Asunto-osaketta ei voi hylätä

Mikäli joku taloyhtiön osakkaista ei selviä maksuistaan, muut osakkaat joutuvat viime kädessä kattamaan hänen osuutensa. Yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa ja vuokrata sen vastikerästien kattamiseksi. Tämä ei kuitenkaan onnistu, mikäli halukkaita vuokralaisia ei ole.

− Lähtökohta on, että jos sijoitus tuntuu huonolta tai ei halua enää sitä omistaa, omistusoikeus pitäisi luovuttaa, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

− Jos myynti ei onnistu, selvittelisin asunnon vuokraamista. Jos vuokramarkkinoita ei ole, välillä kuulee näistä hylkäämisyrityksistä: on tipautettu osakekirjat johonkin isännöintitoimiston postiluukkuun. Vastuista ei tällä vapaudu, eikä taloyhtiön ole pakko ottaa niitä vastaan, Hupli sanoo Talouselämä-lehdelle.

Asianajaja Lassi Nyyssönen varoittaa, että arvoton osake voi myös ”pilata” perinnön.

− Voi olla aika hyväkin kuolinpesä, jossa on mökkiä, kaupunkiasuntoa, sijoitusomaisuutta, mutta sitten siellä onkin joku asunto-osake paikassa, jossa siitä ei pääse eroon, kukaan ei osta etkä saa vuokralaista. Sinähän et pääse siitä eroon, vaan joudut maksamaan vastikkeita pahimmillaan loppuelämäsi. Tai ainakin siihen asti, kunnes asunto-osakeyhtiö puretaan.

Ääritapauksessa koko perintöä ei voi tästä syystä ottaa vastaan. Mitä sitten voi tehdä?

− Ei mitään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti