Asunnon lopullinen hinta nousee usein selvästi kaupantekohetkellä pulitettua summaa korkeammaksi. Vanhan asunnon ostajalle lisälasku voi koitua nopeastikin, kun asuntoa aletaan päivittää nykyajan kuntoon.
Myös uudemman asunnon ostajan kannattaa muistaa, että remontit häämöttävät ennemmin tai myöhemmin tulevaisuudessa. Mutta kuinka paljon niitä varten pitäisi olla rahaa sukan varressa?
Kevyt pintaremontti on suhteellisen edullinen. Jos kaupunkikaksion tai -kolmion seinät ja katot ainoastaan maalataan, kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 2000–4000 euroa, arvioi Ekmanin remontti ja maalaus oy:n toimitusjohtaja Lars Ekman.
– Ikkunoiden ja ovien maalaus voi kuitenkin kaksinkertaistaa hinnan. Niiden maalaaminen on työlästä etenkin Helsingin keskusta-alueen asuinnoissa, joissa voi olla peiliovia ja vanhoja huonokuntoisia ikkunoita, joita pitää tasoittaa ja hioa.
Peruskorjaukseen uppoaa helposti kymppitonneja
Joskus pieni pintaremontti ei riitä. Jo 1970-luvulla tai sitä aiemmin rakennetussa talossa voi joutua uusimaan sähköt, keittiön ja kylpyhuoneen. Jo 50-neliöisen asunnon täydelliseen peruskorjaukseen pitää varata 2–3 kuukautta, Ekman sanoo.
Kuinka paljon peruskorjaus sitten maksaa? Remonttien neliöhinnat liikkuvat yleensä 500–1000 euron välillä. Kustannukset voivat nousta selvästi suuremmiksi, jos haluaa esimerkiksi muuttaa keittiön paikkaa tai laajentaa kylpyhuonetta.
Neliöhinnaltaan kalleinta on kylpyhuoneen remontoiminen, sillä työ vaatii erityistä tarkkuutta ja useita eri työvaiheita. Jos remonttia ei tehdä kunnolla, vahingot voivat olla suuria.
3–4 neliön kokoisen kerrostalon kylpyhuoneen remontoiminen maksaa noin 10 000–15 000 euroa, kertoo Ekman.
Entäpä jos kylpyhuone on suuri ja sen yhteydessä on myös sauna? Työhön kuluu noin 10 000–15 000 euroa ja tarvikkeisiin noin 5000–10 000 euroa, arvioi K-Rauta Merituulin asennuspalvelupäällikkö ja remonttimestari Jami Laine.
– Taloyhtiöissä kustannukset voivat pudota noin 1500 eurolla, sillä taloyhtiöt osallistuvat usein vesieristeiden kustannuksiin, hän sanoo.
Lue koko juttu tästä!
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään