Asunnon ostaminen

Oma asunto on useimmille meistä elämän suurin ja tärkein hankinta. Omistusasuntoa ostaessa on mietittävä omat asumistoiveet: onko järkevämpää hankkia uusi vai vanha asunto, paljonko voit ottaa asuntolainaa, voitko tehdä remonttia vai olisiko uusi asunto paras vaihtoehto.

Oman asunnon hankkiminen on useimmille meistä elämän suurin ja tärkein hankinta. On puntaroitava eri asumismuotojen edut ja haitat, mietittävä ostaako oma asunto vai asuako vuokralla. Lisäksi on vielä arvioitava, onko järkevämpää hankkia uusi vai vanha asunto. Asunnonostajan on hyvä ottaa huomioon useita seikkoja hankintaa suunniteltaessa, samoin remontointityö sekä rakentaminen kannattaa suunnitella huolella.

Asuntolainassa maltti on valttia

Asuntolaina on yleinen tapa rahoittaa omistusasumista Suomessa. Asuntolainaa harkitsevan kannattaa muistaa ainakin seuraavat seikat:

  • Kilpailuta asuntolainasi. Asuntolainojen ehdoissa voi olla merkittäviä eroja. Lainatarjous kannattaa aina pyytää useammasta pankista.
  • Tutustu asuntolainan korkoehtoihin. Asuntolainan korko on käytännössä lainan hinta: kuinka paljon pankki perii sinulta rahaa vuosien varrella siitä, että se lainaa sinulle rahan asuntoasi varten. Korko muodostuu usein viitekorosta ja marginaalikorosta. Näissä voi olla suuria eroja pankkien välillä.
  • Varaudu muutoksiin. Mieti, miten taloustilanteen muuttuminen vaikuttaisi kykyysi maksaa asuntolainaa. Pystyisitkö maksamaan asuntolainan tai myymään asuntosi silloin, jos tulosi muuttuisivat merkittävästi? Miten viitekorkojen nousu vaikuttaisi tilanteeseesi?
    Lisää tietoa löytyy esimerkiksi eri pankkien sivuilta.

Uuden asunnon ostajan opas

Rakennusteollisuus RT ry on koonnut sivulleen kuluttajille tietoa, joka helpottaa vertailemaan ja tekemään ratkaisut asuntoasioissa. Uusi asunto -verkkosivut tarjoavat hyötytietoa asunnon ostajille.

Rakennusteollisuus RT:n uuden asunnon kauppaa käsittelevästä ostajan oppaasta asunnonostajat ja asuntotuotannosta kiinnostuneet saavat tärkeimmät tiedot uuden asunnon ostamisesta, kaupan tekemisestä ja asumisen alkuvaiheista. Sivusto on tehty uudiskohteesta asunnonostoa harkitseville ihmisille, mutta oppaan tiedot ovat hyödyllisiä kaikille asunnonostajille.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.6.2019

Näistä kaupungeista kannattaa ostaa sijoitusasunto – VertaaEnsin.fi selvitti

Sijoitusasunnon sijaintiin pätee sijoittamisen yleinen sääntö tuoton ja riskin suhteesta. Reuna-alueilla tuotot voivat olla hyviä, mutta riski tyhjistä kuukausista on suurempi. Ammattimaiset asuntosijoittajat etsivät tuottoja usein kaupunkien potentiaalisimmilta reuna-alueilta.

27.3.2019

Kannattaako asua vuokralla vai ostaa oma asunto? VertaaEnsin.fi selvitti asiaa kaupunkikohtaisesti

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että asunnon omistaminen on aina järkevää taloudellisesti, mutta onko tämä  totta? Rahoituspalveluiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n tekemän analyysin perusteella vuokra-asuminen on useassa Suomen kaupungissa edullisempaa kuin omistaminen, ainakin kuukausitasolla tarkasteltuna. Traditionaalinen tapa kerryttää varallisuutta on ollut omistusasuminen.

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

31.8.2017

Käytetyn asunnon ostaja tekee ostopäätöksen entistä harkitummin

Omaa asumisen unelmaa voi tänä päivänä toteuttaa monin eri tavoin Suomessa. Oman kodin omistaminen ei ole enää kaikille meille se juttu. Myös asunnon ostopäätökseen vaikuttaa yhä useampi seikka.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti