Asunnon peruskorjausten hintalappu voi yllättää – rahaa kannattaa pitää sukanvarressa

Asunnon lopullinen hinta nousee usein selvästi kaupantekohetkellä pulitettua summaa korkeammaksi. Vanhan asunnon ostajalle lisälasku voi koitua nopeastikin, kun asuntoa aletaan päivittää nykyajan kuntoon.

Myös uudemman asunnon ostajan kannattaa muistaa, että remontit häämöttävät ennemmin tai myöhemmin tulevaisuudessa. Mutta kuinka paljon niitä varten pitäisi olla rahaa sukan varressa?

Kevyt pintaremontti on suhteellisen edullinen. Jos kaupunkikaksion tai -kolmion seinät ja katot ainoastaan maalataan, kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 2000–4000 euroa, arvioi Ekmanin remontti ja maalaus oy:n toimitusjohtaja Lars Ekman.

– Ikkunoiden ja ovien maalaus voi kuitenkin kaksinkertaistaa hinnan. Niiden maalaaminen on työlästä etenkin Helsingin keskusta-alueen asuinnoissa, joissa voi olla peiliovia ja vanhoja huonokuntoisia ikkunoita, joita pitää tasoittaa ja hioa.

Peruskorjaukseen uppoaa helposti kymppitonneja

Joskus pieni pintaremontti ei riitä. Jo 1970-luvulla tai sitä aiemmin rakennetussa talossa voi joutua uusimaan sähköt, keittiön ja kylpyhuoneen. Jo 50-neliöisen asunnon täydelliseen peruskorjaukseen pitää varata 2–3 kuukautta, Ekman sanoo.

Kuinka paljon peruskorjaus sitten maksaa? Remonttien neliöhinnat liikkuvat yleensä 500–1000 euron välillä. Kustannukset voivat nousta selvästi suuremmiksi, jos haluaa esimerkiksi muuttaa keittiön paikkaa tai laajentaa kylpyhuonetta.

Neliöhinnaltaan kalleinta on kylpyhuoneen remontoiminen, sillä työ vaatii erityistä tarkkuutta ja useita eri työvaiheita. Jos remonttia ei tehdä kunnolla, vahingot voivat olla suuria.

3–4 neliön kokoisen kerrostalon kylpyhuoneen remontoiminen maksaa noin 10 000–15 000 euroa, kertoo Ekman.

Entäpä jos kylpyhuone on suuri ja sen yhteydessä on myös sauna? Työhön kuluu noin 10 000–15 000 euroa ja tarvikkeisiin noin 5000–10 000 euroa, arvioi K-Rauta Merituulin asennuspalvelupäällikkö ja remonttimestari Jami Laine.

– Taloyhtiöissä kustannukset voivat pudota noin 1500 eurolla, sillä taloyhtiöt osallistuvat usein vesieristeiden kustannuksiin, hän sanoo.

Lue koko juttu tästä!

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

18.11.2021

Muista tehdä taustaselvitykset ostaessasi uudiskohdetta!

Uudiskohteita markkinoidaan näyttävin havainnekuvin hyviltä paikoilta. Hintakin saattaa vastata alueen muuta tarjontaa. Ostohalut nousevat, mutta ennen kaupoille kiirehtimistä kannattaa rauhassa selvittää muutama asia.

15.11.2021

Asianajaja kertoo, mitä asunnon lyhytaikaisessa vuokraamisessa pitää ottaa huomioon

Hämeenlinnalainen asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo Hämeen Sanomissa, että perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä saattaa kuitenkin olla määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa. Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen.

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti