaosakas pystyy vähentämään ne verotuksessa saamistaan vuokratuloista.

Jos taas osakkaan maksamat pääomavastikkeet tai lainaosuudet rahastoidaan taloyhtiön kirjanpidossa, ne lisätään asunnon hankintahintaan ja huomioidaan verotuksessa vasta asuntoa myytäessä. Osakkaiden maksamien suoritusten rahastoinnista on tehtävä päätös yhtiökokouksessa tilikauden aikana.

Huomaa mahdolliset vastikerästit

Hoitovastikkeiden ja yleisen korkotason noustua osakkaiden mahdolliset vastikerästit taloyhtiölle ovat aiheuttaneet huolta. Vastikerästien määrän tilinpäätöshetkellä näkee helposti taloyhtiön taseeseen kirjatuista saamisista.

– Jos saamisten määrä kiinteistön tuotoista on iso, kannattaa hallitusta ja isännöitsijää patistella ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin niiden perimiseksi, Skarra sanoo.

Rohkeasti mukaan hallitustyöskentelyyn

Yhtiökokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus. Skarra kannustaa myös ensikertalaisia hakeutumaan rohkeasti hallitukseen.

– Hallitus on paraatipaikka vaikuttaa yhtiön asioihin ja päästä kartuttamaan taloyhtiöosaamista. Hallitustyöskentelyssä pääsee suoraan vaikuttamaan yhtiön toimintaan ja sitä kautta myös oman sijoituksensa arvoon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.11.2022

Osakas, muista nämä yhtiökokouksessa

Taloyhtiön osakkaan kannattaa osallistua yhtiökokouksiin, sillä siten hän voi vaikuttaa taloyhtiön kuluihin. Erityisesti remontit vaikuttavat taloyhtiön talouteen, joten ne tulisi tehdä ajallaan ja energiatehokkuus huomioiden.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti