Asuntomessuilla Seinäjoella moderneja pohjalaistaloja ja periskooppitorni

Seinäjoen Pruukinrannassa luonto on tärkeä osa messualuetta. Tontit sulautuvat ympäröivään mäntymetsään ja luonnolle ominaiset piirteet, kuten kalliot, on säilytetty alueella. Kaikkiaan 14 hehtaarin kokoiselle messualueelle rakennetaan 34 omakotitaloa, luhtirivitalo sekä puukerrostalo.

Rakennustyöt messualueella Seinäjoella etenevät vauhdilla, ja monilla tonteilla on tehty jo syksyn aikana pihatöitä. Lokakuun lopulla harjakorkeudessa oli 31 pientaloa. Puukerrostalo Mäihän rakentaminen on alkanut maatöiden tekemisellä. Kaikkiaan messualueelle tulee noin 76 asuntoa.

– Pruukinrannan messualue sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kyrkösjärven tekojärven rannalla. Alueella on haluttu nostaa esiin myös perinteistä pohjalaista rakentamistaitoa, ja esimerkiksi yksi kortteli sisältää ainoastaan pohjalaisia kaksfooninkisia omakotitaloja, joista osa moderneja, osa perinteisempiä, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

– On oikeastaan hämmästyttävää, että näin hieno rakennuspaikka veden äärellä ja hyvin lähellä keskustaa on jäänyt tähän saakka hyödyntämättä. Vaikka olemme rakentaneet varsin tiiviin alueen, on luonnonläheisyys ja alueen intiimi luonne onnistuttu säilyttämään. Asemakaava on kerrassaan hieno, Heiskanen jatkaa.

Alueen pienimmät omakotitontit ovat 818 neliötä, suurimmat 1120 neliötä. Talojen huoneistoalat vaihtelevat 124-232 neliön välillä. Messualueella olevista omakotitaloista 26 on puutaloja, kahdeksan kivitaloa ja yksi teräsbetonista valmistettu talo. Puukerrostalo Mäihä jatkaa perinteitä kunnioittavaa puurakentamisen teemaa. Kerrostalo rakennetaan CLT-tilaelementeistä paikanpäällä olosuhteissa, jotka vastaavat tehdasolosuhteita.

Uutuutena Asuntomessuille Seinäjoelle rakentuu moderneja, massiivipuusta valmistettuja rintamamies-tyyppisiä pientaloja. Kompaktit, 55-103 neliön asunnot muokkautuvat elämäntilanteen mukaan.

– Messuilla nähtävänä on eri kokoisia omakotitaloja sekä kaikkiaan viisi huoneistoa kivirakenteisessa rivitalossa ja puukerrostalossa. Esimerkiksi kivirakenteisesta pohjalaiskartanosta ja huippumodernista hirsiomakotitalosta on epätyypilliseen eteläpohjaiseen tapaan järvinäkymät. Messut tulevat tarjoamaan näiden lisäksi muitakin yllätyksiä messuvieraille, kertoo projektipäällikkö Kirsi Joensuu.

Messualueen rannasta rakentuu ”Seinäjoen Dubai”

Asuntomessualueen kohdalle Kyrkösjärven rantaan rakennetaan uimaranta, kaksi tekosaarta sekä nuotiopaikka. Hiekkarannan viereen tulee myös veneenlaskuluiska sekä veneiden säilytyspaikka. Rannan kruunaa 13 metriä korkea puurakenteinen näkötorni, joka palkittiin kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa syyskuussa. Torni on rakennettu niin, että ylhäältä avautuva järvimaisema heijastuu tornin alaosassa olevaan peiliin. Koulutuskeskus Sedun talonrakennuslinjan opiskelijat toteuttavat tornin osana Taitaja 2016 –tapahtumaa.

Kaupunkilaisten suussa ranta on saanut nimekseen Seinäjoen Dubai.

– Yhden messutalomme, Villa Tangon, Facebook-blogissa luki maaliskuussa ”Suomen Dubaita tekemässä. Kaivinkoneet todisteena siitä. Kaksi saarta nousee rannan tuntumaan…” Siitä lähtien olemme kutsuneet ranta-aluetta Dubaiksi. Kuinkahan vielä saamme Kyrkösjärven veden värjättyä turkoosinvihreäksi messukesänä, Joensuu hymyilee.

Pruukinrannan messualue sijaitsee kolmen kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Seinäjoelle on helppo saapua niin omalla autolla kuin junalla. Helsingistä Seinäjoelle matka junalla kestää nopeimmillaan noin kaksi ja puoli tuntia, Oulusta noin neljä tuntia ja Jyväskylästä noin kolme tuntia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kaupunkiviljelykokeilut kerrostalossa – viljelmät nostivat yhteisten tilojen käyttöastetta ja lisäsivät asumisviihtyvyyttä

Roosa Halonen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) Julia Johansson ja Marja Roitto, Maataloustieteiden osasto, Helsingin yliopisto 6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa testattiin viljelymenetelmiä kerrostaloissa yhdessä asukkaiden ja kaupunkiviljelyratkaisuja tarjoavien yritysten kanssa Helsingissä ja Vantaalla. Kaupunkiviljely on kasvattanut suosiotaan ja sitä voidaan toteuttaa myös taloyhtiöympäristössä. Vaihtoehtoja viljelyn toteuttamiseen taloyhtiön yhteisissä tiloissa löytyy runsaasti.

HSY

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

syystalkoissa

20.9.2022

Tee ainakin nämä asiat taloyhtiön syystalkoissa

Syystalkoissa haravointi saa jäädä vähemmälle, sillä lehdet tekevät hyvää maaperälle. Talveen voi sen sijaan valmistautua suojaamalla kasvit verkoilla ja aurauskepeillä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti