Asunnon osakekirjat hukassa, mistä uudet?

Asunto-osakeyhtiöllä on vielä toistaiseksi oltava paperiset osakekirjat. Jos osakekirjat ovat hävinneet, tilalle on hankittava uudet, muistuttaa Taloustaito.

Hävinneet osakekirjat tulee kuolettaa ensin käräjäoikeudessa, jonka jälkeen uudet osakekirjat painatetaan turvapainossa, mikäli asunto-osakeyhtiö on perustettu vuonna 1992 tai sen jälkeen. Aiemmin perustettujen yhtiöiden ei tarvitse käyttää turvapainoa, ellei siitä ole yhtiöjärjestyksessä määrätty.

Vanhempien taloyhtiöiden kannattaa kuitenkin käyttää myös turvapainoa, sillä muualla painetut osakekirjat eivät välttämättä käy lainan vakuutena pankeille. Paperista osakekirjaa tarvitaan toistaiseksi asunnon myyntiä ja vakuutta varten.

Lue alkuperäinen artikkeli Taloustaidosta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti