Mikäli joku taloyhtiön osakkaista ei selviä maksuistaan, muut osakkaat joutuvat viime kädessä kattamaan hänen osuutensa. Yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa ja vuokrata sen vastikerästien kattamiseksi. Tämä ei kuitenkaan onnistu, mikäli halukkaita vuokralaisia ei ole.
− Lähtökohta on, että jos sijoitus tuntuu huonolta tai ei halua enää sitä omistaa, omistusoikeus pitäisi luovuttaa, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.
− Jos myynti ei onnistu, selvittelisin asunnon vuokraamista. Jos vuokramarkkinoita ei ole, välillä kuulee näistä hylkäämisyrityksistä: on tipautettu osakekirjat johonkin isännöintitoimiston postiluukkuun. Vastuista ei tällä vapaudu, eikä taloyhtiön ole pakko ottaa niitä vastaan, Hupli sanoo Talouselämä-lehdelle.
Asianajaja Lassi Nyyssönen varoittaa, että arvoton osake voi myös ”pilata” perinnön.
− Voi olla aika hyväkin kuolinpesä, jossa on mökkiä, kaupunkiasuntoa, sijoitusomaisuutta, mutta sitten siellä onkin joku asunto-osake paikassa, jossa siitä ei pääse eroon, kukaan ei osta etkä saa vuokralaista. Sinähän et pääse siitä eroon, vaan joudut maksamaan vastikkeita pahimmillaan loppuelämäsi. Tai ainakin siihen asti, kunnes asunto-osakeyhtiö puretaan.
Ääritapauksessa koko perintöä ei voi tästä syystä ottaa vastaan. Mitä sitten voi tehdä?
− Ei mitään.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään