Asunnon myynnissä kannattaa panostaa positiiviseen ensivaikutelmaan

Sp-Koti selvitti huhtikuussa, mihin kolmeen asiaan heidän välittäjänsä kiinnittävät ensimmäiseksi huomiota saapuessaan arviokäynnille myyntiin tulevaan asuntoon. Tärkeä positiivinen ensifiilis syntyy valoisasta yleisilmeestä, siisteydestä ja raikkaasta sisäilmasta. Hyväkuntoinen, avara ja puhdas koti tekee vaikutuksen myös välittäjään.

– Hyväkuntoiset asunnot hyvin hoidetuista taloyhtiöistä, jossa putkisaneeraukset ja muut isot remontit on tehty ajallaan, ovat yhä halutumpia. Vaikka asunto olisi kuinka kaunis ja kalliilla rahalla vastikään remontoitu, myyjä ei saa täyttä hyötyä tekemästään remontista, jos yhtiön kunnossapitoa on laiminlyöty, kertoo toimitusjohtaja Jukka Rantanen Sp-Kodista.

– Positiivinen ensivaikutelma kasvattaa sekä välittäjän että potentiaalisen ostajan kiinnostusta ja luottamusta, toisin kuin epäsiisti rappu tai täyteen ahdettu eteinen. Siksi myös pieniin yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on laittamassa asuntoa myyntiin. Itsehän sitä usein tottuu ja tulee sokeaksi puuttuville lattialistoille, valtavalle tavaramäärälle tai kodin pienelle epäjärjestykselle.

– Asunnon sisääntulon ja pihapiirin siisteydellä on iso merkitys ensifiilikseen. Jos talon julkisivun rappaukset lohkeilevat, rapun edusta on pimeä ja roskainen, ja vielä hissikin on epäkunnossa, alkavat asuntonäytölle tulevien hälytyskellot soida. Ainakin itse miettisin, mikä täällä oikein mättää, jos yhtiöstä ei pidetä huolta ja perushuoltoa laiminlyödään, sanoo Rantanen. – Eräs välittäjistämme totesikin, että ensikäynnin ensimmäiset 13 sekuntia ovat ratkaisevat. Sekä osakehuoneistojen että omakotitalojen kaupassa myyntiin vaikuttavat eniten asunnon siisti yleisilme, hyvä kunto sekä ajallaan tehdyt remontit ja huoltotoimenpiteet.

– Välittäjä arvioi asuntoa kuten potentiaalinen ostaja, kiinnostuneena ja ”kylmästi”, vailla tunnesidettä. Hänen velvollisuutensa on tutustua asunnon faktoihin huolellisesti ja ottaa taloyhtiön tai kiinteistön kunto, korjaushistoria ja tulevat korjaustarpeet huomioon hinta-arviota antaessaan. Välittäjää varten asuntoa ei tarvitse siivota. Ammattilaisena hän osaa katsoa ja arvioida kokonaisuutta.Asunnonostaja taas saattaa kääntyä kannoillaan jo eteisessä pelkän tunkkaisen hajun ja epäsiistin yleisilmeen johdosta.

Uudelta kodilta halutaan huolettomuutta, helppoutta ja hyvää fiilistä

– Toisin kuin aikaisemmin, remontoitavat kohteet ovat tällä hetkellä vaikeampia myydä. Monilla ei ole aikaa eikä taitoa ryhtyä itse kunnostamaan asuntoa. Kalliit putkiremontit ja niiden yhteydessä mahdollisesti havaittavat lisäkorjaustarpeet pelottavat asunnonostajia. Asiaan vaikuttaa sekin, että remonttilainan saaminen on vaikeutunut merkittävästi lainakaton voimaan astumisen myötä, sanoo Rantanen.

– Uutta asuntoa etsivät suomalaiset haluavat muuttovalmiin kodin vailla remonttihuolia. Hyväkuntoiset, uudehkot tai vastikään remontoidut asunnot käyvät nyt hyvin kaupaksi.

Sp-Kodin välittäjien mukaan asumiskustannuksilla on yhä suurempi vaikutus myyntiin. Asunnon energiatehokkuus vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin ja asumisen ekologisuuteen, kuten hyvät liikenneyhteydet ja palveluiden läheisyys.

Asunnon myyntikuvien pitää vastata todellisuutta

– Jos kuvat eivät vastaa todellisuutta, voi näytölle tullut potentiaalinen ostaja pettyä pahemman kerran ja ärsyyntyä aikaa vieneestä, turhasta käynnistä. Mitä muuttovalmiimmalta, avarammalta ja puhtaammalta asunto vaikuttaa ensisilmäyksellä, sen parempi. Tämä pätee myös asuntosijoittajiin, joita on tällä hetkellä liikkeellä paljon.

– Ammattilaisten ottamilla, tyylikkäillä myyntikuvilla ja niiden luomilla mielikuvilla on koko ajan yhä ratkaisevampi merkitys asunnon myynnissä, koska ensivalinta tehdään lähes aina netissä. Meidänkin välittäjämme suosittelevat myyjää freesaamaan asunnon yleisilmettä ja laittamaan turhat tavarat ja huonekalut ”piiloon” myynnin ajaksi. Ihmiset eivät tule niiden takia asuntoa katsomaan, muistuttaa Rantanen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti