Asuntomessuilla Seinäjoella moderneja pohjalaistaloja ja periskooppitorni

Seinäjoen Pruukinrannassa luonto on tärkeä osa messualuetta. Tontit sulautuvat ympäröivään mäntymetsään ja luonnolle ominaiset piirteet, kuten kalliot, on säilytetty alueella. Kaikkiaan 14 hehtaarin kokoiselle messualueelle rakennetaan 34 omakotitaloa, luhtirivitalo sekä puukerrostalo.

Rakennustyöt messualueella Seinäjoella etenevät vauhdilla, ja monilla tonteilla on tehty jo syksyn aikana pihatöitä. Lokakuun lopulla harjakorkeudessa oli 31 pientaloa. Puukerrostalo Mäihän rakentaminen on alkanut maatöiden tekemisellä. Kaikkiaan messualueelle tulee noin 76 asuntoa.

– Pruukinrannan messualue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kyrkösjärven tekojärven rannalla. Alueella on haluttu nostaa esiin myös perinteistä pohjalaista rakentamistaitoa, ja esimerkiksi yksi kortteli sisältää ainoastaan pohjalaisia kaksfooninkisia omakotitaloja, joista osa moderneja, osa perinteisempiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

– On oikeastaan hämmästyttävää, että näin hieno rakennuspaikka veden äärellä ja hyvin lähellä keskustaa on jäänyt tähän saakka hyödyntämättä. Vaikka olemme rakentaneet varsin tiiviin alueen, on luonnonläheisyys ja alueen intiimi luonne onnistuttu säilyttämään. Asemakaava on kerrassaan hieno, Heiskanen jatkaa.

Alueen pienimmät omakotitontit ovat 818 neliötä, suurimmat 1120 neliötä. Talojen huoneistoalat vaihtelevat 124-232 neliön välillä. Messualueella olevista omakotitaloista 26 on puutaloja, kahdeksan kivitaloa ja yksi teräsbetonista valmistettu talo. Puukerrostalo Mäihä jatkaa perinteitä kunnioittavaa puurakentamisen teemaa. Kerrostalo rakennetaan CLT-tilaelementeistä paikanpäällä olosuhteissa, jotka vastaavat tehdasolosuhteita.

Uutuutena Asuntomessuille Seinäjoelle rakentuu moderneja, massiivipuusta valmistettuja rintamamies-tyyppisiä pientaloja. Kompaktit, 55-103 neliön asunnot muokkautuvat elämäntilanteen mukaan.

– Messuilla nähtävänä on eri kokoisia omakotitaloja sekä kaikkiaan viisi huoneistoa kivirakenteisessa rivitalossa ja puukerrostalossa. Esimerkiksi kivirakenteisesta pohjalaiskartanosta ja huippumodernista hirsiomakotitalosta on epätyypilliseen eteläpohjaiseen tapaan järvinäkymät. Messut tulevat tarjoamaan näiden lisäksi muitakin yllätyksiä messuvieraille, kertoo projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Messualueen rannasta rakentuu ”Seinäjoen Dubai”

Asuntomessualueen kohdalle Kyrkösjärven rantaan rakennetaan uimaranta, kaksi tekosaarta sekä nuotiopaikka. Hiekkarannan viereen tulee myös veneenlaskuluiska sekä veneiden säilytyspaikka. Rannan kruunaa 13 metriä korkea puurakenteinen näkötorni, joka palkittiin kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa syyskuussa. Torni on rakennettu niin, että ylhäältä avautuva järvimaisema heijastuu tornin alaosassa olevaan peiliin. Koulutuskeskus Sedun talonrakennuslinjan opiskelijat toteuttavat tornin osana Taitaja 2016 –tapahtumaa.

Kaupunkilaisten suussa ranta on saanut nimekseen Seinäjoen Dubai.

– Yhden messutalomme, Villa Tangon, Facebook-blogissa luki maaliskuussa ”Suomen Dubaita tekemässä. Kaivinkoneet todisteena siitä. Kaksi saarta nousee rannan tuntumaan…” Siitä lähtien olemme kutsuneet ranta-aluetta Dubaiksi. Kuinkahan vielä saamme Kyrkösjärven veden värjättyä turkoosinvihreäksi messukesänä, Joensuu hymyilee.

Pruukinrannan messualue sijaitsee kolmen kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Seinäjoelle on helppo saapua niin omalla autolla kuin junalla. Helsingistä Seinäjoelle matka junalla kestää nopeimmillaan noin kaksi ja puoli tuntia, Oulusta noin neljä tuntia ja Jyväskylästä noin kolme tuntia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

ilma-vesilämpöpumppu

14.10.2022

Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

Kerrostalot etsivät nyt vaihtoehtoa kaukolämmölle. Erilaiset lämpöpumput ovat taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii myös suurempien asuintalojen lämmönlähteeksi.

16.11.2022

Digitaaliset kanavat helpottavat arkea

Digitaaliset palvelut helpottavat taloyhtiön arkea, kunhan niitä on kaikkien asukkaiden helppo käyttää. Kaikki taloyhtiön asiat voi entistä useammin hoitaa yhden palvelun kautta. Digipalveluita käytettäessä on oltava tarkkana tietoturva-asioiden kanssa.

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti