Asunnon peruskorjausten hintalappu voi yllättää – rahaa kannattaa pitää sukanvarressa

Asunnon lopullinen hinta nousee usein selvästi kaupantekohetkellä pulitettua summaa korkeammaksi. Vanhan asunnon ostajalle lisälasku voi koitua nopeastikin, kun asuntoa aletaan päivittää nykyajan kuntoon.

Myös uudemman asunnon ostajan kannattaa muistaa, että remontit häämöttävät ennemmin tai myöhemmin tulevaisuudessa. Mutta kuinka paljon niitä varten pitäisi olla rahaa sukan varressa?

Kevyt pintaremontti on suhteellisen edullinen. Jos kaupunkikaksion tai -kolmion seinät ja katot ainoastaan maalataan, kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 2000–4000 euroa, arvioi Ekmanin remontti ja maalaus oy:n toimitusjohtaja Lars Ekman.

– Ikkunoiden ja ovien maalaus voi kuitenkin kaksinkertaistaa hinnan. Niiden maalaaminen on työlästä etenkin Helsingin keskusta-alueen asuinnoissa, joissa voi olla peiliovia ja vanhoja huonokuntoisia ikkunoita, joita pitää tasoittaa ja hioa.

Peruskorjaukseen uppoaa helposti kymppitonneja

Joskus pieni pintaremontti ei riitä. Jo 1970-luvulla tai sitä aiemmin rakennetussa talossa voi joutua uusimaan sähköt, keittiön ja kylpyhuoneen. Jo 50-neliöisen asunnon täydelliseen peruskorjaukseen pitää varata 2–3 kuukautta, Ekman sanoo.

Kuinka paljon peruskorjaus sitten maksaa? Remonttien neliöhinnat liikkuvat yleensä 500–1000 euron välillä. Kustannukset voivat nousta selvästi suuremmiksi, jos haluaa esimerkiksi muuttaa keittiön paikkaa tai laajentaa kylpyhuonetta.

Neliöhinnaltaan kalleinta on kylpyhuoneen remontoiminen, sillä työ vaatii erityistä tarkkuutta ja useita eri työvaiheita. Jos remonttia ei tehdä kunnolla, vahingot voivat olla suuria.

3–4 neliön kokoisen kerrostalon kylpyhuoneen remontoiminen maksaa noin 10 000–15 000 euroa, kertoo Ekman.

Entäpä jos kylpyhuone on suuri ja sen yhteydessä on myös sauna? Työhön kuluu noin 10 000–15 000 euroa ja tarvikkeisiin noin 5000–10 000 euroa, arvioi K-Rauta Merituulin asennuspalvelupäällikkö ja remonttimestari Jami Laine.

– Taloyhtiöissä kustannukset voivat pudota noin 1500 eurolla, sillä taloyhtiöt osallistuvat usein vesieristeiden kustannuksiin, hän sanoo.

Lue koko juttu tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti