Asunnonomistajat joutuvat varautumaan nouseviin kustannuksiin – etenkin kiinteistöveron nousua pelätään

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asumiskustannukset nousevat ennakoitua enemmän. Nousu vaihtelee paljon riippuen asuinpaikasta ja talosta.

– Nyt horisontissa näkyy useampia riskejä nopeamman kustannuskehityksen osalta, vastaa Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus Yle:lle.

Brotheruksen mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana asumiskustannukset ovat kasvaneet noin 3 prosentin vuosivauhdilla. Hän arvioi, että nyt osassa asuntoja kustannukset nousevat moninkertaisesti, toisissa kustannukset voivat jopa laskea.

Pellervo: Ennusteet ovat alakantissa

Myös Pellervon taloustutkimuksessa arvioidaan ennusteiden olevan alakanttiin, sillä varsinkin energian hintojen muutokset ovat olleet yllättävän isoja.

– Asumiskustannusten osalta erityisesti lämmityskustannusten ja kotitaloussähkön hinnan muutokset voivat olla hyvin isoja. Viime aikoina nähty energian hinnannousu on ollut selvästi nopeampaa kuin ennusteissa aiemmin oletettiin, arvioivat PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen ja ekonomisti Veera Holappa.

Holappa laskee, että osassa asuntoja kulujen nousu voi tuplaantua ennusteista eli nousta jopa kuuteen prosenttiin.

Osuuspankin ekonomistien mukaan asumiskustannukset ovat nousseet jo pitkään yleisen hintatason nousua nopeammin.

OP Ryhmän henkilöasiakkaiden rahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie arvioi, että tämä perussuunta jatkuu myös keskipitkällä aikavälillä. Kaiken kaikkiaan hän arvioi kulujen nousua maltillisemmin kuin PTT ja Hypo.

Kiinteistöveron korotuksia pelätään

Kokonaan oma lukunsa on kiinteistövero. Hallituksen esitys kiinteistöveron uudistamiseksi lähtee pian lausuntokierrokselle.

Kiinteistöverotusta on tarkoitus uudistaa niin, että verotusarvot vastaisivat paremmin alueen hintatasoa ja rakentamiskustannuksia. Yksittäisille kiinteistöille se voi hyvinkin tarkoittaa veron nousua. Mikäli kunnat paikkaavat verotulomenetyksiään nostamalla laajasti kiinteistöveroa, tällä on asumiskustannuksia nostava vaikutus.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus mukaan on mahdollista, että kiinteistövero tuottaa monelle asunnonomistajalle yllätyksen.

Kaikki Ylen haastattelemat asiantuntijat uskovat, että hintojen nousu on kovinta pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Lue Yle:n laaja haastatteluihin pohjautuva artikkeli tästä!

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

24.11.2021

Kiinteistöveroja kertyi lähes 2 miljardia euroa

Kaikista kiinteistöveron maksajista 92,5 prosenttia on henkilöitä ja kuolinpesiä. Osakeyhtiöiden ja asunto-osakeyhtiöiden osuus on viidennes ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden 15 prosenttia. Loput 14 prosenttia jakautuvat julkisyhteisöjen ja niiden liikelaitosten, seurakuntien ja muiden välille.

märkätilaremontti

18.5.2022

Voidaanko märkätilaremontti suorittaa vastikevaroilla?

Eräässä oikeustapauksessa osakkeenomistaja nosti kanteen, sillä yhtiökokouksessa oli päätetty märkätilojen remontista, vaikka osakkeenomistajan omistuksiin ei kuulunut märkätiloja. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että kaikki osakkeenomistajat osallistuvat kunnossapitokustannuksiin.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti