Asumistuen leikkaus kasvattaa nuorten asunnottomuuden riskiä

Vailla vakinaista asuntoa ry kummeksuu hallituksen suunnitelmia leikata asumistukea yhteisasumisen osalta. Lausuntokierroksella olevan esityksen mukaan kimppa-asujan asumistuki olisi jatkossa 80% yksinasujan tuesta. Leikkaus koskee myös pienten alle kahdenkymmenen neliön yksiöiden asukkaita.

Leikkaus kohdistuu erityisesti opiskelijoihin, joilla yhteisasuminen on yleistä eikä mahdollisuutta saada toimeentulotukea asumismenoihin yleensä ole. Kimppa-asuminen on muita yleisempää myös nuorten keskuudessa. Heidän kohdallaan leikkaus huonontaa mahdollisuuksia selvitä asumisen kustannuksista ja lisää toimeentulotuen tarvetta.

”Kimppa-asuminen on pienituloisten nuorten vaihtoehto kalliille yksiöille kasvukeskuksissa. Tämän asumismuodon houkuttelevuuden vähentäminen on järjetöntä,” kommentoi Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Toteutuessaan tuen leikkaus lisää painetta pienten asuntojen vuokramarkkinoilla, kun yhä useampi opiskelija muuttaa yhteisasunnosta yksiöön. Tämä voi johtaa vuokrien nousuun entisestään. Ne, joille kimppa-asuminen ei ole mahdollinen tai mieluinen vaihtoehti, joutuvat pulittamaan yksiöistä yhä korkeampia vuokria.

”Korkea vuokrataso on keskeinen tekijä asunnottomuuden taustalla. Kun vuokra on iso ja rahat tiukilla, pienikin kriisi johtaa vaikeuksiin vuokranmaksun suhteen. Tämän kaltaiset uudistukset vaikeuttavat tilannetta entisestään,” sanoo Tiivola.

Vva ry katsoo, että asumistuki on tehokas ja oikein kohdentuva tukimuoto. Yhdessä riittävän sosiaalisen asuntotuotannon kanssa se auttaa pienituloisia ihmisiä selviämään asumisen menoista ja tekemään valintoja asumisensa suhteen. Korkeisiin vuokriin tuella ei ole suurta vaikutusta.

”Kun vuokratasoon halutaan vaikuttaa, se on tehtävä pienentämättä jo valmiiksi pienituloisten ihmisten tuloja,” päättää Tiivola.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2015

Sininauhasäätiö vaatii toimia nuorten asunnottomuuden vähentämiseksi

Sininauhasäätiö on huolissaan nuorten asunnottomuudesta etenkin pääkaupunkiseudulla. Liitto vaatii asuntojen lisäksi etsivän nuorisotyön tehostamista, uusia päiväkeskuksia ja kuntouttavaa työtoimintaa nuorten asunnottomuuden vähentämiseksi. Etsivää nuorisotyötä on tehostettava, jotta asunnottomat nuoret saadaan kuntoutuksen piiriin.

31.5.2017

Asumisen tukijärjestelmien kehittämistä pitää jatkaa

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkaisi tänään tutkimuksen, jonka mukaan asumistuki nostaa vuokria luultua vähemmän. Uusi tutkimustieto on tärkeä lisä vilkkaaseen keskusteluun asumisesta ja asumisen tukipolitiikasta. Suomen Vuokranantajien mielestä asumistukijärjestelmän yksinkertaistamista tulee jatkaa.

31.7.2017

Opiskelija: Näin siirtyminen yleisen asumistuen piiriin vaikuttaa talouteesi

Opiskelijoiden asumistuki muuttuu 1.8.2017 alkaen. Opintotuen asumislisä poistuu ja opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin. Muutoksella on useita vaikutuksia opiskelijoiden arkeen.

7.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 7

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 7 löytyy juttu vuodelta 2014. Siinä pääosassa ovat nuoret, jotka taloyhtiö työllisti kesäksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti